Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sınav ve Ders Başarısında

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sınav ve Ders Başarısında"— Sunum transkripti:

1 Sınav ve Ders Başarısında
Güngören Cumhuriyet İlköğretim Okulu Sınav ve Ders Başarısında Anne-Babanın Rolü

2 VELİ OKUL ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ

3

4 SINAVA HAZIRLANAN ÇOCUĞUN ANNE BABASI OLMAK NASIL BİR DUYGUDUR?

5 Stresli ve yorucudur. Öğrenci ders çalışmıyorsa eğer sinir bozucudur. Geleceğini önemsediğimiz ve onlar için en iyisini istediğimiz için hiçbir çalışmaları bize yeterli gelmiyordur.

6 Çalışkan ve başarılı sınıf arkadaşlarıyla kıyaslamak; öğrenci için sanılanın aksine hiç de olumlu etkiler bırakmaz, çocuğu çalışmaya teşvik etmez. Çocuklarınız kıyaslarken kendi anne-baba tutumlarınız ve örnek gösterilen çocuğa gösterilen tutumları ve ona sağlanan ortamla kendi çocuğunuza sağlayabildiğiniz ortamı da kıyaslıyor musunuz?

7 Öğrenciyi daha başarılı sınıf arkadaşlarıyla veya akraba çocukları ile kıyaslamanın zararları;
Kıyaslanan çocukların ilişkileri bozulur, kıskançlık Birbirleriyle rekabet içine girerler ve diğerinin birinden yüksek not alması düşük not alan için tahammül edilemez olur. Örnek gösterilen öğrenci nefret edilen öğrenci haline gelir. Öğrencinin içinde ders çalışma ve başarılı olma isteğini öldürür.

8 Aslında SBS’ ye hazırlık süreci,ergenlik döneminin duygusal çıkışlarıyla kesiştiği için çocuklarımız için daha zor ve üstesinden gelmekte zorlandıkları bir dönem haline gelmektedir. İşte bu yüzden çocukların her zamankinden daha çok onları anlayan, destek olan,güven duyan anne ve babalara ihtiyaçları vardır.

9 Kendilerini, daha başarılı arkadaşlarıyla kıyaslamayacak, 80 aldığında “Neden 85 değil?” demeyecek, çocuğunun daha başarılı olmasını isteyen, ancak başarılarını da takdir edecek anne-babalara ihtiyaçları var.

10 Çocuklarımız,onlar bizim geleceğimiz ama geçmişte yapamadıklarımızın aynası değiller.
Onlar bizden gelen ama, bizden fark-lı,kendine özgü,kendine özel küçük yetiş-kinler... Sadece doğru olanı bulabilmek ve gerçekleştirebilmek için bizim rehberliğimize ve yardımımıza ihtiyaçları var.

11 Eğrisiyle,doğrusuyla başarı ve başarısızlığıyla bizim çocuğumuz.
Ona,onu her şeyi ile kabul ettiğimizi ve onu sevdiğimizi hissettirelim. Daha sonra yanlışlarını belirtelim ve birlikte düzeltme yoluna gidelim.

12 Her çocuk yaratıcılığa ve gelişmeye açıktır.
Sadece desteklenmek ve yüreklendirilmek ister. Onları yüksek beklentilerimizle baskı altında bırakıp,yapabilecekleri konusunda engellemeyelim. Onların yolunu kolaylaştırıp,ilerlemeleri konusunda yüreklendirelim.

13 Şunu asla unutmayalım;
İyi anne baba olmanın yolu,çocuğumuzun maddi ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret değildir. “Dershaneye gönderiyorum,harçlığını veriyorum,hiç bir şeyini eksik etmiyorum” demek bizi iyi anne babalar yapmaz. Hiçbir maddi ihtiyaç, anne-babanın sevgi ve ilgisini karşılayamaz. Tabi ki öncelikle çocuğumuzun ihtiyaçlarını karşılamakla mükellefiz ama çocuklarımızın daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu göz ardı etmemeliyiz.

14 Sağlıklı bir iletişim ve başarıyı artıran adımlar
Onları üzerinde çalıştıkları işlerde yapabilecekleri konusunda yüreklendirelim Başarısızlıklarına değil,başarılarına odaklanalım ve takdir edelim.(bazen sözler ve davranışlar en pahalı hediyeden daha etkilidir) Sorumluluk verelim ve değerli olduklarını hissettirelim. Onlardan beklediğimiz davranışları önce biz gösterelim. İyi modeller olalım.Başka model arayışları yerine bizi örnek alsınlar.

15 Eksiklerini onlarla birlikte değerlendirerek, gidermek için tedbirleri alalım ve onlara zaman tanıyalım. Onları başkaları ile değil kendileri ile kıyaslayalım. Başarısızlıklarını onları rencide ederek eleştirmeyelim. Başarısızlıklarını nasıl aşmaları konusunda yol gösterelim ve durumlarını izleyelim. Çalışmaları için en uygun koşulları sağlayalım ve onların motivasyonlarını engelleyici durumlardan kaçınalım. Çalışma düzenlerini takip ederek,planlı çalışmalarını sağlayalım.

16 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 
Kübra AYTEKİN Rehber Öğretmen


"Sınav ve Ders Başarısında" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları