Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çukurova Üniv., Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, Adana Ahu Özgür Tunahan Erdem Serdar Öztekin 29. Ulusal Tarımsal.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çukurova Üniv., Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, Adana Ahu Özgür Tunahan Erdem Serdar Öztekin 29. Ulusal Tarımsal."— Sunum transkripti:

1 Çukurova Üniv., Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, Adana Ahu Özgür Tunahan Erdem Serdar Öztekin 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015 Diyarbakır

2 Dünyada Nar Üretimi (BATEM, 2012) SıraÜlkeÜretim(Ton)İhracat(Ton) 1Hindistan İran Çin Türkiye A.B.D Irak İspanya Suriye Azerbaycan Afganistan ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

3 Nar bitkisinin Türkiye’de tarımının yapılması oldukça gerilere uzanmakla beraber meyvecilik sektöründeki gelişimini 2000’li yıllardan itibaren önem kazanmıştır. Çizelge 2. Türkiye’nin Nar İhracaatı (Kurt ve Şahin, 2013) YılTonBin Dolar Türkiye’nin Nar İhracaatı ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

4 Türkiye’de nar üretiminin genel seyri incelendiğinde özellikle son 10 yılda dikkat çekici bir gelişmenin yaşandığı gözlenmektedir. Şekil 1. Türkiye’de nar üretimi (TUİK, 2012) Türkiye’ de nar yetiştiriciliğinde 2002 yılında ağaçtan toplam ton verim alınırken, 2012 yılında ağaçtan toplam ton verim alınmıştır Şekil 2. Yıllar İtibariyle Türkiye’de Ağaç Başına Ortalama Nar Verimi (TUİK, 2012) Sofralık tüketim dışında kalan üretimin yeni katma değerli ürünlerle değerlendirilmesi gereksinimi yeni araştırmaları teşvik ediyor. Türkiye’de Nar Üretimi Sonuç: ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

5 Narın Değerlendirilmesi ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

6 Soğuk Havada Kasalarda Depolama Soğuk Havada Özel Plastik Torbalarda Kontrollü Atmosferde Depolama Sofralık Narın Depolanması ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

7 Aile İşletmelerinde Nar Tanelerinin Kabuğundan Ayrılması ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

8 Parmaklı batörlü silindirik ayırma eleği Besleme helezonu KOBİ Tarzı İşletmelerde Nar Tanelerinin Kabuğundan Ayrılması ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

9 KOBİ Tarzı İşletmelerde Nar Tanelerinin Kabuğundan Ayrılması ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

10 Nar Tanelerinin Endüstriyel Yöntemlerle Ayrılması ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

11 Tanelenmiş Nar Üretimi (Taze) ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

12 Tanelenmiş Nar Üretimi (Kurutulmuş) ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

13 Taze veya MAP ambalajda muhafaza edilmiş danelenmiş nar, Nar çekirdek yağı, Meyve nektarı, meyve suyu, gazoz karışımları, Nar konsantresi, Nar ekşisi, Nar pestili, Nar reçeli, Kapsül halinde nar özütü (ekstrakt) Kozmetik ürünler (nemlendirici, cilt besleyici, güneş kremleri, tonik losyon, temizleme sütü, serum, eyes contour cream, masaj yağı Nardan Elde Edilen Katma Değerli Ürünler ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

14 Türkiye’de Nar Üretimi ve Nar Çekirdeği Potansiyeli (MEYED, 2012) Üretilen ürünMeyve miktarı (t) Posalı çekirdek miktarı (t) (Ürün miktarının %43’ü) Meyve suyu Meyve konsantresi Toplam ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

15 Türkiye’de Nar Üretimi ve Nar Çekirdeği Potansiyeli Ülkemizde meyve suyuna işlenen meyvelerin oransal sıralaması; %46 ( t) elma %11 ( t) şeftali %10 ( t) nar, %9 (73500 t vişne Diğer (ayva, siyah ve sarı havuç ile çilek) (Meyed, 2012) Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği ve ihracatı yapılan nar çeşidi Hicaznar Hicaznar çeşidi ortalama %7 çekirdek içerir (Gölükçü ve ark., 2005; Hernandez ve ark.,1998) ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

16 Nar Çekirdeği Yağı Nar çekirdeği yağı genel olarak yemeklik yağ üretiminde değerlendirilmemekte olup, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmak üzere bazı ülkeler tarafından ithal edilmek istendiği ve son yıllarda ülkemizden kurutulmuş nar çekirdeği ihraç edildiği bilinmektedir (Vardin ve Abbasoğlu, 2004). Nar çekirdeği ve çekirdek yağının sağlık amaçlı kullanılabilirliği üzerine çok sayıda araştırma mevcut olup, nar çekirdeği yağının prostat ve cilt kanserini önlemede, karaciğerde lipid seviyesini düşürmede etkili olduğunu tespit edilmiştir (Okamoto ve ark.,2004, Hora ve ark., 2003, Albrecht ve ark., 2004, Arao ve ark., 2004). ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

17 Nar Çekirdeği Yağı Nar çekirdeğinin yağ içeriğinin çeşit, yetiştirme koşulları, iklim gibi bir çok faktöre bağlı olarak % arasında değişir (Hernandez ve ark., 1998, Fadavi ve ark., 2006). Yağ verimi bitkisel yağ üretiminde kullanılan çiğitte %18-25, soyada %18-22’dir (Kayahan, 2004). ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

18 Yağlı Tohum ve Çekirdeklerden Yağ Üretimi Çekirdek Yağı Üretimi MekanikKimyasal Sokslet ekstraksiyonu Mikrodalga destekli ekstraksiyon Süperkritik sıvı ekstraksiyonu Basınçlı sıvı ekstraksiyonu Sonikasyon destekli ekstraksiyon ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

19 Önceki Çalışmalar 1. Nar Çekirdeğinin Mekanik Özellikleri ve Kurutulması İle İlgili Çalışmalar Akbarpour ve ark. (2009), yaş baza göre ürün nemi % 10,06-% 22,91 arasında değişen nar çekirdeklerinin uzunluk, genişlik, kalınlık, geometrik ortalama çap, küresellik, porozite, doğal yığılma açısı, 1000 dane kütlesi, yığın yoğunluğu gibi mekanik özellikleri belirleyerek, ürün nemine bağlı korelasyon katsayısı ve regresyon eşitliklerini hesaplanmışlardır. Bu parametrelerin ürün nemi ile doğrusal olarak arttığı vurgulanmıştır. Doymaz (2013), nar çekirdeklerini 83, 104, 125, 146 W güç seviyelerinde kurutmuştur. Güç seviyesi 83 W’tan 146 W’a çıkartıldığında kuruma süresinin 150 dakika’dan, 60 dakika’ya azaldığı tespit edilmiştir. Deneysel veriler 10 adet kurutma modeline uygulanmış, nar çekirdeklerinin kuruma davranışını tahmin etmek üzere en uygun modellerin Page, Midilli ve Weibull eşitlikleri olduğu bildirilmiştir. 2. Nar Çekirdek Yağının Ekstraksiyonu İle İlgili Çalışmalar ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

20 Çalışmanın Amacı Bu çalışmanın amacı meyve suyu üretim tesislerinden temin edilen suyu alınmış ve üzerinde kısmen posa bulunan atık nar çekirdeklerinin yağının çıkartılarak, ekonomiye kazandırılması yönünde bir alternatif değerlendirme yöntemi önermektir Çekirdek/tohum gibi materyallerin yağını çıkartmak için, materyalin kuru olması gerekir. O halde, ıslak, posalı nar çekirdeği kütlesinin yağ potansiyelinin değerlendirilebilmesi için öncelikle kurutulması gerekir ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

21 Materyal ve Metod Vakum yöntemi ile kurutma (50, 70 ve 80 °C’de ve her sıcaklık düzeyinde 0,2 atm, 0,4 atm ve 0,6 atm) Mikrodalga yöntemi kurutma (360, 540, 720 ve 900 W) Sıcak hava yöntemi ile kurutma (50, 70 ve 80 °C’de) Kimyasal yöntem (Vidalı presten çıkan peletlerde kalan yağın organik çözücü ekstraksiyonu ile alınması) Mekanik yöntem (Vidalı presle sıkım) Yağ verimi ve bileşenleri ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

22 Araştırma Sonuçları Mikrodalga Kurutma ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

23 Araştırma Sonuçları Sıcak Havayla Kurutma ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

24 Araştırma Sonuçları Vakum Kurutma (50 °C) ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

25 Araştırma Sonuçları Vakum Kurutma (70 °C) ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

26 Araştırma Sonuçları Vakum Kurutma (80 °C) ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

27 Kurutma YöntemiYağ Çıkarma Yöntemi Örnek 1Örnek 2Örnek 3Ortalama % Sıcak hava ile Kurutma Atmosferik (t=80°C) Mekanik2,6982,21819,20 20,14 Ekstraksiyon2,6742,14721,08 Vakum (t= 80°C p=0,2 atm) Mekanik2,7552,14624,36 28,22 Ekstraksiyon2,7091,90732,08 Mikrodalga Kurutma (P= 720 W) Mekanik2,7112,23619,00 18,16 Ekstraksiyon2,7522,31917,32 (P=360 W) Mekanik2,7002,34114,36 15,12 Ekstraksiyon2,7322,33515,88 Araştırma Sonuçları: Yağ Verimi (%) ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

28 Yağ Asidi80°C Sıcak Hava Palmitik asit7,96 Stearik asit2,89 Oleik asit8,08 Lineloik asit0,81 Araşidik asit1,67 Punikik asit 78,59 Araştırma Sonuçları: Yağın Bileşenleri ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır

29 Ahu Özgür Tunahan Erdem Serdar Öztekin NAR ÇEKİRDEĞİNİN YAĞININ ÇIKARILMASI AMACIYLA FARKLI KURUTMA YÖNTEMLERİNİN ARAŞTIRILMASI Teşekkürler… ÖZGÜR, A; ERDEM S.; ÖZTEKİN S., Nar Çekirdeğinin Yağının Çıkarılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması, 29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Eylül 2015, Diyarbakır


"Çukurova Üniv., Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, Adana Ahu Özgür Tunahan Erdem Serdar Öztekin 29. Ulusal Tarımsal." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları