Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

JEL GEÇİRGENLİK KROMATOGRAFİSİ (GPC)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "JEL GEÇİRGENLİK KROMATOGRAFİSİ (GPC)"— Sunum transkripti:

1 JEL GEÇİRGENLİK KROMATOGRAFİSİ (GPC)

2 Bu kromatografi dalı özellikle yüksek molekül kütleli maddeleri ayırmada kullanılır.
Dolgu maddesi olarak çapı yaklaşık 8 µm olan gözenekli bir polimer veya silika kullanılır. Diğer kromatografı yöntemlerinden farklı olarak analizi yapılan dolgu maddesinin gözenekleri arasında kimyasal veya fiziksel etkileşme olmaz.

3

4 Kolon, jel boncuklar ile doldurulur.
Karışımı içeren tampon, kolondan geçirilir. Küçük moleküller, jel boncuklar arasındaki boşluklara girdiği için kolondan geç çıkarken, Büyük moleküller, jel boncuklar arasındaki boşluklara giremediği için kolondan hızlı bir biçimde sürüklenerek, önce çıkmaktadır.

5

6 CİHAZIN BÖLÜMLERİ Pompa: Görevi çözücü maddeyi sabit bir
basınçla sisteme vermektir. Enjeksiyon Valfi: Örnek çözeltisinin hareketli faza karışmadan sisteme verilmesini sağlar. Kolon: Molekül büyüklüğüne göre ayırım yapacak olan sabit fazı içerir. Dedektör: Çıkan polimerin miktarını belirler. Örnek olarak ışık saçılımı , UV , kütle gibi dedektörler kullanılabilir.

7 VERİ ANALİZİ Molekül ağırlığı birbirine yakın olan polimerler tek pik olarak çıkarlar. Farklı çıkan pikler farklı zincir uzunluklarına sahip polimerlerin olduğunu gösterir. Molekül ağırlığı dağılımının az olması pikin keskinliğini, çok fazla olması pikin yayvanlaşmasını gösterir.

8

9 Uygulanması Jel kromatografisi polimer maddelerde:
Polidispersite indeksi bulunması Molekül büyüklüğü hesaplanması Vizkozite analizi Molekül ağırlığı tayini gibi analizlerde kullanılır.

10 Hazırlayanlar İLKAN TAŞ SARPER KAYAALTI MERT İSKURT

11 TEŞEKKÜRLER…


"JEL GEÇİRGENLİK KROMATOGRAFİSİ (GPC)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları