Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA."— Sunum transkripti:

1 DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA

2 DoğrulukNedir? Doğruluk, her şeyde ve her yerde doğru olma halidir. Düşüncenin gerçekle uyuşması, yargı ve önermelerin gerçeğe uygun olmasıdır.

3 Doğruluk ortaya çıkınca, bütün eğriler ortadan kaybolur.

4 Doğruluk her şeyde ve her yerde doğru olma halidir.

5 Doğruluk sonsuzluğun güneşidir.

6 İnsanın içinde doğruluk varsa, gözleride aydınlıktır.

7 Çevrenizdekilere güven-diğinizi, onların doğru ve dürüst olduklarına inan-dığınız mesajını verin.

8 Kendi yaşamınızdaki iletişim ve ilişkilerinizde doğru ve dürüst davranışlarınızla çevrenize iyi bir model olun.

9  "Suçlunun beraat ettiği yerde hakim hüküm giyer" Anonim 
"Ahlâkın olmadığı yerde kanun bir şey yapamaz" Napoleon  "Adaletin kuvvetli, kuvvetlinin de ÂDİL olması gerekir" Pascal "Mal cimride, silah korkaklarda, karar da zayıflarda olursa düzen bozuktur"                      Hz.Ebubekir

10 Adalet, yalnız mülkün değil, toplumun ve İslam dininin de temelidir.
İslam’ın doğuşundan sonra, kısa bir süre içinde büyük bir coğrafyaya yayılmasının sebebi, Allah’ın ve Peygamberimizin adalet konusunda ikna edici uyarıları, Müslümanların da bu konuda çok titiz davranmalarıdır.

11 Peygamberimiz haksızlığa asla tahammül edemez, haksızlık karşısında susan, kendini savunamayan kişiyi dilsiz şeytan olmakla nitelendirir, onun bu halini beğenmezdi Peygamberimiz, kendini Kur’an’a göre eğitmiş biriydi. Kur'an-ı Kerim’de yer alan adaletli olmakla ilgili uyarılar, doğrudan onun sözlerine ve uygulamalarına yansımıştır. Bakın Yüce Allah adil olmakla ilgili ne buyuruyor:

12 “Ey inananlar! Sizin, anne-babanızın ve akrabalarınızın aleyhine de olsa, Allah rızası için hakikate şahitlik yaparak adaleti gözetin.O kişi zengin de olsa fakir de olsa Allah’ın hakkı (olan doğru adil karar vermek) herkesten öncedir. Sakın boş heveslerinize, arzularınıza uymayın ki adaletten uzak düşmeyesiniz. Eğer hakikati çarpıtırsanız, bilin ki Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.” (Nisa 135)

13 Bir başka ayette de Yüce Allah Peygamberimize ve onun şahsında tüm Müslümanlara şöyle buyurur: “Onların arasında hükmettiğin (idari karar verdiğin) zaman adaletle karar ver. Allah adaletli davrananları sever.” (Maide 42)

14 “Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder…”
(Nahl, 90)

15 Peygamberimiz adalete önem veren, adaletli davranan yöneticileri övmüş ve şöyle buyurmuştur:

16 “Adil devlet başkanı ve idareciler mahşer yerinde Allah’ın yüce lütfuna ve himayesine erecek olanların öncüleridir.” (Hadis-i şerif)


"DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları