Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Avrupa Birliği’ne girme uğraşı veren ülkemizde, bir çok konuda olduğu gibi, gıdaların üretiminden raflara ve sofradaki tüketimine kadar her aşamayı içine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Avrupa Birliği’ne girme uğraşı veren ülkemizde, bir çok konuda olduğu gibi, gıdaların üretiminden raflara ve sofradaki tüketimine kadar her aşamayı içine."— Sunum transkripti:

1

2 Avrupa Birliği’ne girme uğraşı veren ülkemizde, bir çok konuda olduğu gibi, gıdaların üretiminden raflara ve sofradaki tüketimine kadar her aşamayı içine alan yeni yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Yeni çıkan 5179 sayılı Gıda Yasasının; gıdaların korunmasında ve muhafaza yöntemlerinde de, birçok olumsuzluk ve keşmekeşliğe son vereceği, gıdalarda kalite ve güven unsurlarını ön plana çıkaracağı umulmaktadır. Hayvancılık sektörü içinde organize olmuş tavukçuluğun, üretimlerini, gerek dış, gerekse iç piyasadaki tüketiciye sağlıklı ve besleyici ürünler sunacak şekilde tasarlamaları, yasa ve yönetmeliklerle öngörülen muhafaza koşullarına tam olarak riayet etmeleri gerekmektedir. Belirli mevsimlerdeki üretim fazlalığının tavuk ürünlerine işlenerek uygun şartlarda muhafazası, bu alandaki bazı olumsuzlukları da ortadan kaldırabilecektir.

3

4 Tavuk eti,doymamış yağ asidi yüksekliği nedeniyle kısa sürede oksidasyona uğramaktadır. Bu nedenle muhafaza işlemi kısa sürede yapılmalıdır. Tavuk etinde başlıca muhafaza yöntemleri ise; Tavuk etinde başlıca muhafaza yöntemleri ise; SOĞUTMA SOĞUTMA Su ile soğutma Su ile soğutma Hava ile soğutma Hava ile soğutma Sıvı karbondioksit ile soğutma Sıvı karbondioksit ile soğutma DONDURMA DONDURMA Tek aşamalı(hızlı) dondurma Tek aşamalı(hızlı) dondurma Yavaş dondurma(durgun havada) Yavaş dondurma(durgun havada) Çözelti ile dondurma Çözelti ile dondurma

5 İYONİZE IŞIN KULLANIMI VİTAMİN E KULLANIMI MODİFİYE EDİLMİŞ ATMOSFERDE PAKETLEME KİMYASAL KATKI MADDELERİ İLE

6 SOĞUTMA Soğutma, kısa sürede tüketime sunulacak etlere uygulanır. Eğer, etler tekniğine uygun bir şekilde soğutulur ve soğukta muhafaza edilirse, başta besleyici değerleri olmak üzere görünüş, lezzet, renk ve tekstür gibi niteliklerinin doğal durumlarını fazla yitirmezler Ayrıca soğutma yiyeceklerin bünyesinde bulunan sıcaklığa bağlı olarak sayıları hızla artan bakterilerin çoğalmalarını yavaşlatıp, ürünün raf ömrünü arttırmak amacıyla sıcaklığının belirli bir dereceye kadar düşürülmesidir.

7 Kesim sonrası sıcaklığı °C civarında olan piliçlerin raf ömrünün uzun olması için, soğutma süresinin kısa olması gerekir. Sıcaklık düştükçe bozulmanın azalıp, depolama süresinin uzadığı bir çok çalışmada vurgulanmıştır Soğutma işleminin amacı ürün kalitesinin mümkün olduğunca korunmasına yardımcı olmaktır.

8 Karkas sayısı Karkasın büyüklüğü Karkas kabuk yağı kalınlığı Soğutma odalarının sıcaklığı Rutubet oranı Hava akımı Aydınlatma koşulları

9 Soğutma depolarında aşırı olmamak koşuluyla hava akımı sağlanmalıdır. Hava akımı soğutmayı hızlandırmak için de zorunludur. Hava akımı fazla olursa ağırlık kaybına (kurumaya) yol açar. Aşırı kuruma sonucu karkasların yüzeyinde tuz konsantrasyonu artar. Bu durumda oksidasyon oluşumunu arttırarak etin renginin koyulaşmasına ve çabuk bozulmasına neden olur.

10

11

12

13 DONDURMA Özellikle tavuk eti ve bazı et ürünlerine uygulanan en etkin muhafaza yöntemlerinden biridir. Etlerin kalite niteliklerini koruyabilmesi için aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. a-Dondurulacak ve donmuş muhafaza edilecek karkas, et ve et ürünlerinin üstün kalitede olması b-Ön soğutma koşullarının gerektiğince yaratılması, paketlemeyle ilgili tüm unsurların kalitesi c-Dondurma koşullarının, özellikle dondurma hızı ve derecesinin gerçekleştirilmesi d-Donmuş muhafaza koşullarının gerekli sınırlarda olması e-Hijyenik koşulların sağlanması

14

15 Çözdürmede hangi metot uygulanırsa uygulansın buzlar çözülür çözülmez etin bekletilmeden pişirilmesi gerekir

16

17

18

19 KAYNAKLAR www. hayvancılıkhaber.com


"Avrupa Birliği’ne girme uğraşı veren ülkemizde, bir çok konuda olduğu gibi, gıdaların üretiminden raflara ve sofradaki tüketimine kadar her aşamayı içine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları