Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUNAR MISIR Nazım Hasret Boyraz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUNAR MISIR Nazım Hasret Boyraz"— Sunum transkripti:

1 SUNAR MISIR Nazım Hasret Boyraz

2 ELİTA YAĞ GIDA SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ

3 TARİHÇE 750’yi aşkın çalışan ve 40 yıla varan geçmişiyle Çukurova’nın yükselen değeri Sunar Grup, 4 kıtada 80'i aşkın ülkeye kendi markasıyla ihracat yapmaktadır. Yıllık ton yağlı tohum ve hububat işleme kapasitesinin yanında tarıma dayalı sanayide sahip olduğu geniş bilgi birikimi ve tecrübesi sayesinde Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın en büyük gruplarından biri olmayı hedeflemektedir. Sunar Grup tarıma dayalı sanayi alanında 6 farklı sektörde faaliyet göstermektedir. Grup şirketlerinde Sunar Mısır nişasta ve nişasta bazlı ürünler, Elita Gıda bitkisel sıvı yağlar, yemeklik ve endüstriyel margarinler, Sunar Özlem un ve yem, NÇS taze meyve alanında üretim ve satış yapmaktadır. Sunar Grup dış ticaret faaliyetlerini Sunar Pazarlama çatısı altında sürdürmektedir. 3

4 SERTİFİKALAR ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi
ISO Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ISO Çevre Yönetim Sistemi TSE Uygunluk Belgeleri

5 VİZYON Yemeklik bitkisel yağ sektöründe TÜRK sermayesi olarak; sağlıklı, hijyenik, ve üstün kalitedeki, güvenilir ürünlerimizle, tarladan sofraya kurduğumuz gıda zinciri ile farklılık yaratarak ulusal ve uluslar arası piyasalarda sürekli tercih edilmektir.

6 MİSYON Sahip olduğumuz ileri proses teknolojisi ve laboratuvar imkanlarını kullanarak, araştırma ve geliştirmeye önem veren profesyonel ve yetkin çalışanlarımızla oluşturulan kurumsal yapımız sayesinde, sürekli gelişim içerisinde ve bölgemizdeki ekonomik gelişime katkıda bulunarak, insana, çevreye saygı duyarak çalışmaktır.

7 Türkiye’de Ayçiçeği Yağı Sanayinin Durumu
Ayçiçeği yağı sanayi sektörü Türkiye açısından en önemli sektörlerden birisidir. Bunun nedeni ayçiçeği bitkisinden; yağ , yem, boya maddesi, yakıt ve çok az miktarda da olsa sabun yağı elde edilmesidir. Ayçiçek yağı sanayi sayesinde ambalaj, kimya ve yem sanayi de canlılık kazanmaktadır. Ayçiçek yağı Türkiye’nin ithalat ve ihracatını yaptığı bir maddedir.

8 Türkiye’de 153 adet bitkisel yağ sanayi işletmesi bulunmaktadır
Türkiye’de 153 adet bitkisel yağ sanayi işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmeler Marmara ve Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmıştır. Marmara bölgesindeki yağ sanayi işletmeleri daha çok Ayçiçeği ve zeytinyağı islerken, Akdeniz bölgesindeki işletmeler ağırlıklı olarak pamuk islemekte ve ayrıca soya isleyen bazı tesisler de bulunmaktadır.Bu işletmelerin yıllık cirosu tahminen 2.3 milyar $ civarlarında olup yıllık ihracat bedeli 300 milyon $’ın üzerindedir (Aksoy ve ark, 1997).

9 DÜNYADA AYÇİÇEĞi DURUMU
Dünya yağlı tohumlar tarımına, soya fasulyesi, yerfıstığı, ayçiçeği, kolza (kanola), mısır, zeytin, susam, palmiye tohumu, yağ keteni, aspir, Hindistan cevizi ve hintyağı bitkileri konu olmaktadır. Tarımı yapılan bu bitkilerin dağılımına bakıldığında, ülkemizden tamamen farklı bir durum göze çarpmaktadır. Toplam 300 milyon ton düzeyinde gerçeklesen yağlı tohum üretiminin %53’ü soya fasulyesi, %13’ü kolza (kanola), %12’si pamuk tohumu, %10’u ayçiçeği, %7’si kabuklu yerfıstığı ve %5’i de palmiye çekirdeği, susam, basta olmak üzere diğer ürünlerden oluşmaktadır. Dünya yağlı tohum üretiminin son yıllarda bir artış trendi içerisinde olduğu görülmektedir.

10 ÜLKE Yağ ve margarin ihracatı Toplam ihracat ($ M10) % ABD 29.4 6.5 1513.8 7 İspanya 44.5 9.8 354.5 1.6 İtalya 39 8.6 1457 6.7 Rusya 39.7 0.8 5.7 İran 72.5 16 268.4 1.2 Suriye 55.1 12.7 272.2 1.3 Irak 23.3 5.1 123 0.6 Kuzey Kıbrıs 2.4 0.5 198 0.9

11 YAĞLARIN BESLENMEMİZDEKİ ÖNEMİ
Gıda maddeleri içinde yağların önemli bir yeri vardır. Dünyada elde edilen yağın %80 ı beslenmemizde kullanılır. Bunlar bitkisel ve hayvansal kaynaklı olabilir. Gıda olarak aldığımız yağların bir kısmı “görünen” yağ, diğer bir kısmı da “görünmeyen” yağ şeklindedir. Görünen yağ denince bitkisel, hayvansal yağlar, margarin ve yemeklerin üzerinde görünen yağlar; görünmeyen yağ denince et, balık, süt, peynir ve kuru yemişlerin içinde bulunan yağlar anlaşılır.

12 Yetişkin bir insanın dengeli, sağlıklı beslenmesi ve günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için kaloriye ihtiyacı vardır. Bu miktarın yaklaşık olarak üçte biri bitkisel yağlardan karşılanmaktadır. 1 gram yağın 9 kalori verdiği dikkate alındığında bir insanın yaklaşık olarak günlük 77 gr yağ tüketmesi gerekmektedir.

13

14

15 ÜRETİLEN ÜRÜNLER Elita Gıda Ürün Yelpazesi

16 Mısır yağı Esansiyel yağ asidi (essential fatty acid-EFA) bakımından çok zengindir. Yüksek derecede antioksidan (ferulik asit ve tokoferol) içerdiği için çok dayanıklıdır. E vitamini açısından çok zengin bir kaynaktır. Çoklu doymamış yağ bakımından çok zengin bir kaynaktır. Bu da kötü kolesterol olarak bilinen LDL (low density lipoprotein)’yi düşürmektedir. Mısır yağı lezzetli, dayanıklı ve uygulama alanı çok olan bir yağdır.

17 Ayçiçek yağı Sağlık açısından çok iyi bir yağdır.
Kullanım alanı çok geniştir. Rengi açık sarı ve berraktır. Dumanlanma noktası 232.2oC (450oF)’dir, bu da kızartmalarda tercih edilmesine sebep olur. Çoklu doymamış yağ oranı yüksektir, bu da kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Raf ömrü uzundur.

18 Soya yağı Hem yüksek kalitesi hem de düşük maliyeti göz önüne alınırsa dünyada üretilen en önemli yağ çeşididir. Soya yağının tadı ilk aşamada fasulyemsi ve otumsu olup, sonra balığımsı bir tada dönüşmektedir. Kullanım alanları; tadı, dayanıklılığı ve ucuzluğundan dolayı kullanım alanı çoktur. Kanola yağı Kanola tohumu yaklaşık %42 oranında yağ içerir. Kanola yağı, total ve LDL kolesterolü düşürmede etkilidir. (mısır, soya, ayçiçeği ve aspur gibi) Yüksek oranda oleik içermesi bakımından zeytinyağından sonra ikinci yağdır α-linolenik içermesi bakımından ise soya yağından sonra ikincidir. İlk üretildiğinde tadı iyidir ancak ısıya maruz kalma ve saklama sırasında tadı otumsu, kükürtümsü, balığımsı, acımsı olabilir. Tat bozulması yüksek oranda doymamış yağ içermesinden özellikle de linolenik asitten kaynaklanmaktadır.

19 YAN ÜRÜNLER Mısır Küspesi Ayçiçek Küspesi Kanola Küspesi Soya Küspesi
Yağ Asiti

20 KÜSPELER Ayçiçek küspesi, soya küspesi ve kanola küspesi içerdikleri besin öğeleri ile yem sanayi için oldukça gerekli olan hammaddelerdir. Bu küspeler, proteince zengindirler. Ayçiçek, soya ve kanola küspeleri, büyük baş, süt ve besi çiftliklerinin yem ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. Ayçiçeği, soya ve kanola yağlı tohumları, Elita Gıda'da, öncelikle, mekanik presleme ile yağları ayrılmakta, daha sonra, yağı alınmış kısım, ekstrakte edilmekte ve içindeki yağın tamamına yakını alınmaktadır. Yağı alınmış kısım, küspe olarak adlandırılmaktadır. Ayçiçek, soya ve kanola küspeleri, 50 kg'lık çuvallarda ve dökme olarak sevk edilmektedir.

21 MISIR KÜSPESİ Mısır özünün yağı alındıktan sonra geriye kalan kısmıdır. Mısır küspesi, büyük baş, süt ve besi çiftliklerinin yem ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. Mısır küspesi içerdiği, protein, nişasta ve yağ gibi besin öğeleri ile yem sanayi için oldukça gerekli olan bir hammaddedir. Kendi mısır özünden kendi mısır yağını ve mısır küspesini elde eden Elita Gıda'da, mısır küspesi üretiminde, mekanik presleme ile mısır özünden mısır yağı ayrılmaktadır. Yağı alınmış kısım, mısır küspesi olarak adlandırılmaktadır. Mısır küspesi 50 kg'lık çuvallarda ve dökme olarak sevk edilmektedir.

22 YAĞ ASİDİ Asit yağı, nötralizasyon aşamasında ayrıştırılan soapstock'dan elde edilmektedir. Genelde, yağ asidi, yem katkı maddesi olarak yem sanayinde, enerji kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Yağ asidi, dökme olarak sevk edilmektedir.

23 HAM YAĞ ELDE ETME BASAMAKLARI
Yağlı Tohumların Temizlenmesi Kabukların Kırılması ve Tohumlardan Ayrılması Kabukların Ayrılması Tohum İçinin Ezilmesi (Öğütme) Tohumların Kavrulması

24 Ayçiçek Ham Yağ Prosesi
Fabrikaya gelen tohum araçları lift bölgesinde boşaltılır. Tohum silolarına alınmadan önce taşı toprağı gibi yabancı maddelerden arındırılmak üzere elekten geçirilir. Dış silolardaki tohum işletmeye alınmadan önce mıknatıslardan geçirilerek olası metal parçaları tutulur. Daha sonra tohum ikinci bir emniyet eleklerinden geçirilerek tohumun tamamen yabancı maddelerden arındırılması sağlanır. Emniyet eleğinden geçen ay çekirdeği işlenmek üzere kırıcılardan geçirilir. Tohumun böylece dış kabuk ve iç yağlı kısmı birbirinden ayrılır. İç mal kabuğuyla beraber pullanmak üzere vals dediğimiz makineye gelir. Burada amaç ürünün yüzey alanını genişletmek ve iç zarı kırarak yağ alım işlemini kolaylaştırmak.

25 Pullaması yapılan üründen yağı kolayca almak için yağın viskozitesini (akışkanlığı) azaltmak gerekmektedir. Buda ısıl işlemle olduğu için ürün daha önce buharla ısıtılmış 5 katlı tavalardan geçirilerek tavlama (kavurma) yapıyoruz. Son olarak pullanmış ve ısıtılmış ürün preslerden geçirilerek fiziksel bir işleme tabi tutulur. Burada yağ akışkan olduğu için yağ kanallarında süzülür,geriye de ortalama %20 yağlı küspesi çıkar. Bu çıkan ham yağ(hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmamış yağ) daha sonra tortularından arındırılmak üzere filtreye verilir. Ve ilgili ham yağ tankına rafine olmak üzere gönderilir. Geriye kalan %20 yağlı küspenin mevkutundaki yağı ise EXTRAKSİYON dediğimiz ünitede alıyoruz. Extarksiyon ünitesi yağlı küspenin çözücü özelliği olan hekzan dediğimiz kimyasal ile yıkanması işlemidir. Ekstaraktör denilen yerde belirli bir alıkonma süresi ile küspe sürekli hekzan ile yıkanarak küspe içerisinde bulunan yağı ekstarkte eder. Yağ ve hekzanın bir arada olduğu çözelti buharlaştırma işlemi ile hekzan yağdan ayrılır.Yağda hekzan testi yapıldıktan sonra ham yağ ilgili tanka gönderilir.Tekrar hekzan soğutulup yoğunlaştırılır ve geri kazanılır

26 MISIR HAM YAĞ PROSESİ Fabrikaya gelen tohum araçları lift bölgesinde boşaltılır ve işletme iç silosuna gönderilir. Gelen tohum ayçiçekten farklı olup özü (embriyosu) ayrılmış olarak fabrikaya gelmektedir. Mısır nişasta fabrikalarından öz temin edilmektedir.Bizim işletmenin farkı Sunar Mısır ile entegre olması, direk orada işlenen mısırın özü işletmemize gelmekte ve böylece tohumun stoklanma süresi boyunca zarar görmesi engellenmiş olmaktadır. Mısır embriyosu pullanmak üzere vals dediğimiz makineye gelir.

27 Pullaması yapılan üründen yağı kolayca almak için yağın viskozitesini (akışkanlığını artırmak) azaltmak gerekmektedir. Buda ısıl işlemle olduğu için ürün daha önce buharla ısıtılmış 5 katlı tavalardan geçirilerek tavlama (kavurma) yapıyoruz . Son olarak pullanmış ve ısıtılmış ürün preslerden geçirilerek fiziksel bir işleme tabi tutulur. Burada yağ akışkan olduğu için yağ kanallarında süzülür,geriye de ortalama %20 yağlı küspesi çıkar. Mısır ünitesinde ekstaraksiyon işlemi olmadığından yağlı küspe ikinci bir kez preslere gönderilerek yağının alınması sağlanır. Burada geriye kalan küspedeki yağ oranı%8-9 olmakta ve böylece küspe hayvan yemi olmak üzere ayçiçeği küspesinde olduğu gibi satışı gerçekleşmektedir. Bu çıkan ham yağ(hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmamış yağ) daha sonra tortularından arındırılmak üzere filtreye verilir. Ve ilgili ham yağ tankına rafine olmak üzere gönderilir

28 HAM YAĞIN RAFİNASYONU Presleme ya da çözgen ekstraksiyonu ile elde edilen ham yağlar, değişik miktarlarda yağ dışı safsızlıklar içerir. Bu maddeler; fosfolipitler, reçineler, renk maddeleri, serbest yağ asitleri, kısım gliseritler, uçucu aldehit ve ketonlar, hidrokarbonlar, tat ve koku maddeleri, steroller, tokoferollerdir. Rafinasyon işlemi, yağ dışı safsızlıkların yağın trigliserit yapısına ve tokoferollere mümkün olduğunca en az zarar verecek şekilde yağdan uzaklaştırılarak yağa tüketebilir özellikler kazandırmak amacı ile uygulanmaktadır. Kısaca berrak ve normal tatta yağ elde etmek için ham yağda bulunan ve istenmeyen tüm maddelerin yağdan uzaklaştırılması olarak tanımlayabiliriz. Ham yağlar ne kadar temiz ve özenli elde edilirse edilsin mutlaka rafine edilmelidir. Çünkü tüketici açık renkli, kokusuz, serbest yağ asidi bulunmayan ve berrak yağ satın almak ister.

29 BASAMAKLAR AYRILAN MADDELER
1-Müsilaj(Zamksı Maddeler) Giderme(Degummıng-Desliming) Fosfolipidler, şekerler, reçineler, proteinli bileşikler, izmetaller 2-Asitlik Giderme(Nötralizasyon) Serbest yağ asitleri, pigmentler, vitaminler ve soapstok 3-Ağartma=Renk Giderme(Bleachıng) Renk maddeleri, vitamin ve antioksidanlar 4-Koku Giderme(Deoderizasyon) Aldehitler, ketonlar, yağ alkolleri, sülfür bileşikleri 5-Vinterizasyon(Soğuklatma) Stearinler ve mumsu maddeler 6-Cilalama(Polishing) Yağda çözünmeyen iz maddelerin uzaklaştırılması(10-30mu arası)

30 MÜSİLAJ Rafinasyondaki ilk işlemdir. Prensipte ham yağın hidratlanmasını kapsar. Fosfolipidler, proteinler ve gumlar, anhidrat (susuz) yapıları nedeniyle ham yağda çözünürler fakat hidratlandıkları zaman çözünürlükleri kaybolur. Hidratlanabilen fosfolipidler bu şekilde yağdan uzaklaştırılırlar. Hidratlanamayan fosfolipidler ise asitle muamele ile uzaklaştırılırlar.

31 NÖTRALİZASYON Yağlık çekirdeklerin ve meyvelerin bir başka deyişle yağlık hammaddelerin gerek olgunlaşma dönemlerinde gerekse ham yağ üretim aşamalarında çeşitli etkenlere bağlı olarak serbest yağ asidi içerikleri yükselmektedir. Yağların insan kullanımına uygun hale gelmesi için serbest yağ asitlerinin uzaklaştırılması gerekmektedir. Nötralizasyon; bitkisel yağların rafinasyonunda uygulanan birinci işlemdir. Yağın içindeki serbest yağ asitleri kostik soda ile nötralize edilir. Sabunsu maddeler (soap stock) ya seperatörler ile ya da nötralize tankında ayrıştırılır. Asitlik giderme (nötralizasyon) işleminde yaygın olarak kullanılan yöntem serbest yağ asitlerinin sodyum hidroksit (NaOH) ile sabunlaştırılarak oluşan sodyum sabunlarının soapstokla birlikte uzaklaştırılmasıdır

32 Sabunlaşma: Sabunlaşma yağ işleme teknolojisinde serbest asitliğin giderilmesi için kullanılmaktadır. Ortamda az miktarda sabun çözeltisi ve emülsiye edici ajanların bulunması lipitlerin enzimatik olarak sabunlaşmasına ve parçalanmasına neden olacaktır. Sabunlaşma reaksiyonları bir trigliserit molekülü için aşağıdaki gibi gerçekleşir.

33 DEVAKSİNG Ayçiçek, mısır, pamuk, aspir, pirinç gibi yağlar oda sıcaklığında çözünmeyen vaks molekülleri içerirler. Vakslar yağda çökerler ve bulanıklığa neden olurlar. Yağın depolama şartlarından bağımsız olarak berrak ve parlak kalmasını sağlamak için muameleden geçirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler vinterizasyon ve devaksingdir. Yağdaki vaks miktarı 700 ppm’den fazla olduğu zaman toprak tüketimi ve yağ kaybının fazla oluşundan dolayı vaksların süzülerek uzaklaştırıldığı klasik vinterizasyon işleminin maliyeti çok yükselmekte ve vakslar tam olarak alınamamaktadır. Aynı zamanda devaksing işleminden sonra gerçekleştirilecek vinterizasyonda atık toprak miktarı da belirgin oranda azalmaktadır.Bu sebeplerden dolayı süzme ile vinterizasyondan önce waks miktarını ppm’e kadar düşürmek amacıyla santrifüjlü ön dewaksing yapılmalıdır.

34 AĞARTMA(RENK AÇMA) Yağ sanayinde ağartma işleminin amacı, ham yağın doğal olarak içerdiği, kabuklardan yağa geçen ve tohumun yağa işlenmesi sırasında oluşan renk sonra yapılır. Yağa renk veren pigmentler yağ içinde çözünmüş veya koloidal halde dağılmışlardır. Bu maddeler yağdan adsorbsiyonla alınır. En önemli adsorbsiyon maddesi ağartma toprağı olarak adlandırılan, tek hücreli canlıların oluşturduğu diatome toprağı veya fuller toprağı yani kil’dir. Sanayide bu iş için Tonsil, Alsil, Bentonit gibi çeşitli adlar altında satılan adsorbant maddeler kullanılır

35 VİNTERİZASYON Vinterizasyon kademeli olarak soğutulan ve düşük sıcaklıklarda yavaş bir karıştırma eşliğinde bekletilen yağda oluşan kristallerin süzülerek uzaklaştırılması işlemidir. Vinterizasyonda kristallenmeyi başlatmak ve süzmeyi iyileştirmek için vinterize toprağı; “perlit” kullanılmakta ve süzme işlemi ile yağdan ayrılmaktadır.

36 KOKU GİDERME ( DEODERİZASYON)
Katı ve sıvı yağlarda doğal olarak bulunan veya teknolojik işlemler sonucu oluşabilen bazı tat ve koku maddeleri gibi uçucu yapıdaki bileşiklerin direkt buhar destilasyonu yoluyla yağdan ayırma işlemine koku giderme(deoderizasyon)denir. Yağa istenmeyen tat ve koku veren maddelerin yüksek sıcaklık ve düşük basınç altında, su buharınında sürükleyici etkisi ile yağdan uzaklaştırılması amacıyla uygulanır.

37 CİLALAMA (PARLATMA) Ön işlem görmüş depolama tankları iz miktarda ağartma toprağı ile bulanmış olur. Deoderizasyonda kullanılan sitrik asidin bir kısmı yağda çözünmeyerek kalır; bu nedenlerle cilalama filtresi deoderizasyon ünitesi ve yemeklik yağ depolama tankı arasına yerleştirilir. Bu iş için piyasadan uygun filtreler seçilir.

38 Laboratuarlar Kalite yönetim laboratuarı
Enstrümental analiz laboratuarı AR-GE 38

39 Kalite yönetim laboratuarı hakkında
Kalite yönetim laboratuarında müşteri memnuniyeti ön planda tutulmaktadır. 2004 yılı içerisinde revizyon çalışmalarına başlanmış ve 2005 yılında kalite yönetim laboratuarı son derece modern ve günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeye gelmiştir. Tüm bu laboratuar iyileştirme çalışmalarında HACCP sistem gereklilikleri ve ISO laboratuar yeterlilik şartları göz önünde bulundurulmuştur. 39

40 40

41 YAPILAN ANALİZLER Yağlarda sabun miktarının tayini
Ham ve rafine yağlarda serbest yağ asiti(FFA) Nem ve uçucu madde tayini Rutubet analizi Ham yağlarda tortu Yağlarda renk tayini Hektolitre tayini Yağ asiti metil esteri hazırlama tayini Peroksit tayini

42 YAĞLARDA SABUN MİKTARININ TAYİNİ
Bu metot, yağ numunesinin alkalilik miktarının sodyum oleat cinsinden belirlenmesini içermektedir. Sadece rafine bitkisel yağlara uygulanabilir. HAM VE RAFİNE YAĞLARDA SERBEST YAĞ ASİDİ TAYİNİ (FFA) Bu metot, yağ numunesi içindeki serbest yağ asitlerini (ffa) belirler. Ham ve rafine bitkisel yağlar, hayvansal yağlar ve deniz ürünlerinden elde edilen yağlara uygulanabilir.

43 YAĞLARDA RENK TAYİNİ Bu metot, tintometrinin ışık kaynağından gelen ışığın yağdan geçtikten sonraki rengiyle aynı ışığın standart renkli camlardan geçtikten sonraki renginin karşılaştırılmasıdır.

44 HAM YAĞLARDA TORTU TAYİNİ
Tortu, ham katı ve sıvı yağdaki çözünmeyen maddenin santrifüjle ayrılabilen ve santrifüjlemeden sonra ölçme tüpünün dibinde toplanan berrak olmayan bileşenler tabakasının toplamıdır. Çözünmeyen maddenin üzerinde ve arasında toplanan beyaz kristal haldeki bileşenler çökeltinin bir parçası olarak kabul edilir. Bu metot, ham yağlardan santrifüj işlemiyle ayrılabilen tortu miktarını belirler. Tortu miktarı ml/100g yağ olan tüm ham yağlara uygulanabilir.

45 YAĞ ASİDİ METİL ESTERİ HAZIRLAMA TAYİNİ
HAM VE SIVI YAĞLARDA PEROKSİT TAYİNİ 1000 gram numune içindeki potasyum iyodürü okside eden peroksit miktarının mili eşdeğer cinsinden belirlenmesini içermektedir. Margarin dahil olmak üzere tüm katı ve sıvı yağlara uygulanabilir. YAĞ ASİDİ METİL ESTERİ HAZIRLAMA TAYİNİ Bu metot, yağ asitlerinin gaz kromatografide analizinin yapılabilmesi ,için metil esterlerine dönüştürülmesini içerir.

46 SPEKTROFOTOMETRE Numunenin elektromanyetik ışımayı absorplanması prensibi ile çalışır. İçinden ışımanın geçtiği bölmeye numune yerleştirilir, ışımanın frekansı değiştirilerek numune tarafından elektromanyetik ışımanın absorpsiyonu bir dedektör tarafından algılanır. Işıma şiddeti kaynak ile karşılaştırılır. 46

47 RUTUBET ANALİZİ Bu cihazla katı maddelerin nemine bakılır.

48 DEĞİRMEN Numune olarak gelen ayçiçekte bulunan nem, protein, kül, nişasta ve yağ değerlerini yaklaşık olarak bulabilmek için önce çekirdeklerin değirmende öğütülmesi gerekir.

49 NIR Değirmende öğütülen ayçiçek değerleri alınmak üzere NIR cihazına gelir.

50 COLD TESTİ Bu metot vinterize işlemi sonucunda yağ numunesinde bulunabilecek wax ve stearin gibi soğuk ortamda kristallenen bileşenlerin görsel olarak takip edilmesidir. Vinterize edilmiş yağlarda uygulanır. Yağ numunesinin sıfır derecede en az 5 saat tutulması sonucunda wax ve stearin maddelerinin kristallenmesi sonucu yağ numunesinde oluşturacakları bulutlanmanın kalitatif olarak belirlenmesi prensibine dayanır.


"SUNAR MISIR Nazım Hasret Boyraz" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları