Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mark ZUCKERBERG.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mark ZUCKERBERG."— Sunum transkripti:

1 Mark ZUCKERBERG

2 Mark Zuckerberg Hayatını Kararlarını Karıştığı davaları Yatırımlarını

3 FACEBOOK’un KURULUŞU Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal paylaşım sitesi . Facebook ismini "paper facebooks"tan alır. Bu form, Amerikan üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlerine ve çalışanlarına doldurttuğu, onları tanıtan bir formdur 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu.

4 Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook'ta mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. Site, kullanıcılara ücretsizdir ve gelirini afişlerden, logo reklamlarından ve sponsor gruplarından almaktadır Teknik açıdan ise Facebook, web otoriteleri tarafından en başarılı Web 2.0 uygulamalarından biri olarak gösterilmektedir.

5 KURLUŞUNDAKİ ORTAKLARI
Dustin Moskovitz Eduardo Saverin,

6 Chris Hughes Andrew McCollum,

7 FACEBOOK’u satın alma girişimleri ve MARC ZUCERBERG’in red cevabı
2006 yılında, MySpace'in News Corporation'a satılmasıyla Facebook'un da satılacağı söylentileri çıkmıştır. Zuckerberg ise Facebook'u satmak istemediğini belirtmiş ve söylentileri yalanlamıştır. Eylül 2006'da Yahoo, 1 milyar dolar teklifte bulunmuştur. Ekim ayında ise; Google, YouTube'u satın aldıktan sonra, Facebook için 2,3 milyar dolar teklifte bulunmuştur 24 Ekim 2007'de Microsoft, Facebook'un %1,6'lık hissesini 240 milyon dolar ödeyerek satın almıştır. Google ve diğer şirketler de benzeri bir yöntemle Facebook hisselerine yönelmektedir.

8 FACEBOOK’u Halka Arz Edişi
En büyük sosyal iletişim ağı Facebook Mark Zuckerberg’ün yüzünü hiç güldürmedi

9 Facebook, halka arzının ardından açıkladığı ilk bilançosunda hissedarlara yapılan ödemeler nedeniyle 157 milyon dolar zarar ettiğini duyurur. Facebook’n piyasa değeri bir gecede 5’te 1 oranında eriyerek 66 milyar dolar olur Serveti 2.1 milyar $ eridi Mal varlığı bir gecede 2.1 milyar dolar eriyerek 12.1 milyar dolara gerileyen Zuckerberg, dünyanın en zengin 40’ıncı milyarderi unvanını da kaybeder

10 Mark ZUCKERBERG ‘in davaları
2005 senesinde ConnectU sitesinin sahipleri olan Divya NARENDRA, Cameron WINKLEVOSS ve Tyler WINKLEVOSS tarafından mahkemeye verilmiştir. Harvard üniversitesinde okurken Mark ZUCKERBERG'in kendileri icin yazmış olduğu açık kaynak kodları Facebook’ta da kullandığı iddasiyla dava acmışlardır İkizler 2008'de Mark Zuckerberg ile anlaşmaya vararak, 20 milyon doları nakit, 45 milyon doları da hisse senedi olmak üzere 65 milyon doları aşkın para almıştır

11 Eduardo Saverin davası
Ortak kurucu olarak, Saverin finans direktörü(CFO) ve işletme yöneticisi rolünü üstlendi. PayPal'ın kurucu ortağı Peter Thiel ve Napster'ın kurucusu Sean Parker'ın Zuckerberg'ı CEO olarak desteklemesi ve işleri yoluna koymak için gereken maddi desteğin kontrolü ele almasıyla Saverin'in katılımı ve etkisi azaldı. Nisan 2005'te, Zuckerberg Saverin'in Facebook'ta sahip olduğu payını %34'ten %0.03'e düşürdü. Saverin tarafından Facebook'a açılan dava mahkeme dışında çözüldü. Bu anlaşmanın şartları gizli de olsa, şirket Saverin'in Facebook'un "kurucu ortak" ünvanını onayladı

12 Marc Dava Açıyor 2006 senesinde ise dava açan taraf Facebook’tu: Quizsender.com’un Facebook’un arayüzünü kopyaladığını iddia ederek Quizsender.com’a karşı 100,000 dolarlık dava açtı.

13 Yenemiyorsan Satın Al Facebook’un Instagram’ın satın alınması aslında bir yetenek transferi olarak görülebilir. Yaratıcı Instagram ekibi Facebook çatısı altında çalışmaya devam edecek ve uygulama bağımsız olarak kullanılmaya devam edecek. Fakat satın almanın sonucu olarak bundan sonra Instagram’ın Facebook ile entegrasyonunun daha güçlü olması beklenebilir 2012 de Facebook, Instagram’ı tam 1 milyar dolara satın aldı. Satın alma ile ilgili işlemlerin bu çeyrek sonunda bitmesi bekleniyor.

14 WhatsAPP Facebook, mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp‘ı 16 milyar dolara satın aldı. İlk kez Facebook’un SEC’e bildirdiği raporda yer alan belgelerde resmi olarak doğrulanmış olan habere göre Facebook, WhatsApp’e ödemeyi 4 milyar dolar nakit paranın yanı sıra, 12 milyar dolarlık Facebook hissesi vererek yapacak. 3 Milyar dolarda çalışanlar açın ayrılmıştır.

15 MARC ZUCKERBERG ‘e red cevabı
SNAPCHAT FACEBOOK'U REDDETTİ Instagram'da olduğu gibi Facebook potansiyel gördüğü girişimleri bünyesine katma planlarını sürdürüyor. Son olarak fotoğraflı sohbet uygulaması SnapChat'i 3 milyar dolara satın almak için harekete geçer Bu anlamda uygulamanın mimarı 23 yaşındaki Evan Spiegel'in Instagram alımından dersini fazlasıyla aldığı anlaşılıyor

16 Servetini Bağışladı 45 milyar dolarlık servetini bağışlayacağını duyurarak büyük sükse yaptı. Ancak genç milyarderin, aynı örnek aldığı Bill Gates ve Warren Buffett gibi milyar dolarlık bağışlarla, milyar dolarlık vergi avantajının peşinde olduğu iddia edildi ABD Hazine Bakanlığı görevlileri milyar dolarlık bağış konularına hiç sıcak bakmıyor. Zira ABD yasalarına göre ülkede bağış yapanlara yüzde 50’lere varan vergi muafiyeti geliyor. ABD’de her yıl ortalama 300 milyar dolarlık bağış yapan ABD’li zenginlerin aslında bu yolla toplam 40 milyar dolarlık vergi avantajı sağladığı belirtiliyor

17 Zuckerberg bağışlayacağını duyurduğu 45 milyar doların tamamını tek seferde ödemeyecek.
SEC’ye gönderilen yazıda genç çiftin gelecek 3 yılda, her yıl 1 milyar doları aşmayacak miktarda hisse satacağı belirtiliyor. Zuckerberg’lerin aynı dönemdeki vergi karı en az 1 milyar dolar olacak. ABD’li vergi çevreleri milyarderlerin vakıf işlemlerini “Hayırsever kapitalizmi” olarak nitelendiriyor.

18 Magazinde MARC ZUCKERBERG
Facebook'un logosu neden mavi? Çünkü Zuckerberg bir renk körü ve mavi, seçebildiği en iyi renk. Köpeği Beast bir Macar çoban köpeği. Beast'in Facebook'ta 2 milyon takipçisi var. Bu sayı Bill Gates'in 5'te 1'i... Facebook’un kurduğundan beri belki yüzlerce kişiyi işe aldı. Doğru pozisyonlara doğru kişileri seçmesiyle tanınıyor. Bu konuda yıllardır terk etmediği ilginç bir prensibi var: “Benim için çalışacak kişiyi tek bir koşulda işe alırım; ‘ben onun için çalışır mıydım’ diye bakarım.

19 Facebook'un kurucusu Zuckerberg mesajında ayrıca, "Eğer Facebook'ta çalışan bir Müslümansanız, Facebook'un kurucusu olarak size güvenli ve barış dolu bir çevre yaratmak için çabalayacağımı bilmenizi isterim" yazdı.

20 TEPE YÖNETİMİ Şirketin Kaliforniya'daki merkez ofisi
Mark Zuckerberg Kurucu ve CEO Dustin Moskovitz Kurucu Yardımcısı ve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Sheryl Sandberg COO Owen Van Natta Finanstan Sorumlu Müdür (CFO), Operasyon Matt Kohler Başkan Yardımcısı - Strateji ve İşletme Operasyonu Chris Hughes Kurucu Yardımcısı Peter Thiel Yatırımcı Chamath Palihapitiya Başkan Yardımcısı - Pazarlama ve Operasyonlar Gideon Yu Finanstan Sorumlu Müdür Eduardo Saverin Kurucu Üye Alexander Samwer Yatırımcı Li Ka-shing Yatırımcı


"Mark ZUCKERBERG." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları