Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN"— Sunum transkripti:

1 Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
OKUL BAŞARISIZLIĞI Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN

2 Çocuğun ya da gencin uzun süreli (bir eğitim döneminden daha uzun süre) hemen her dersten, gelişim düzeyinin ve yeteneklerinin altında başarı göstermesi ve bu başarısızlığı bir türlü telafi edememesi durumudur.

3 ÖZELLİKLERİ * Yeteneğin üzerinde beklenti
* Anne – babanın eğitim düzeyi * Anne-babanın zamanı etkili kullanma ve eğitime bakış açısı * Ailenin sosyo-ekonomik düzeyi * Ailenin okul ve öğretmenle iletişimi * Çocuğun bir işte çalışıyor olması * Ailede hastalık, ölüm, boşanma vb. durumlar yaşanması * Kardeş sayısı * Evin fiziksel yapısının elverişsiz olması

4 Başarısızlık nedenlerinin çoğu, kişiliğin gelişimi sırasındaki eksiklik ve aksaklıklardan kaynaklanmaktadır. Başarısızlık, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Okul başarısızlığının nedenleri : Kişisel özellikler Aileden kaynaklanan sebepler Okuldan kaynaklanan sebepler olarak ele alınmaktadır.

5 NEDENLERİ 1- Bireysel nedenler;
Bilişsel, fiziksel ve duygusal olgunluk yetersizlikleri, okul başarısını etkiler. Çocuğun IQ seviyesinin yaşıtlarına oranla düşük olması, öğrenme güçlüğü, depresyon, davranım bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun mevcut olması, bedensel bir engelinin veya rahatsızlığının bulunması, görme-işitme kayıpları önem taşımaktadır. * Fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak yeterince olgunlaşmamış olma, * Anne-babaya yönelik öfke, * Beden imajının düşük olması, * Başarısızlıkla benliğin özdeşleştirilmesi, * Sınav kaygısının yüksek olması, * Motivasyon kaybı, * Kendine güven azlığı, * Ön bilgilerin yetersiz olması, * Önceki başarısızlıklar, *Çocuğun nerede ve kiminle kaldığı.

6 2- Anne-babaya bağlı nedenler;
* Çocuğu yetiştirme tarzı ve sunulan olanaklar, * Eğitim hataları,görüş ayrılıkları, * Otoriter veya ilgisiz tutumlar, * Düzensiz ödül – ceza mekanizması uygulanması, * Çocuğun sorumluluk almaya ve başladığı işi bitirmeye alıştırılması, * Şiddet uygulanması, * TV, bilgisayar vb. konusuna çok zaman ayrılması, * Kardeş kıskançlığı, * Ders dışında çocuğa alternatifler sunulmaması, * Aile içi problemler, * Sabırsız, hoşgörüsüz ve kaygılı bir tutum.

7 3- Okula bağlı nedenler;
* Okulun fiziki şartlarının yetersiz olması,(kitaplık, laboratuar, araç-gereç, öğretmen eksikliği vs) * Sınıf mevcudunun çok kalabalık olması, * Müfredatın çok yüklü olması, * Öğretim tekniklerinin yüzeysel veya tekdüze olması, * Bireysel ayrılıklara önem verilmemesi, * Farklı ve yanlı öğretmen tutumları, * Sınıfta eğitimden çok öğretime önem verilmesi, * Okulda katı ve otoriter bir disiplin anlayışı uygulanması, * İşbirliğinden çok yarışmanın desteklenmesi, * Ödevlerin araştırmadan çok alışılmış tarzda olması, * Derslerin boş geçmesi.

8 ÖNERİLER 1-Çocukla sağlıklı bir iletişim kurmak
2-Farklı yetenek ve özellikleri açısından tanıyabilmek 3- Her zaman için okul başarısı =hayat başarı olmadığını kabul etmek 4-Öğrenmek için hazır oluş düzeyi ve motivasyona dikkat etmek 5-Düzenli ödül-ceza sistemi uygulamak 6-Gerçekçi amaçlar belirlemesi konusunda yardımcı olmak

9 7-Düşünce ve duygularını rahatça ifade edebilmesini sağlamak
8-Sorumluluk almasını sağlamak 9-Sınıfta farklı öğretim teknikleri uygulamak 10-Başarısızlığı benliğe mal etmemek 11-Demokratik ve geliştirici bir sınıf ortamı yaratmak 12-Düzenli ve verimli çalışma alışkanlığı kazandırmak

10 Başarısızlığın önemli bir nedeni verimli çalışma yollarını bilmemektir
Başarısızlığın önemli bir nedeni verimli çalışma yollarını bilmemektir. Onun için her öğretmen, yılın başında verimli çalışmanın genel kurallarını, kendi derslerine verimli biçimde nasıl çalışabileceğini öğrencilerle tartışmalı; her öğrenciyi kendi çalışma yöntemini geliştirmeye özendirmelidir.


"Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları