Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)"— Sunum transkripti:

1 Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
- Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Sadakanın Tanımı Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Sadaka-i Cariye Fıtır Sadakası (Fitre) Sadakanın Faydaları

2 Sadakanın Tanımı Yalnızca Allah rızasını gözeterek,
- Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Sadakanın Tanımı Yalnızca Allah rızasını gözeterek, karşılık beklemeden bir kişinin yapmış olduğu her türlü maddi veya manevi iyiliğe sadaka denir.

3 Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları
- Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Sadaka için bir miktar söz konusu değildir. Bu yönüyle zekâttan ayrılır. Sadaka için zaman sınırı da yoktur. Sadaka için zengin olma şartı da yoktur. Dolayısıyla zekâta göre daha kapsamlı bir yardım şeklidir. Sadaka sadece maddi olarak değil, manevi olarak ta verilebilir.

4 Sadaka-i Cariye Kesintisiz sadaka demektir.
- Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Sadaka-i Cariye Kesintisiz sadaka demektir. Kişi öldükten sonra da amel defterine sevap yazılmaya devam eder. Herkesin yararlanacağı hayır kurumları yaptırmak (cami-okul-hastane köprü vb.) sadaka-i cariyedir. İlmini insanların faydasında kullanan kişi sadaka-i cariye işlemiş olur. Hayırlı evlat yetiştiren anne ve babanın yaptığı sadaka-i cariyedir.

5 Fıtır Sadakası (Fitre)
- Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Fıtır Sadakası (Fitre) Sadaka çeşitlerinden birisi de fıtır sadakasıdır. Buna halk arasında fitre denilir. Bu sadakada, az da olsa miktar vardır. Asgari fitre miktarını Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl belirler ve günceller. Miktarı kişinin maddi düzeyine göre değişir. Fitreyi verecek olan kişinin bir günlük yiyecek masrafı kadardır.

6 Zamanı da bellidir. Ramazan ayı içerisinde verilir.
- Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Zamanı da bellidir. Ramazan ayı içerisinde verilir. Bayram namazı kılınmadan öncesine kadar verilmelidir. Fıtır sadakası vermek vaciptir. Zengin olan her müslümanın vermesi gerektiği gibi, miktarı az olduğu için zengin olmayanlar da verebilir. Fitre zekât verilebilecek kişilere verilir. Zekât verilemeyecek olanlara verilmez. Fitre kişi başı verilir. Bir ailedeki geliri olamayan bütün bireylerin fitresini geliri olan aile büyükleri verir. Fidye ile fitre birbirine karıştırılmamalıdır.

7 Sadakanın Faydaları Allah’a şükür göstergesidir.
- Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Sadakanın Faydaları Allah’a şükür göstergesidir. Sosyal adalet ve toplumsal barış sağlanır. Ferdi ve toplumsal görevlerden biri yerine getirilmiş olur. İnsanlar arasındaki sevgi bağını güçlendirir. Birtakım maddi ihtiyaçların giderilmesine katkı sağlar. Bazı olumsuz durumlar ortadan kalkar veya en aza iner. Ekonomik katkı sunar.

8 Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
- Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Sadaka Sadakanın Tanımı Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Sadaka-i Cariye Fıtır Sadakası (Fitre) Sadakanın Faydaları


"Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları