Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 15 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 15 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok."— Sunum transkripti:

1

2

3 BÖLÜM 15

4 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok insan etkenleri araştırmacısı ve uygulayıcısı aslen deneysel psikoloji eğitimi almıştır. Ancak insan faktörleri deneysel psikolojiden fazlasını kapsar.

5 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI  Kullanıcınızı Onurlandırın “Kullanıcınızı onurlandırın”, insan faktörlerinin ana ilkesidir. Çeşitli teknolojik sistemlerin ortak ögesi insan olduğu için insanın bu sistemin bir parçası olarak nasıl işlediğini anlamadan sistemin performansını ve kalitesini arttıramayız. İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI  Kullanıcınızı Onurlandırın

6

7 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI  Küçük-n Desenleri Çoğu insan etkenleri araştırmasında, psikolojide çoğunlukla kullanılan büyük örneklemli (büyük-n) bir araştırma yöntemi kullanılamaz.

8 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI  Küçük-n Desenleri Hareketli görsel algı, psikofiziksel araştırma yöntemlerinin en uygun olduğu insan faktörleri konusudur. Renk ve hareket hızı, hareketli görüş keskinliğini etkiler.

9 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI  Bağımlı Değişken Seçimi Zihinsel iş yükünü ölçmek için hem nesnel hem de öznel ölçümler alınır. Öznel ölçümlerin alınması kolay olsa da, nesnel ölçümlerin araştırmacılar tarafından doğrulanması daha kolaydır.

10 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI  Alan Araştırmaları Kuramlar, temel araştırmalarda da olduğu gibi, insan etkenleri araştırmalarını da yönlendirmeleri açısından önemlidirler. İnsan etkenleri araştırmacıları, trafik güvenliği konusu ile giderek daha fazla ilgilenmeye başlamışlardır.

11 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI  Alan Araştırmaları Bu konu sürüş simülatörlerinde, test pistlerinde ve gerçek trafikte çalışılmaktadır. Simülatör çalışmaları, bunların arasında en güvenli olanıdır ve yüksek deneysel kontrol sağlarlar.

12 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI  Alan Araştırmaları Trafikte yapılan çalışmalar ise risklidir ve düşük deneysel kont rol sağlarlar, fakat daha gerçekçidirler.

13


"BÖLÜM 15 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları