Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GİRİŞ Bu noktaya kadar size turizm endüstrisinin farklı hizmet sağlayıcılarıyla ilgili bilgiler verildi. Eğlenceden ulaşıma kadar her hizmet sağlayıcı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GİRİŞ Bu noktaya kadar size turizm endüstrisinin farklı hizmet sağlayıcılarıyla ilgili bilgiler verildi. Eğlenceden ulaşıma kadar her hizmet sağlayıcı,"— Sunum transkripti:

1

2

3 GİRİŞ Bu noktaya kadar size turizm endüstrisinin farklı hizmet sağlayıcılarıyla ilgili bilgiler verildi. Eğlenceden ulaşıma kadar her hizmet sağlayıcı, belirli ihtiyaçların karşılanması anlamında son derece önemli rollere sahiptir.

4 GİRİŞ Ancak bu bölümde de anlayabileceğiniz üzere, hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan hizmetler bir yerde ya da bir bölgede bir araya geldiklerinde, turist destinasyonları olarak tanımlanan farklı bir kavram ortaya çıkmaktadır.

5 Bu destinasyonlar, kırsal bir bölgeden hareketli şehir
GİRİŞ Bu destinasyonlar, kırsal bir bölgeden hareketli şehir sokaklarına kadar çok çeşitli özelliklere sahip farklı yerleşim alanları olabilmektedir.

6 TATİL BELDESİ DESTİNASYONLARINDAN KENT DESTİNASYONLARINA
İlk tatil beldesi destinasyonları spalar etrafında gelişmeye başlamış olsalar da dinlenme, rahatlama ve yeniden canlanma gibi ihtiyaçları karşılamak üzere farklı destinasyonlar da ortaya çıkarak farklı pazar bölümlerine hitap etmeye ve bu pazarları da genişletmeye çalışmışlardır.

7 TATİL BELDESİ DESTİNASYONLARINDAN KENT DESTİNASYONLARINA
Bu tür yeni destinasyonlar ziyaretçileri açısından ele alındığında rekreasyon, yalnızca kısa süreliğine etki gösteren basit bir yapıdan daha fazlasını içeren daha geniş seçenekli etkinlikleri kapsamına alarak alışveriş mağazaları, rekreasyonel olanaklar, kumarhaneler gibi farklı hizmet ve olanakları tek bir çatı altında toplayan bir anlam ifade etmiştir.

8 DESTİNASYONLARIN SINIFLANDIRILMASI
Destinasyon sınıflandırmasında farklı türde bölge ve alanların çeşitli özellikleri dikkate alınmaktadır. Bazı bölgeler benzer nitelik ve olanaklara sahip olmalarına rağmen personel yapısı, beklentilerin karşılanması, nakit akışlarının yönetilmesi gibi unsurlar bakımından farklı operasyonel yapılara sahiptirler.

9 DESTİNASYONLARIN SINIFLANDIRILMASI
Ayrıca coğrafi konumu, hitap edilen pazarları ve operasyonların en çok yürütüldüğü mevsimler de sınıflandırma yapılırken dikkate alınan diğer özellikler arasındadır.

10 DESTİNASYONLARIN SINIFLANDIRILMASI
Diğer yandan seyahatlerin çok farklı amaçlarla gerçekleşmesi, tek bir destinasyon tanımlaması yapmayı da güçleştirmektedir. Ancak yine de bazı göstergeler bu konuda yol göstericidir. Şekil 10.1’de yer alan destinasyon türleri, sahip oldukları çekicilikler, eğlence türleri, destekleyici birimler vb. sayesinde ziyaretçi çekebilme ve onlara ev sahipliği yapabilme nitelikleri taşımaktadır.

11

12 DESTİNASYONLARIN SINIFLANDIRILMASI
Dolayısıyla destinasyonların mevsimsel özelliklerini ve ticari gelişim düzeylerini dikkate almak, sınıflandırma yapılmasını kolaylaştırmaktadır.

13 DESTİNASYONLARIN SINIFLANDIRILMASI
Konularda ilerlemeden önce, stratejik gruplandırmaların içine nasıl farklı destinasyon tiplerinin yerleştirilebileceğini gösteren iki kısa örneği dikkate almakta yarar vardır: *Kar tatili destinasyonları, mevsimsel değişimlerden oldukça etkilenirler ve bu tür alanlar perakende satış mağazaları, restoranlar, konaklama tesisleri, yapay kar yapma makineleri ve kar küreme araçları gibi önemli ticari yatırımları gerektirirler.

14 DESTİNASYONLARIN SINIFLANDIRILMASI
*Diğer yandan mega kruvaziyer gemiler (yıl boyu sürebilen hizmetler), mevsimsellik probleminden önemli bir şekilde etkilenmezler. Çünkü bu tür destinasyonlar zaten mevsimsel değişikliklerin avantajını konuklarına sunmak için hizmet verirler ancak operasyon maliyetleri oldukça yüksek olduğu için ciddi sermaye yatırımlarına ihtiyaç duyarlar.

15 Şimdi her bir stratejik grubu ayrı ayrı inceleyelim.
DESTİNASYONLARIN SINIFLANDIRILMASI Şimdi her bir stratejik grubu ayrı ayrı inceleyelim.

16 AŞIRI KALABALIKTAN UZAKLAŞMA
Bu sınıflandırmada iki tür destinasyon bulunmaktadır. Biri balıkçılık ve avcılık kulübelerini içerirken, diğeri misafirler için düzenlenmiş çiftlikleri ve rehabilitasyon merkezlerini kapsar. Bu destinasyonlar sınırlı ticari gelişim düzeyine sahiptir. Gelişim süreci, genellikle oda ve genel alanlardan oluşan bir otelin inşa edilmesi ve diğer destek birimlerinin oluşturulmasıyla şekillenir.

17 GEÇMİŞLE OLAN BAĞLAR Bu başlık altındaki destinasyon türlerinden bahsedildiğinde akla gelen alanlar dini önem taşıyan alanlar ile tarihî ve kültürel özellikleriyle öne çıkan alanlardır.

18 SEZONLUK DERECESİ BAĞLAMINDA DESTİNASYON TÜRLERİ
Dağ, deniz kenarı ve yaz tatil beldeleri, farklı coğrafi bölgelerde kurulmuş olabilirler ancak onların ortak paydada sundukları, yaz aylarının bunaltıcılığından kaçanlar için cazibe yaratan serinliği sağlayabilme özellikleridir.

19 SEZONLUK DERECESİ BAĞLAMINDA DESTİNASYON TÜRLERİ
Kuruluş bölgesine bağlı olarak bu tür işletmelerde doğa yürüyüşü (hiking), yüzme, botla gezinti, golf, tenis, yalnızca güneşlenmek ya da serin rüzgârlar altında dinlenmek gibi pek çok etkinliği ya da olanağı sunabilmektedir.

20 SPOR ETKİNLİKLERİNE GÖRE DESTİNASYON TÜRLERİ
Bu tür destinasyonlar, popülerlikleri bir hayli fazla iki etkinlik türü üzerinde uzmanlaşmışlardır. İlk grupta yer alanlar, mevsimsel hava koşullarının etkisiyle gerçekleştirilirler. Örneğin, Arizona’da yıl boyunca golf oynanabilmesine rağmen kış ve ilkbahar dönemleri yaz dönemlerine kıyasla daha fazla cazibe sunar.

21 SPOR ETKİNLİKLERİNE GÖRE DESTİNASYON TÜRLERİ
İkinci grupta bulunan destinasyonlar ise buz küreme araçları, kar makineleri, golf sahaları, tenis kortları ve diğer destek birimleri gibi teknolojik olanaklar sayesinde bölgelerini daha çekici kılacak spor etkinliklerine zemin hazırlayarak bunu ürüne dönüştürebilen destinasyon örnekleridir.

22 YIL BOYU SÜREBİLEN HİZMETLER
Kaplıcalar (Spalar) Kruvaziyer Gemiler Kumar Tatil Beldeleri Bütünleşik Destinasyonlar

23 YIL BOYU SÜREBİLEN HİZMETLER
Hareket edebilme özelliklerinden dolayı kruvaziyer gemiler yıl boyunca hizmet veren yüzen tatil beldeleri olarak tanımlanırlar.

24 YIL BOYU SÜREBİLEN HİZMETLER

25 Holland America’ya ait MS Maasdam gemisinin detayları.

26 PARLAK IŞIKLAR VE KENT MANZARALARI
Değinilecek bu son grup, eşsiz özelliklere sahip olmalarından dolayı turist destinasyonu hâline gelen kentsel alanları içermektedir. Bazı şehirler, turistlerin yerel ekonomiye getirecekleri ekonomik faydadan dolayı turistleri çekmek istemektedir.

27 BAŞARININ OLUŞTURULMASI ve ARTIRILMASI
Rekabetçi kalabilmek ve daha çok ziyaretçi çekebilmek için bu destinasyonlar neler yapabilir, kendini geliştirme adına ne tür çaba sarfedebilir? Sınıf ortamında tartışınız…

28


"GİRİŞ Bu noktaya kadar size turizm endüstrisinin farklı hizmet sağlayıcılarıyla ilgili bilgiler verildi. Eğlenceden ulaşıma kadar her hizmet sağlayıcı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları