Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce,"— Sunum transkripti:

1 İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce, söz ve davranışlarında özgürdür. İyi ile kötü, doğru ile yanlış arasında tercih yapabilir.

2

3 Allah insanlara kutsal kitaplar ve peygamberler göndererek iyiyi-kötüyü, doğruyu-yanlışı bildirmiş, ancak seçme-tercih etme konusunda insanı özgür bırakmıştır. İnsan bu yaptığı seçimlerden Allah katında sorumludur.

4

5

6 "Ona iki yolu (iyiyi ve kötüyü) gösterdik." (Beled suresi, 10. ayet). Örneğin insan alkollü bir şekilde trafiğe çıkıp kaza yaparsa bu yaptığı tercihten Allah katında sorumludur. Bu kaderdir diyerek sorumluluktan kurtulamaz.

7 Anne-babasının kim olacağı, hangi milletten olacağı, ne zaman doğacağı, ne zaman öleceği, cinsiyetinin ne olacağı... İnsanın tercih hakkı bulunmayan ve dolayısıyla sorumlu olmadığı durumlar:

8 İnsanın tercih edebildiği ve bunun sonucunda sorumlu olduğu durumlar: Çalışmak, üretmek, hayırlı işler yapmak, güler yüzlü olmak, ibadet etmek veya bunların tersi Çalışmak, üretmek, hayırlı işler yapmak, güler yüzlü olmak, ibadet etmek veya bunların tersi

9

10

11

12

13 Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık Her dişinin neye gebe kalacağını, rahimlerin neyi eksik, neyi ziyade edeceğini Allah bilir. Onun katında her şey ölçü iledir.

14

15 Küllî irade: Allahü Teala'nın sınırsız dileme gücüdür. O bir şeyin olmasını dilediği zaman ona "ol" der, o da oluverir.

16

17

18

19

20

21

22 İnsanın özgürlüğü ve sorumluluğu: - Bir insanın yaptığı davranışlardan, söylediği sözlerden Allah katında sorumlu olabilmesinin şartı akıl ve irade sahibi olmasıdır. "Aklı olmayanın dini de yoktur" (hadis-i şerif) Deliler ve çocuklar eylemlerinden sorumlu değildir.

23 - İnsanın sorumluluğu ise gücü ile sınırlıdır. -Allah insanı din seçiminde özgür bırakmıştır. - "Dinde zorlama yoktur.“ (Bakara suresi, 256. ayet) -Allah insanı din seçiminde özgür bırakmıştır. - "Dinde zorlama yoktur.“ (Bakara suresi, 256. ayet)

24

25 ."Gerçekten insan için kendi çalışmasının karşılığından başka bir şey yoktur." (Necm suresi, 39. ayet) İnsanın çabası: Emek ve rızık

26 Kendi emeğiyle çalışarak helal yoldan kazanmak ve bu vesile ile rızkını temin etmek dinimizde çok önemlidir. Dünya ve ahiret mutluluğuna erişmek için maddi ve manevi anlamda çaba harcamalıyız."

27 Dinimizde çalışmadan, emek harcamadan kötü yolla kazanç elde etmek (kumar, tefecilik vb) haram sayılmıştır. Dilencilik de bu şekildedir.

28 "Sizden herhangi birinizin sırtına bir bağ odun yüklenip satması, dilenmesinden daha hayırlıdır." (hadis-i şerif)

29 Allah Rezzaktır, yani canlılara rızkı verendir. İnsana düşen rızkına ulaşmak için çaba göstermek ve helal yollara başvurmaktır.

30

31

32

33

34

35 Dünya hayatının sonu: Ecel ve ömür

36 Hayat ve ölüm Allah'ın takdirindedir ve O'nun belirlediği ilahî düzen içerisinde sürüp gider. Her canlının sahip olduğu yaşam süresine ömür denir Ömrün bittiği zamana da ecel denir.

37

38 "Allah'ın izni olmadan hiçbir kişi ölmez. (Ölüm) belirli bir süreye kadar ertelenmiştir." (Al-i İmran suresi, 145. ayet)

39

40

41

42

43

44

45


"İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları