Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞI ve SOSYAL AĞLAR. Bilgisayar oyunlarını pazarlayanların taktiği, KOLAY ÖDÜL VERME Kişi ödül kazandıkça, mutlu oluyor; Zeki olduğunu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞI ve SOSYAL AĞLAR. Bilgisayar oyunlarını pazarlayanların taktiği, KOLAY ÖDÜL VERME Kişi ödül kazandıkça, mutlu oluyor; Zeki olduğunu."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞI ve SOSYAL AĞLAR

2

3

4 Bilgisayar oyunlarını pazarlayanların taktiği, KOLAY ÖDÜL VERME Kişi ödül kazandıkça, mutlu oluyor; Zeki olduğunu düşünmek kişiye ayrı bir haz veriyor.

5 Beyinde DOPAMİN Adlı Bir Madde Vardır. Bu Kimyasal Oyunda Ödül Aldıkça, Gol Attıkça, Sayı Yaptıkça, Bomba Patlattıkça, Adam Yaraladığında veya Öldürdüğünde Sürekli Salgılanıyor. Beyinde Dopamin Arttıkça “İYİ HİSSETME” de Artıyor.

6 ”İSTEDİĞİM ZAMAN BİLGİSAYAR OYNAMAYI BIRAKABİLİRİM” yanılgısıyla kişi, bilgisayar başında çok uzun süreler geçirebiliyor. Kişi ilk başlarda kısa süreli oynayabiliyor. Ancak yavaş yavaş süre uzuyor. Çünkü oyuna ayrılan sürede “İYİ HİSSETME” hali azalıyor.

7

8

9

10 Bilgisayar Bağımlısı KİMDİR Bilgisayar başında kişi saatlerini geçiriyorsa, tıpkı bir madde bağımlısı gibi bilgisayardan uzak kaldığında, bilgisayar bozulduğunda, aile modemi kaldırdığında, bilgisayar elinden alındığında, internet veya elektrik kesintisi olduğunda SİNİRLENİYOR ve HUZURSUZ OLUYORSA BAĞIMLILIK BAŞLAMIŞ DEMEKTİR.

11

12 Bir probleminiz varsa bunu kabul edin. Bağımlıların çoğu problemlerini inkar ederler. Rutininizi değiştirin. Eve vardığınızda bilgisayarı açmak dışında yapacak birşey bulun. Bilgisayarın başından kalkmakla ilgili bir probleminiz varsa çalar saat kurun ve planladığınız kadar kalın.

13 İnternette neye ne kadar vakit harcadığınızı hesaplayın. Kendi zamanlamanızı düşünün. Vakit geçirecek başka yollar bulun. Kulüplere ve diğer sosyal aktivitelere katılın. Spor yapın. Biraz offline zaman geçirin. Gerçek hayatla ilişkinizi arttırın. İnternete niye bu kadar vakit ayırdığınızı düşünün. Ailenizle ve sizi sevenlerle daha çok zaman geçirmeyi deneyin

14

15 Bilgisayar oyunlarındaki ışık efektleri,çocuk ve gençlerde baş dönmesi ve mide bulantısına yol açabilir.Uzmanlar, bu konuda yapılan uyarılara pek dikkat edilmediğini söylüyorlar. Oyun sırasında; baş ağrısı,görme bozukluğu,baş dönmesi,mide bulantısı, bilinçte kayma,yön bulma bozukluğu,kramp gibi sağlık şikayetleri olursa doktora başvurulmalıdır. Bilgisayar oyunlarındaki ışık efektleri,çocuk ve gençlerde baş dönmesi ve mide bulantısına yol açabilir.Uzmanlar, bu konuda yapılan uyarılara pek dikkat edilmediğini söylüyorlar. Oyun sırasında; baş ağrısı,görme bozukluğu,baş dönmesi,mide bulantısı, bilinçte kayma,yön bulma bozukluğu,kramp gibi sağlık şikayetleri olursa doktora başvurulmalıdır.

16 ŞİDDET İÇEREN OYUNLARIN ETKİSİNDE KALMA FİZİKSEL ŞİDDET BENCİLLİK ÖDÜL, PUAN BEKLEME

17 Suç Kavramını Algılayamama Sanal dünyada gününü geçiren kişi gerçek dünyada yaptığı suçu tam olarak anlamıyor. Türk Psikiyatri Derneği DSMIV sınıflandırmasına göre bu, PSİKOZ kavramı içine girer ve tedavi edilmesi gerekir.

18

19  Teknik Şiddet ve Zarar Spam, Virüs, Hack…  Sosyal ve Psikolojik Şiddet Paylaştığınız bilgileri şantaj amaçlı kullanabilme, izniniz olmadan fotoğrafınızı paylaşarak zor duruma sokma, kendinize ve ailenize ait gizli bilgilerinizi başkalarına yayma

20  Kendilerinden yaşça büyük ve kötü niyetli insanlarla iletişim  Sınırsız her türlü bilgiye ulaşma  Oyunlara aşırı bağımlılık  Tehdit ve dolandırıcılık

21 Gençlerin bir çoğu MSN, email, facebook, twitter, web sayfası, Wireless v.b. şifre çalma girişimlerinde bulunmaktadır. Bütün bu girişimler Yasal olarak bir SUÇTUR. Bu saldırıların hepsi takip edilebilir ve Mahkemeye başvurulduğunda açığa çıkartılabilir.

22  T.C. Kimlik No, Adres, telefon, e-posta, Messenger ve her çeşit şifre.  Tatile çıkacağın zamanı paylaşma (hırsıza e-davetiye)  Aile üyelerinin kim oldukları  Özel ilişkilerini anlatırken dikkat! Biraz önce davetini kabul ettiğin kişi annen veya baban olabilir !

23 İletilen bağlantıları tıklamadan önce iyi düşünmelisin. Kişisel Bilgilerinizi koruyun. Nasıl ki karşıdan karşıya geçerken önce sağa sonra sola bakarsın, bir ağa katılan kişinin de aynı bu şekilde dikkat etmesi gerekir. Sadece tanıdığın insanların arkadaşlık isteğini kabul etmelisin. SOSYAL AĞLARDA BULUNAN GÜVENLİK VE GİZLİLİK AYARLARINI MUTLAKA YAPILANDIRMALISIN.

24 Yazdıklarınız, e-postalarınız sonsuza kadar internette kalır. İleride paylaştığın bilgilerden, sözlerden, görüntülerden pişmanlık duyabilirsin. Paylaştığın her şeyi, “bulmak isteyen” bulur. İlerideki kariyerini,sosyal statünü, ilişkini, evliliğini, ekonomini zedeleyebilir, tehlikeye sokabilir ve şantaj için kullanılabilir. Milyonlarca üyenin arasında kimse, kimin ortalıkta dolaştığını bilemez.

25 Kablosuz ağ kullanıyorsan zor bir şifre bulmalısın. Şifreleme WPA/WPA2 Olmalıdır. Senin bağlantın yasadışı işler için kullanılabilir! Bağlantının sahibi olarak suçlu sayılabilirsin. İnternetten film,müzik indirmek temel olarak suç değildir.(Ancak etik de değildir.)indirdiklerini e-posta ile iletemez, sosyal ağlarda paylaşamaz,web sitende yayınlayamazsın. Ayrıca halka açık yerlerde de (cafe,restoran vb.) yayınlayamazsın. Suç işlemiş olursun.

26  Yeterli Uzunlukta Seçilmeli  Büyük, Küçük Harf ve Rakamlar  Çeşitli Semboller Kullanılmalı  Klavye Kalıpları Kullanılmamalı  Şifreler Sık Sık Değiştirilmeli  Kimseye Şifrenizi Vermeyin

27  Internet Servis Sağlayıcının Telefonla Destek Hattı Aranıp Şifreler Değiştirilmeli  Diğer Bütün Hesapların Şifreleri Değiştirilmeli  Üye Olduğunuz Listeler, Haber Grupları Vb... Kontrol Edilip Sizin Adınıza Haber Gönderilip Gönderilmediği Kontrol Edilmeli

28 Kişisel Hak ve Özgürlükler Kapsamında Sosyal Ağlarda Yaptığınız Her Türlü Paylaşım ve Yorumdan Sorumlusunuzdur.

29 Denizli’de iki öğretim üyesini birbirine düşüren Facebook hesabı, mahkeme düştü. Suçlamaları kabul etmeyen Doç. Dr. Sarı, kablosuz internet bağlantısı kullandığını belirterek, ”Evimin çevresinde oturan ve kablosuz bağlantıyı görebilen bir bilgisayar kullanıcısı bunu yapmış olabilir. İftiradan başka bir şey değil.” şeklinde kendini savundu. Yargılama sonunda sanığın, özel hayatın gizliliğini ihlal suçu işlediği kanaatine varan mahkeme, Saadettin Sarı’yı önce 6 ay hapis cezasına çarptırdı, ardından iyi halini dikkate alarak 5 aya indirdi.

30 30 Yıl Ceza 800 Kişiyi Mahkemeye Verdi Okuldan Atıldı Bel Ağrısı Çekiyor Hakim Karşısına Çıktı TUTUKLANDI Olimpiyattan Atıldı Eşinden Ayrıldı İşinden Atıldı Evden Kaçtı

31


"BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞI ve SOSYAL AĞLAR. Bilgisayar oyunlarını pazarlayanların taktiği, KOLAY ÖDÜL VERME Kişi ödül kazandıkça, mutlu oluyor; Zeki olduğunu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları