Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ."— Sunum transkripti:

1 TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ

2 ► Tanklara aseptik dolumun ilkesi,belli bir süre tanka buhar verilerek ve buharın özel armatürlerden yavaş bir şekilde dışarıya sızması sağlanarak tanklar buharla sterilize edilmektedir. ► Tankların sterilizasyonu anlaşıldığı gibi kısaca buharla yapılmaktadır.Ancak bu amaçla hem tank hem de tüm bağlantılar 121C de sıcak su kullanılarak da sterilize edilebilmektedir.

3

4 ► Son yıllarda sterilizasyonda, iyot çözeltisi kullanıldığı bildirilmektedir. ► Tankların buharla sterilizasyonunda KZE armatürleri denen özel armatürler ve bunu takiben soğuk hava ile soğutulmasında önemli işlevleri vardır. ► Bu açıklamalara göre sterilize edilmiş her tank bir aseptik dolum ambalajı niteliği kazanmış olmaktadır. ► Tanklara aseptik dolum için, meyve suyu veya pulpların sterilizasyonunda plakalı ısı değiştirici olan HTST(Kısa süreli yüksek sıcaklık)ünitesinden yararlanılır.

5 ► HTST yerine aynı anlamda kullanılan diğer bir terim olan KZE,kısa süreli ısıtma anlamına gelmektedir. ► KZE Almanya’da uygulandığından bu yöntem ülkemizde kze yöntemi olarak anılmaktadır. ► Meyve suyu veya pulpunun sterilizasyonu KZE Sterilizasyon ünitesi ile yapılır.KZE tankı dolumdan hemen önce Cde su sirkülasyonu ile sterilize edilir. ► Sistemin sterilizasyonu sona ererken,bu defa sisteme meyve suyu verilerek,meyve suyunun sterilizasyonu başlar.

6

7 ► Böylece steril sistemde sterilize olan ve steril şekilde soğuyan meyve suyu,KZE tankına 20CDE ulaşır. ► Tank dolarken KZEarmatürlerinden biri olan özel vana açılarak,tankta oluşan basınç kontrollü şekilde dışarıya bırakılır. ► Meyve suyu,tüketim için ambalajlanana kadar burada depolanır. ► Meyve sularının tanklara aseptik dolumu sadece depolama değil taşımada da uygulanan bir teknolojidir.

8

9

10 ► Bu amaçla 1000Lt.lik BAG-İN-BOX konteynerler yaygın olarak kullanılmaktadır. ► Son yılda metal tankların yanında ayrıca çeşitli büyüklükteki plastik torbalara da uygulanmaya başlanmıştır.BAG-IN-BOX, BAG IN BIN gibi çeşitli isimlerle anılan bu uygulama özellikle büyük çapta üretim yapılmayan tesislerde gittikçe yaygınlaşarak nerdeyse KZE tanklarının yerini almaya başlamıştır. ► Bag-in-box ambalajlarının sadece muhafaza ambalajı değil aynı zamanda ticari ambalaj niteliğinde olması bu yöntemin önemli bir üstünlüğü ve yaygınlaşmasının nedenidir.

11 ► Buna göre,bag-in-box sistemi bir aseptik ambalajlama uygulamasıdır. ► Ambalaj olarak plastik metaryalden üretilen esnek bir torba kullanılır. ► Dolumdan sonra torba,koruyucu olarak ya oluklu mukavva bir kutu içine(bag-in-box) veya metal varil içine(bag-in-drum) yerleştirilir. ► Torbalar 1litreden 200 L.ye hatta 1000 L.ye kadar farklı büyüklükte olabilir. ► Bag-in-box sistemindeki önemli fark,plastik torbaların önceden sterilize edilmiş olarak temin edilmesidir.

12

13 ► Torbalara dolum 2 farklı sistemle gerçekleşir. ► Bunlardan ilki dolum aseptik hücrede gerçekleştirilir.Diğerinde ise böyle bir hücreye gerek gerek duyulmadan özel bir dolum başlığı ile sağlanır. ► Aseptik hücre dolum yapılan ortamda aseptik bir atmosfer sağlama görevini yerine getirir. ► 2 şekilde sterilizasyon gerçekleştirilir.1-Hücre genellikle kimyasal bir sterilant kullanılarak sterilize edilir.2-Hücre buharla sterilize edilir. ► Aseptik dolum hücresi gerektirmeyen diğer bag- in-box dolum sistemlerinde dolum başlığı torbanın dolum ağzına yerleştirilir.

14

15

16 ► Aseptik dolum sistemleri hızla gelişen teknolojilerin başında gelmektedir.Günümüzde daha bircok sistemler ortaya konmuş bulunmaktadır….

17

18 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…. Kaynaklar Meyve ve sebze işleme teknolojisi-1


"TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları