Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır."— Sunum transkripti:

1

2 Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır.  Okülerden bakılarak netleştirme işlemi yapılır.  Okülerden bakıldığında yuvarlak olarak görülen görüş alanında karanlık alanın yukarıda kaldığı görülür.  Çakışma yapmak için en alttaki büyük vida döndürülünce gösterge çizelgesi sola doğru hareket eder. Karanlık ve aydınlık sahalar tam eşitlendiğinde sabit çizginin çıktığı kütlece % kuru madde ve kırılma indisi değeri okunur. Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır.  Okülerden bakılarak netleştirme işlemi yapılır.  Okülerden bakıldığında yuvarlak olarak görülen görüş alanında karanlık alanın yukarıda kaldığı görülür.  Çakışma yapmak için en alttaki büyük vida döndürülünce gösterge çizelgesi sola doğru hareket eder. Karanlık ve aydınlık sahalar tam eşitlendiğinde sabit çizginin çıktığı kütlece % kuru madde ve kırılma indisi değeri okunur.

3 REFRAKTOMETRENİN KULLANILGIĞI SIVILAR Kimyasal sıvılar, Süt,Meyve Suyu, Aroma, Bal, Tuz, Akü sıvıları, Antifriz, Tutkal, Alkol,Şarap, Meşrubat, Deterjan, Salça,vs.... Kimyasal sıvılar, Süt,Meyve Suyu, Aroma, Bal, Tuz, Akü sıvıları, Antifriz, Tutkal, Alkol,Şarap, Meşrubat, Deterjan, Salça,vs....

4 Abbe refraktometresinin Avantajları Abbe refraktometresi bir laboratuvarda bulunması gereken önemli cihazlardan birisidir. Öteki cihazlarla çalışıldığında uzun zaman alacak bazı analizler bu cihazla çok kısa zamanda ve daha yüksek doğrulukla yapılabilir. Bakımının iyi yapılması halinde cihaz, laboratuarda kullanılan diğer cihazlara göre genelde daha ucuz ve daha uzun ömürlüdür. Abbe refraktometresinin Avantajları Abbe refraktometresi bir laboratuvarda bulunması gereken önemli cihazlardan birisidir. Öteki cihazlarla çalışıldığında uzun zaman alacak bazı analizler bu cihazla çok kısa zamanda ve daha yüksek doğrulukla yapılabilir. Bakımının iyi yapılması halinde cihaz, laboratuarda kullanılan diğer cihazlara göre genelde daha ucuz ve daha uzun ömürlüdür.

5 El refraktometresi El refraktometresi yüksek ve düşük vizkoziteye sahip akışkanların refraktiv indexlerinin( maddenin ışığı geçirgenliği) tayini için kullanılan bir cihazdır. El tipi refraktometreler küçük hacimli, hafif olması nedeniyle, meyve suyu, süt, salça, reçel gibi çeşitli gıda endüstrilerinde, bahçede, tarlada veya işletmenin herhangi bir yerinde rahatlıkla kullanılmaktadır. El refraktometresi asıl olarak meyve ve sebze fabrika sahalarında proses hattında hızlı ve anlık ölçümlerde kullanılır. El refraktometresi El refraktometresi yüksek ve düşük vizkoziteye sahip akışkanların refraktiv indexlerinin( maddenin ışığı geçirgenliği) tayini için kullanılan bir cihazdır. El tipi refraktometreler küçük hacimli, hafif olması nedeniyle, meyve suyu, süt, salça, reçel gibi çeşitli gıda endüstrilerinde, bahçede, tarlada veya işletmenin herhangi bir yerinde rahatlıkla kullanılmaktadır. El refraktometresi asıl olarak meyve ve sebze fabrika sahalarında proses hattında hızlı ve anlık ölçümlerde kullanılır.

6 El Rafraktometresinde Sıfır ayarını yaparken: Önce prizma kapağını açarak, eğik prizma yüzeyine 1-2 damla distile su damlatıp kapağı yavaşça kapatınız. Ölçü tablosunun 0 (sıfır) çizgisi civarında görülen koyu-açık renkli ayırım görüntüsünü; eğer değilse; ölçü tablosu sıfır çizgisi ile tam çakıştırmak üzere, kalibrasyon düğmesini çevirerek koyu-açık ayırımın ölçü tablosu sıfır çizgisi ile tam çakışmasını sağlayınız. El Rafraktometresinde Sıfır ayarını yaparken: Önce prizma kapağını açarak, eğik prizma yüzeyine 1-2 damla distile su damlatıp kapağı yavaşça kapatınız. Ölçü tablosunun 0 (sıfır) çizgisi civarında görülen koyu-açık renkli ayırım görüntüsünü; eğer değilse; ölçü tablosu sıfır çizgisi ile tam çakıştırmak üzere, kalibrasyon düğmesini çevirerek koyu-açık ayırımın ölçü tablosu sıfır çizgisi ile tam çakışmasını sağlayınız.

7 El refraktometresi ile ölçüm yaparken: Refraktometreyi, eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız. Kapak kapalı konumda iken cihaz okülerini gözünüze konumlandırıp oküler üzerindeki ayar halkasını çevirerek refraktometre içindeki ölçü tablosunu net görene kadar sağa sola çeviriniz. El refraktometresi ile ölçüm yaparken: Refraktometreyi, eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız. Kapak kapalı konumda iken cihaz okülerini gözünüze konumlandırıp oküler üzerindeki ayar halkasını çevirerek refraktometre içindeki ölçü tablosunu net görene kadar sağa sola çeviriniz.

8 DİJİTAL REFRAKTOMETRELER Meyve suyu, gazlı içecekler, süt, şarap, domates, reçel, marmelat, serum, idrar, tuzluluk, antifiriz, pil ve temizleme çözeltileri gibi ürünlerde kullanılabilir. DİJİTAL REFRAKTOMETRELER Meyve suyu, gazlı içecekler, süt, şarap, domates, reçel, marmelat, serum, idrar, tuzluluk, antifiriz, pil ve temizleme çözeltileri gibi ürünlerde kullanılabilir.

9 Dijital refraktometre sıcaklık kontrolü ile kısa ölçüm süresi ve maksimum doğruluk verir. Dijital taşınabilir tip refraktometrelerde vardır. Dokunmatik ekranlıdır.

10 Refraktometrenin monokülerinden bakıldığında aşağıdaki iki şekil görülmektedir.Buna göre; a-Kalibrasyon işlemi ne ile yapılır? Açıklayınız. b-Tam kalibrasyon da refraktometrede görüntü nasıldır aşağıdaki şekilde karalayarak gösteriniz. c- A)kırıma indisi,B) % derişim C) aydınlık bölgeyi D) karanlık bölgeyi aşağıdaki şekilde ok işareti ile gösteriniz? B………………. D………………. C………………. A………………. a-b-

11 Yukarıdaki skalayı inceleyerek çözeltinin ; Kütlece yüzdesi ……………… Kırılma İndisi ………………

12 Yukarıdaki skalayı inceleyerek çözeltinin ; Kütlece yüzdesi… %2……………………… Kırılma İndisi…………… 1,3340……………

13 RME Yukarıdaki skalayı inceleyerek çözeltinin ; Kütlece yüzdesi……………………… Kırılma İndisi……………………………………

14 RME Yukarıdaki skalayı inceleyerek çözeltinin ; Kütlece yüzdesi… %8…………………… Kırılma İndisi…………… 1,3460………………………


"Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları