Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINIRLARIMIZ Kazanım: *Fiziksel, sözel ve duygusal tacizle karşılaştığında nereden yardım alabileceğini belirtir. 10 sınıf 40 nolu kazanım etkinliği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINIRLARIMIZ Kazanım: *Fiziksel, sözel ve duygusal tacizle karşılaştığında nereden yardım alabileceğini belirtir. 10 sınıf 40 nolu kazanım etkinliği."— Sunum transkripti:

1 SINIRLARIMIZ Kazanım: *Fiziksel, sözel ve duygusal tacizle karşılaştığında nereden yardım alabileceğini belirtir. 10 sınıf 40 nolu kazanım etkinliği

2 Değerli öğrencilerimiz size göre;
Sınırlarımız Değerli öğrencilerimiz size göre; Sınır Nedir?

3 O zaman «Fiziksel, sözel ve duygusal taciz ne demek?»
Sınır? “Sınırlar başkalarıyla iletişimimizde koyduğumuz özel çerçevelerimiz, çizgilerimizdir. Bazen bu çerçeve ve çizgilerimiz istemediğimiz halde başkaları tarafından ihlal edilebilir. ” “Zaman zaman günlük hayatımızda fiziksel, sözel ve duygusal tacize maruz kalabiliriz” O zaman «Fiziksel, sözel ve duygusal taciz ne demek?»

4 Fiziksel taciz nedir? Fiziksel taciz: Tokat atmak, vurmak, tekmelemek, çimdiklemek, ısırmak, saç çekmek, itip kakmak, kesici ya da delici bir aletle yaralamak ya da tehdit etmek, kişisel eşyalara zarar vermek, duvarları yumruklamak, eşya fırlatmak, kişinin giysilerini parçalamak, yırtmak sayılabilir. Eşyaya ya da evcil hayvanlara uygulanan şiddet de ciddiye alınmalıdır çünkü bunlar da sembolik işaretlerdir. Bağımlı, yeterince gelişmemiş çocuklarla, ergenlik çağındakilerin tam olarak kavrayamadıkları, rıza göstermedikleri veya rıza gösterip davranışın sonucunu tahmin edemediği cinsel içerikli aktivitelere katılmaya zorlanmaları tacizdir.

5 Sözel taciz nedir? Sözel taciz: İstenmeyen aşırı ilgi, cinsel içerikli sözler, fıkralar ve şakalar, tekrarlanan buluşma ve yemek talepleri sözel taciz olarak görülebilir.

6 Duygusal taciz nedir? Duygusal taciz: İlk iki kategori kadar belirgin olmamasına karşın çok sarsıcıdır ve olumsuz etkileri uzun süre devam edebilir. Kişinin duygusal şiddete maruz kaldığını inkâr etmek kolaydır ancak bunun etkilerinden kurtulması uzun sürer. Görmezden gelme, reddetme gibi duygusal taciz kişinin güvenini sistematik olarak yıkar.

7 Taciz ve Kitle iletişim araçları
Kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla, kişilerin birbirlerine ulaşma ve etkileme yolları da artmıştır. Ailemiz, arkadaşlarımız ve ilişki kurduğumuz diğer insanların yanında bize ulaşmak isteyen kötü niyetli kimseler de bize rahatlıkla ulaşabilmektedir. Bu nedenle sosyal medyada (facebook, twitter, instagram, video paylaşım siteleri, vb.), cep telefonu uygulamalarında paylaştığımız mesaj, ses kaydı, görüntülerin sizin ve ailenizin daha sonra rahatsız olacağı ve pişmanlık duyacağı durumlara dönüşebileceğini unutmamalıyız.

8 Taciz ve Kitle iletişim araçları
Sosyal medyada tanımadığınız kişileri arkadaş olarak eklemeyiniz. Arkadaş olarak eklediğiniz kişilerinde gerçek hesapları olup olmadığını kontrol ediniz. Cep telefonunuzu acil durumlar dışında kimseye kullandırmayınız, siz de başkasının telefonunu kişisel bilgilerinizi girerek kullanmayınız. Örneğin bazı durumlarda başkasının telefonundan kendi sosyal medya hesabına girilmesi durumunda açık kalan hesaba daha sonra girilmesi ve paylaşılanlar da bizi üzebilecek sonuçlar doğurabilir. Cep telefonu numaranızı güvendiğiniz arkadaşlarınızın dışında kimseyle paylaşmayınız ve vermeyiniz. Çoğu kere cep telefonları hatları anne ya da baba adına kayıtlı olduğundan bu hatlar üzerinden yapılan küfür, taciz, tehdit vb. anne ya da babamızı kanuni olarak sorumluluk altına sokmaktadır.

9 Tacizle karşılaşınca nerelerden yardım alabiliriz?

10 Tacizle karşılaşınca yardım alınabilecek yerler
Öğretmenler, Aile, Rehberlik Araştırma Merkezleri Toplum Araştırma Merkezleri, Emniyet Müdürlüklerinin Çocuk Büroları, Hastanelerin Kriz merkezleri Sağlık bakanlığı bünyesindeki Çocuk İzlem Merkezi Üniversite hastanelerinde bulunan Çocuk Koruma Merkezleri Alo 183 aile, kadın, çocuk, özürlü, sosyal hizmet danışma hattı Barolar, Çocuk Hakları Merkezi

11 Yardım istemezsek ne olur?
Tacizle karşılaştığınızda yardım alabilecekleri yerlere başvurmanın ya da gizlemenin avantaj ve dezavantajları neler olabilir?

12 Tacizin her türlüsünün bireyin kişisel sınırlarını zorlayan ve kişiyi yaralayan bir süreçtir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yardım alınabilecek yerlere başvurulmalıdır.

13 Katılımlarınız için TEŞEKKÜRLER…


"SINIRLARIMIZ Kazanım: *Fiziksel, sözel ve duygusal tacizle karşılaştığında nereden yardım alabileceğini belirtir. 10 sınıf 40 nolu kazanım etkinliği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları