Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEOG SINAVI VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEOG SINAVI VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 TEOG SINAVI VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

2 İÇERİK TEOG Nedir, Ne Değildir? TEOG Geçiş Sisteminin Amaçları;
TEOG Sistemi İçeriği; Öğrenci Velisi İçin Öneriler.

3 Sınav sonucu bizim kişilik özelliklerimizi göstermez
TEOG Nedir, Ne Değildir? Sınav nedir? Sınavda aldığımız puanlar sadece düzenli çalışma alışkanlıklarımız ile elde ettiğimiz bilgilerin ölçülmesidir. Sınavlarda almış olunan puanlar hayatımızın bir dönüm noktası olan bir üst eğitim kurumuna geçişimizi belirler. Ortalama zekaya sahip bir birey düzenli çalışma alışkanlıkları ile sınavda her birey ile yarışabilecek donanıma sahiptir. Sınav ne değildir? Sınav sonucu bizim kişilik özelliklerimizi göstermez Sınav sonucunun kötü olması bir son değildir. Çaba ile geri dönülebilir ve açıkların kapatılması mümkündür. Sınav sonucu bizim zekamızın değil çalışma alışkanlıklarımız sonucudur.

4 TEOG Geçiş Sisteminin Amaçları
Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek; Eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak; Ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak, Sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak.

5 TEOG Geçiş Sisteminin Amaçları
Öğretmenin mesleki performansını artırmak, Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek, Başarı değerlendirmesini sürece yaymak,

6 TEOG Geçiş Sisteminin Amaçları
Telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak, Öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek, Orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerini değerlendirmek

7 TEOG Sisteminin İçeriği

8

9 ÖĞRENCİ VELİSİNE ÖNERİLER

10 Anne-Baba-Çocuk ilişkisini geliştirmek için;
Çocuklarımızı anlamaya ve dinlemeye çalışalım, Çocuklarımıza sevdiğimizi belli edelim, Çocuklarımızı başka çocuklar ile kıyaslamayalım, Çocuklarımıza yönelik davranışlarımızda tutarlı olalım, Çocuklarımızla mutlu olacağı, onlara faydalı olacak zamanlar geçirelim, Çocuklarımızla işbirliğine girelim, Çocuklarımızın duygularını ifade etmelerine izin verelim.

11 Çocuğunuzu Tanıyın OKUL HAYATI
Çocuğumuzun dersine giren öğretmenleri ile akademik başarısını ve gelişimini belli aralıklarla değerlendirelim. Başarısını bir önceki durumu ile kıyaslayalım. OKUL HAYATI Hangi sosyal paylaşım ağlarını kullandığını, kimlerle nasıl bir iletişim içinde olduğunu, zamanını ne kadarını sosyal paylaşım ağlarında geçirdiğini, bunun hayatına etkilerini değerlendirelim SOSYAL PAYLAŞIM AĞLARI Katılmak istedikleri ve katıldıkları sosyal etkinlikleri değerlendirelim. Bu değerlendirmeler çocuklarımızın ilgileri, yetenekleri, becerileri, vb. hakkında bize ipuçları sağlar. SOSYAL ETKİNLİKLER Kimlerle arkadaş olduklarını, onlarla neler yaptıklarını, nerelere gittiklerini bilelim. Arkadaşlarının ailelerini tanıyalım, mümkünse birlikte vakit geçirelim. ARKADAŞ İLİŞKİLERİ

12 ANNE-BABA TUTUMLARI Baskıcı otoriter tutum, Aşırı koruyucu tutum,
İlgisiz kayıtsız tutum, Demokratik tutum.

13 Çocuklarımız adına gelecek için yaptığımız planlamaların zararları
► Çocuğumuzun, iyi para kazanacağı bir işi olsun. ► Çocuğumuz, bize baksın. ► Çocuğumuz, doktor olsun. ► İngilizcenin yanı sıra Almanca da öğrensin. ► Çocuğumuz mühendis olsun. ► Yurt dışında yüksek lisans yapsın.

14 SINAV NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Sınav anne ve babaların ya da çocuklarımızın değerini ölçmez. Geleceğimizin tek belirleyicisi değildir. Çocuğumuzun başarı / başarısızlığı anne ve babaların başarı / başarısızlığı demek değildir. Sınavda başarılı olmak, mutlu olmamızın tek yolu değildir. SINAV NE DEĞİLDİR? Çocuklarımızın öğrenme yaşantılarını değerlendiren ve çocuklarımızın bir üst eğitim kurumuna yerleşmesini sağlayan bir araçtır. SINAV NEDİR?

15 ANNE VE BABALARIN SINAVLARA YÜKLEDİKLERİ ANLAMLAR
Benim sunabileceğim olanaklar sınırlı, kendisini mutlaka kurtarması gerekiyor, Benim yapmak isteyip de yapamadıklarımı çocuğum yapmalı, "Ben okuyamadım, çocuğum okumalı«. Geleceği sınavda başarılı olmasına bağlı, "Bu sınavda başarılı olursa hayatı kurtulacak”, “Bizim yaşadıklarımızı yaşamasını istemiyoruz”, “Sınavda başarılı olursa mutlu bir geleceğe sahip olur”.

16 ANNE VE BABALARIN SINAVLARA YÜKLEDİKLERİ ANLAMLAR
Bizim zamanımızda imkânlar azdı, şimdi imkanlar çok fazla, “Başarısız olması kabul edilemez”. Bütün imkânlarımızı çocuğumuzun başarılı olması için kullandık, “Saçımızı süpürge ettik”, “Varımızı yoğumuzu harcadık”. Çocuğumun başarısı benim başarım demektir, “Başarısız olursa bunu nasıl açıklarız”, “El alem ne der?”.

17 ANNE-BABA VE SINAV KAYGISI

18 SINAV ÖNCESİ ANNE-BABALAR NE YAPMALI?
Önceliğin, çocuklarımızın fiziksel ihtiyaçlarını (hastalık, beslenme, uyku, vb.) karşılamak olduğunu unutmayalım. Çocuklarımızın ders çalışabilmeleri için uygun ortamlar hazırlayalım. Çocuklarımız için yaptıklarımızı, sürekli hatırlatarak onların yüzüne vurmayalım

19 Çocuklarımıza farklı konularda sorumluluklar verelim.
Çocuklarımızın ders çalışmaları konusunda gözlemci, gerektiğinde de destekçi olalım Sınavda sorumlu oldukları konuları/kazanımları takip edelim Çocuklarımızın dinlenmelerine ve diğer etkinliklerine (sinema, spor, tiyatro) zaman ayırmalarını destekleyelim.

20 SINAV SONRASI ANNE-BABA NE YAPMALI?
Çocuğumuz zorlu bir sürecin üstesinden geldiği için onu kutlayalım. Çocuğumuz konuşmaya hazır olduğunda sınavın bir değerlendirmesini yapalım ve yeni planlar oluşturmasını destekleyelim. Çocuğumuza ne yapmak istediğini soralım ve imkânlarınız ölçüsünde ona rahatlayabileceği bir ortam sağlayalım. Çocuğumuz sınav ile ilgili konuşmaya istekli değilse sorularımızı daha sonraya bırakalım, Sınav süreci yorucu bir süreçtir dolayısıyla dinlenmesini sağlayalım.

21 SON SÖZ Çocuğunuz bu sınavı sizin sevginizi ve ilginizi kaybetmemek için başarmak istiyorsa; işte o zaman karşılaşacağı bütün sınavları kaybetmiş demektir… Çocuğunuz eğer sınav sonucu ne olursa olsun ona olan sevginizin ve ilginizin azalmayacağını biliyorsa; belki başarısız olacak ama kesinlikle bir gün başarılı olacaktır…


"TEOG SINAVI VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları