Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI."— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI

2 BİLİŞİM SUÇU NEDİR? Bilgisayar, Çevre birimleri, Pos makinesi,
Cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır.

3 Bilişim Suçlarına Örnekler:
Başka bir kişinin bilgisayarındaki verilere casus yazılımlar veya virüsler ile ulaşma bu verileri, gezilen siteleri, bilgisayar içeriğindeki bilgilerin işe yarayan kısımlarını öğrenme Bilgisayar teknolojisi kullanarak bir kişinin sistemine sızıp bilgilerinin silinmesi, yok edilmesi ve değiştirilmesi.

4 Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması.
Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık : Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması. Kart bilgilerinin temin edilme yöntemleri: Manyetik kopyalama cihazları vasıtasıyla alışveriş yada ATM makinelerinin kullanımı sırasında. Alışveriş sırasında kart bilgilerinin izlenmesi yöntemiyle. İnternet üzerinde bulunan online alışveriş sitelerinin kayıtları elde edilerek buradaki kart sahiplerinin spam mail yoluyla kandırılması suretiyle. İnternet üzerindeki sohbet kanallarından.

5 Kanunla korunmuş bir yazılımın izinsiz kullanımı yasa dışı yöntemlerle kopyalanması, çoğaltılması, satılması, dağıtılması. Vatanın bölünmez bütünlüğüne aykırı olarak terör içerikli internet sitelerin hazırlanması ve yayınlanması.

6 İnternet üzerinden yasa dışı yayın yapma
Başkalarının adına göndererek özellikle ticari ve özel ilişkileri zedeleme. İnternet üzerinden yasa dışı yayın yapma Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu kullanılmasını kolaylaştırma, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamayı içeren internet sitelerinin oluşturulması ve yayınlanması.

7 /msn bilgilerini hackleme (çalma), internette kullandığınız hesaplarınızın şifrelerinin izinsiz olarak ele geçirilmesi ve bu şifreyle hesabınıza girilmesi durumunda, Bir yıla kadar hapis cezası. Şayet hesabınızın şifresi değiştirilmiş ya da tamamen silinip hesaba giriş engellenmişse bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabilir.

8 Bir bilişim sisteminin
bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

9 BİLİŞİM SUÇU İLE KARŞILAŞTIĞINIZDA
YAPABİLECEKLERİNİZ 1. Yasadışı siteler (web sayfaları) ile ilgili şikâyetlerinizi adlı ihbar adresine bildirebilirsiniz. 2. Şahsınız ile ilgili şikâyetçi olduğunuz konular ile ilgili elde edebildiğiniz tüm deliler ile birlikte en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek şikâyetçi olabilirsiniz.

10 BİLİŞİM SUÇLARI İLE İLGİLİ OLARAK MAĞDUR OLMADAN ÖNCE YAPILABİLECEKLERİNİZ
Güvenlik yazılımları kullanın. Tanımadığınız kimseler ile bağlantı kurmayın. Tanımadığınız kişilerle kesinlikle dosya paylaşımı yapmayın. İnternette veya chat ortamında kesinlikle kendinizle ilgili bilgi vermeyin. (isim, adres, telefon..) Okuduğunuz her şeyin doğru olamayacağını unutmayınız!! Bilgisayarınızı tanımadığınız kişilere kullandırmayın. Güvenli şifre kullanın. Korsan yazılım kullanmayın. İnternet ortamında tanıştığınız kişilere kredi kartı bilgilerinizi vermeyin.

11 FARKINDA OLMADAN BİLİŞİM SUÇUNUN
BİR PARÇASI OLMAYIN

12 NESLİHAN KESER BİLGE AYDIN HAZIRLAYANLAR DERYA YEŞİLGÜL NESLİHAN KESER
BÜŞRA KARABULUT HAZIRLAYANLAR


"BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları