Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAŞHAŞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAŞHAŞ."— Sunum transkripti:

1 HAŞHAŞ

2

3

4 Sistematiği Familya : Papaveraceae (Gelincikgiller)
Cins : Papaver (46 takson) Tür : Papaver somniferum L. Papaver orientle L. Papaver puseude orientale L. Papaver bırakteatum L. Papaver dubium L.

5 Papaver rhoes

6 Kullanımı İlaç bitkisidir. ( Yağ bitkisidir. Gıda olarak kullanılır

7

8 Afyon 20-24 kadar alkoloid içerir;
Morfin grubu (Morfin, kodein, tebain) Papaverin grubu (Papaverin, codamine, narkotine…)

9 SUSAM

10

11 Sistematiği Takım : Lamiales Familya : Pedaliaceae Cins : Sesamum
Tür : Sesamum indicum (n:15) Sesamum indicum ssp. bicarpellatum (2 karpelli) Sesamum indicum ssp. quadricarpellatum (4 karpelli)

12 Orijini Susamın kökeni Afrika’dır. Amerika kıtasına 17. yy’da zenci esirlerle götürülmüştür. Ülkemizde susam yetiştiriciliğine ait ilk veriler 1850’li yıllarda kaydedilmiştir.

13 Kullanımı  Katı ve sıvı yağ elde edilir.  Pastacılıkta kullanılır.
 Tahin elde edilir.

14  İkinci pres yağı sabun yapımında ve kozmetik sanayinde kullanılır.
 Yağda bulunan “sesamin” maddesi insektisit olarak değerlendirilir.  Küspesi iyi bir hayvan yemidir (%40 civarında protein içerir).  Kuru sap ve dalları yakacak olarak kullanılır.  Sap ve dal artıkları hayvanlara barınak yapmak için değerlendirilir.

15 Çiçek Susam çiçekleri yaprak koltuklarında karşılıklı, almaşıklı veya 2-3 tanesi birarada bulunur. Çiçekler, bitkinin alt kısımlarından yukarıya doğru açar. İlk olarak ana dalın en altında bulunan tomucuğu çiçek açar. En son üstteki dalın en uç kısmında bulunan tomurcuk çiçek açar.

16 İki karpelli çeşitlerde çiçekler 5’lidir
İki karpelli çeşitlerde çiçekler 5’lidir. 5 adet alt kısımları birleşmiş, üst kısımları sivri uçlu, küçük, açık yeşil renkte çanak yaprağı bulunur. İç kısımda 5 adet dip kısımlarından birleşmiş çan şeklinde, beyaz, pembe veya açık viyole renginde taç yapraklar yer alır. Erkek organlar 5 adet olup, biri dumura uğramıştır. Geriye kalan 4 tanesinden 2’sinin ipçiği kısa, 2’sinin ise daha uzundur. Dişi organ 1 adet olup, tepeciği iki parçalıdır. Döllenme %96 kendine, %4 yabancıdır.

17 Meyve Susam meyvesine Kapsül adı verilir. Kapsül, iki ya da dört karpellidir. Karpeller bir zarla ikiye ayrılarak iki karpelliler 4, dört karpelliler ise 8 gözlü olur. Her bölmede tohumlar yatay olarak yan yana dizilmiştir. Kapsüller açık veya kapalı olabilir. Açık kapsüllülerde olgunlaşma sırasında uç kısımlar çatlar ve tohumlar dökülür. Kapsülün eni cm, boyu 3-6 cm arasında değişir.

18 Tohum Tohum rengi beyaz, krem, sarı, açık kahve veya siyah olup, mattır tohum ağırlığı 2-6 g arasında değişir. Tohum, %55-60 yağ, %30 ham protein, %8-10 karbonhidrat içerir. Yağın bileşiminde bulunan yüksek orandaki oleik asit ve linoleik asit nedeniyle yemeklik kalitesi yüksektir.

19

20

21


"HAŞHAŞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları