Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 “Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 “Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini."— Sunum transkripti:

1 1 “Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybederler” “Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybederler” Mustafa Kemal ATATÜRK Mustafa Kemal ATATÜRK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

2 2 Türkiye’de Yağlı Tohumlu Bitkiler Destekleme Uygulamaları Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Dr. Hüseyin VELİOĞLU Genel Müdür 10 Ağustos 2005

3 3 YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER STRATEJİK ÜRÜNLERDENDİR Temel Gıda Maddesi Biyoyakıt Hammaddesi

4 Soya Fasulyesi Kanola Pamuk Çekirdeği Ayçiçeği Diğerleri Dünyada yağlı tohumlu bitkilerin yılları ortalama üretimi: 350 milyon ton 2004 yılındaki dağılımı ise; 1. sırada % sırada % sırada % sırada % 7 5. sırada % 10

5 Soya Fasulyesi Kanola Ayçiçeği Diğerleri Türkiye’de yağlı tohumlu bitkilerin yılları ortalama üretimi: milyon ton 2004 yılındaki dağılımı ise; 1. sırada % sırada % sırada % 2 4. sırada % 5 Dünya üretiminde 2. sırada yer alan kanola üretimi ülkemizde yok denecek seviyededir. Pamuk Çekirdeği

6

7 7 Ülkemiz Yağ Üretim, Tüketim ve İthalatı Bitkisel yağ üretimi:500 bin ton Tüketim:1.3 milyon ton Yağ açığımız:800 bin ton Yağlı tohumlar ve bitkisel yağ ithalatı için 2004 yılında 945 milyon dolar döviz ödenmiştir.

8 8 ÜRETİMLE İLGİLİ PROBLEMLER BitkiKısıtlayıcı Faktörler BitkiKısıtlayıcı Faktörler -AyçiçeğiFiyat, iklim koşulları -PamukFiyat oluşumu -Soya FasulyesiEntegre tesis, Fiyat, Pazarlama -Kanola Pazarlama, Fiyat -Susam - Yerfıstığı Mekanizasyon - Aspir Pazarlama

9 9 Bölgesel üretimi:% 85 Bölgesel üretimi:% 85 Marmara Bölgesi % 7İç Anadolu Bölgesi İl bazında toplam üretim: İl bazında toplam üretim: % 35 Tekirdağ % 24 Edirne % 17Kırklareli Ayçiçeği Ekiliş alanı: 2000 yılında 542 bin hektar 2004 yılında 750 bin hektar Üretim: 800 bin tondan  900 bin tona Potansiyel ekim alanları:  Şeker pancarından sonra  Güneydoğu Anadolu (GAP)  Akdeniz Bölgelerinde

10 10 Bölgesel üretimi:% 84 Bölgesel üretimi:% 84 Akdeniz Bölgesi % 14Karadeniz Bölgesi İl bazında toplam üretim: İl bazında toplam üretim: % 65 Adana % 14 Osmaniye % 14Samsun Soya Ekiliş alanı: 2000 yılında 15 bin hektar 2004 yılında 17 bin hektar Üretim: 45 bin tondan  50 bin tona Potansiyel ekim alanları:  Daha önce ağırlıklı ekilen bölgeler  Güneydoğu Anadolu (GAP)

11 11 Bölgesel üretimi:% 90 Bölgesel üretimi:% 90 Marmara Bölgesi % 10Ege Bölgesi İl bazında toplam üretim: İl bazında toplam üretim: % 68 Tekirdağ % 22 Çanakkale % 10Manisa Kanola Ekiliş alanı: 2000 yılında 82 hektar 2004 yılında 2250 hektar Üretim: 107 tondan  4550 tona Potansiyel ekim alanları:  Tahıl üretimi yapılan bölgeler  Güneydoğu Anadolu (GAP)

12 12 Bölgesel üretimi:% 52 Bölgesel üretimi:% 52 Güneydoğu Anadolu Bölgesi % 25Ege Bölgesi % 23Akdeniz Bölgesi İl bazında toplam üretim: İl bazında toplam üretim:% 112 Diyarbakır % 30 Şanlıurfa % 10 Aydın% 9 Hatay % 7 Adana Pamuk Ekiliş alanı: 2000 yılında 654 bin hektar 2004 yılında 640 bin hektar Üretim: bin tondan  bin tona Potansiyel ekim alanları: Güneydoğu Anadolu (GAP)

13 13 Bakanlık Uygulamaları  1998 yılından itibaren  İthalatın azaltılması  Üretimin teşvik edilmesi için yağlı tohumlu bitkiler üretimi prim uygulamaları  Bitkisel üretimi tehdit eden hastalık ve zararlılara karşı  alternatif ürün yetiştirilmesi gereken alanlarda yağlı tohumlu bitkiler üretimini teşvik

14 14 Çözüm Önerileri (1)  Üreticilerin yağlı tohumlu bitkileri üretmeye yönlendirilmesi,  Sertifikalı tohumluk, yüksek verim ve kaliteye sahip çeşitlerin kullanımının yaygınlaştırılması,  İşletmelerin miras yoluyla küçülmelerini önlenmesi

15 15  Şeker pancarında halen uygulanan 4’lü münavebenin 5’li münavebeye çıkartılması,  Pazarlama kanallarında görülen dar boğazların giderilmesi ve ihracat imkanlarının artırılması,  Ürün ihtisas borsalarının yaygınlaştırılması,  Üretim planlamasının yapılması, destekleme prim sistemi ile geliştirilmesi, Çözüm Önerileri (2)

16 16  Makinalı hasadın yaygınlaştırılması,  Girdi - ürün kdv oranlarının üretici lehine gözden geçirilmesi,  Üreticilerin üstün performans gösteren yağ bitkilerine yönlendirilmesi,  Kalite kriterleri dikkate alınarak destekleme uygulamalarının farklılaştırılması, Çözüm Önerileri (3)

17 17  DGD’nin yağlı tohumlu ürünlerin lehine farklılaştırılarak ödenmesi,  Sözleşmeli üretimin yerleştirilmesi,  Muhafaza depolarının kurulması,  Özellikle soya entegre tesislerinin yaygınlaştırılması, Çözüm Önerileri (4)

18 18  Ham yağ ithalatında artışın önlenmesi, zorunlu olarak yapılan ithalatın en azından katma değerin ülkemizde kalması açısından ürün olarak gerçekleştirilmesi,  Gümrük vergilerinde değişiklik yapılacak ise, bu değişikliklerin sanayicilerin önünü görebilmesi için, uzun vadelerde gerçekleştirilmesi, Çözüm Önerileri (5)

19 19  Avrupa birliğine üyelik amacı da göz önüne alınarak fiyat, kalite ve pazara uyum yönünden rekabet edebilecek üretimin hedeflenmesi, sağlanmalıdır. Çözüm Önerileri (6)

20 SAYGILARIMLA


"1 “Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları