Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2013-2014 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ (SBS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2013-2014 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ (SBS)"— Sunum transkripti:

1 2013-2014 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ (SBS)

2 Yeni ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili tüm merak edilenler. Yeni SBS sistemi nasıl ve ne zaman uygulanacak? Merkezi sınavlar hangi sınıflar için geçerli olacak? Merkezi sınavlar hangi dersleri kapsayacak? Yılda kaç sınav yapılacak? İşte tüm merak edilenler… Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni ortaöğretime geçiş sistemini açıkladı. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş adıyla açıklanan yeni sistemde 6 dersten yılda 12 merkezi sınav yapılacak.

3 Yeni sistemde “Ortak Değerlendirme Kapsamındaki Dersler” Fen ve Teknoloji Matematik Türkçe Yabancı Dil Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Yeni Sistem Neler Getiriyor?

4 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş adıyla açıklanan yeni sistemde 6 dersten yılda 12 merkezi sınav yapılacak. Ortaöğretim kurumlarına geçişlerinde tek bir sınavı ortadan kalkıyor Çocuklar yine sınıflarına sınavlara girecekler. Sınav stresi yaşamayacaklar. Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi 36 ayrı sınav söz konusu değildir.

5 Yeni sistem ne zaman uygulanacak? Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek. Buna göre, Bakanlığın ortaöğretime geçiş sisteminde yapacağı merkezi değerlendirmeler, orta ve uzun vadede açık uçlu soruları içerecek hale dönüştürülecek, Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek, öğretmenler ise kendi okullarının dışındaki okullarda görevlendirilecek. Geçerli mazereti nedeniyle sınava giremeyenler için mazeret sınavı yapılacak. Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

6 Hangi derslerden merkezi sınav yapılacak? 1Fen ve Teknoloji 2Matematik 3Türkçe 4Yabancı Dil 5Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 6T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

7 Yerleştirme puanı nasıl hesaplanacak? Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8.sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak. Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak. Okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Ortaöğretime geçiş sisteminde öğrencilerin yerleştirme esas puanlarının eşit olması durumunda, ilk olarak tercih önceliği, ardından sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliği ve okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı göz önünde bulundurulacak.

8 Puan Eşitliği Halinde Ortaöğretime Yerleştirme Nasıl Gerçekleşecek? Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacaktır: 1. Tercih önceliği, 2. Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği, 3. Okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı.

9 Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30’u 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70’inin toplamı Yılsonu başarı puanının hesaplanması Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder.

10 Yeni sistemle ne amaçlanıyor? Güncellenen geçiş sistemiyle öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak amaçlanıyor. Sistem ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını, sınav kaygısını sürece yayarak azaltılmasını sağlayacak. Öğretmenin mesleki performansını artıracak sistem, okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltacak. Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif şekilde izlemenin ve değerlendirmenin amaçlandığı sistemde başarı değerlendirmesi sürece yayılacak. Telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukların azaltılmasını sağlayacak sistemle, öğrencilerin okula devamsızlığının en aza indirilmesi, orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere katılması sağlanacak

11 Müfredat nasıl eşitlenecek? Böylece müfredatın bütün okullarda eş zamanlı götürülmesi amaçlanıyor. Diyelim kış şartları oldu sorun oldu, telafi imkanını getiriyoruz bu yerlere. Müfredat disiplin altına alınıyor. Diğer yazılıları da denetim alına almayı amaçlıyoruz. Tesadüfi verilen notlarla merkezden gönderilen sorularla çok büyük fark varsa, sorun var demektir. Diğer sınavlar için merkezi sınavlar ölçü olacak demektir. Kontrolü sağlayacağız. Kontrollü olacak.

12 Okullar arasında kalite farkı A ile b okulu altyapısı donanım, öğretmen tecrübesi fark edebiliyor. Bütün eğitim kurumlarında aynı kaliteyi tutturmak mümkün değil. Meslek okullarımız da 1. Sınıf eğitim veren okullar var. En üst seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz. Bunların eğitim öğretimi farklıdır. Hepsi bütün meslek okulları Anadolu liseleri de okullarımız. İyi çok iyi ve daha iyi olması gereken okullar var. Farkları gideremiyoruz

13 Açıkta kalanlar ne olacak? Sınavla alan okullar var sınavsız alan okullar var. Sınavsız alan öğrenciler büyük kısmı zaten tercihi bu okullardır. Meslek liselerini rencide eden bu söylem doğru değil. Boş kalan kontenjanlar dolana kadar kayıt sistemi açık olacak. Yedekler geldikleri sürece buralar dolacak. Kayıt sistemini sürekli güncellenecek

14 Özel okullar nasıl öğrenci alacak? Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, “Özel okullar son 5 yıldır Bakanlığın yaptığı sınavlarla öğrenci alıyor. Bundan sonra da böyle olması düşünülüyor. Başka bir sınava imkan verilmeyecek” dedi. Küçük, özel okulların nasıl öğrenci alacağını şöyle açıkladı:“2008 yılından itibaren böyle bir uygulama yok. Bakanlığın uyguladığı SBS’ye göre son 5 yıldır öğrenci alıyor özel okullar. Fakat Bakanlığın yaptığı 500’lü puanlama sistemi yerine başka bir puanlama ile öğrenci alıyorlar. Bundan sonra da böyle olması düşünülüyor. Ek bir sınav verilmeyecek, Bakanlığın yaptığı sınav sonucunda almak isterlerse buna imkan tanınacak. Ayrı bir sınav olmayacak.”

15 BAŞARILAR


"2013-2014 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ (SBS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları