Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız"— Sunum transkripti:

1 6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız

2 Başta aile fertlerimiz olmak üzere amcalarımız, halalarımız, dayılarımız, teyzelerimiz ve bunların çocukları yakın akrabalarımızdır.

3 Akrabalık bağlarını korumak ve onlarla iyi geçinmek de sorumluluklarımız arasındandır. Bu husus Kur’an-ı Kerim’de şöyle açıklanır:

4 “…Allah’a karşı gelmekten sakının ve akrabalık bağlarına saygı gösterin…

5 …” Yüce Rabb’imiz, “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya iyilik edin…” ayetiyle bizlere akrabalarımızla iyi geçinmemizi ve onlara iyilik yapmamızı emreder

6 Akrabaya iyilik etmek; onlara güzel söz söylemek, onlar için dua etmek ve ihtiyaçları olduğu zaman onlara maddi ve manevi yönden destek olmak demektir

7 İslam’a göre iyilik yapmaya yakın çevremizden başlamak gerekir
İslam’a göre iyilik yapmaya yakın çevremizden başlamak gerekir. İslam’a göre ihtiyaç sahibi akrabalara yardım etmenin mükâfatı diğer iyiliklere göre iki kat daha fazladır.

8 Sevgili peygamberimiz bu hususta şu müjdeyi verir: “Yoksula verilen sadakada bir sevap vardır. Akrabaya verilen sadakada ise iki sevap vardır. Biri sadaka sevabı, diğeri akrabayı koruyup gözetme sevabıdır.”

9 Bir sahabe Peygamberimize gelerek, - Ya Resulallah
Bir sahabe Peygamberimize gelerek, - Ya Resulallah! Benim akrabalarım var. Ben kendilerini ziyaret ediyorum, onlar bana gelip gitmiyorlar. Ben onlara iyilik ediyorum, onlar ise bana kötülük ediyorlar. Ben onlara anlayışlı davranıyorum, onlarsa bana kaba davranıyorlar, dedi.

10 Bunun üzerine Peygamberimiz (s. a. v
Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: - Sen böyle davrandıkça Allah’ın yardımı seninledir. Eğer sen bu şekilde davranmaya devam edersen Allah onlara karşı seni desteksiz ve yardımcısız bırakmayacaktır.

11 7. Komşularımıza Karşı Sorumluluklarımız

12 Ailemizden sonra en yakınımızda yaşayan insanlar komşularımızdır
Ailemizden sonra en yakınımızda yaşayan insanlar komşularımızdır. Onlar, günlük hayatta en çok karşılaştığımız ve ihtiyaç anında yardımımıza ilk önce koşabilecek kişilerdir.

13 . Bu nedenle dinimiz komşuluk ilişkilerine önem verir ve komşularımıza karşı sorumlu olduğumuzu hatırlatır.

14 Allahü Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de, “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın… Yakın komşuya, uzak komşuya ve yakın arkadaşa iyilik yapın…” buyurarak komşularımızla iyi geçinmemiz gerektiğini belirtir.

15 Komşularımıza karşı sorumluluklarımızdan biri de onlara iyi davranmaktır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) komşularımıza karşı nasıl davranacağımızı şöyle açıklar:

16 Hastalandığında ziyaretine gitmek
Vefat ettiği zaman cenazesinde bulunmak Borç istediğinde borç vermek Darda kaldığında yardımına koşmak Bir nimete kavuştuğunda tebrik etmek

17 Başına bir musibet geldiğinde teselli etmek
Evini, komşusunun görüş alanını (rüzgâr, güneş ve manzara) engelleyecek şekilde yapmamak, Evinde pişirdiği yemekten imkânı ölçüsünde komşusuna da ikram etmek

18 Komşularımıza karşı sorumluluklarımızdan biri de onlarla yardımlaşmaktır. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.’’ Komşularımız arasında din ve ırk gibi ayrımlar yapmak doğru değildir.

19 Peygamberimiz komşularıyla ilişkilerinde böyle bir ayrım yapmaz, aksine onlarla iyi geçinirdi. Örneğin bir Yahudi komşusuna zaman zaman ikramda bulunur ve evinde pişen yemeğinden ona da ikram ederdi.

20


"6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları