Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Perfüzyonist Serpil CANPOLAT Op. Dr. Mustafa ÜNAL Op. Dr

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Perfüzyonist Serpil CANPOLAT Op. Dr. Mustafa ÜNAL Op. Dr"— Sunum transkripti:

1 MALİGN ARİTMİSİ OLAN HASTANIN VENO-ARTERİYAL ECMO İLE TEDAVİSİ VE BAŞARILI TRANSPORTU
Perfüzyonist Serpil CANPOLAT Op. Dr. Mustafa ÜNAL Op. Dr. Orhan GÜNGÖR Uzman Dr. Volkan Onay Prof. Dr. Harun EVRENGÜL

2 Hastamız 50 yaşında erkek, rutin eforda bayılması sonucu devlet hastanesinde MI ön tanısı ile anjiyo yapılır. LAD ve CX' de ciddi lezyonlar saptanır. Hasta MEDLİNE HASTANESİ' ne sevk edilir.

3 Hasta bize geldiğinde göğüs ağrısı ve VT atakları vardı
Hasta bize geldiğinde göğüs ağrısı ve VT atakları vardı. IABP kateteri taktık. Anginası geçti ancak, VT atakları devam ediyordu. Bu ataklar, torse do point tarzında ve kendiliğinden düzeliyordu. Hastaya beloc, aritmal, cordorone başladık. Ayrıca magnezyum replase edildi.

4 Gece hasta VF’ye girdi. Kardiyoversiyon yaptık, sinüse döndü
Gece hasta VF’ye girdi. Kardiyoversiyon yaptık, sinüse döndü. Ancak VT’si devam ediyordu. Tekrar kardiyoversiyon yaptık. Bu durumda troponin yüksek olmasına rağmen acil ameliyata aldık.

5 LAD ve Cx'e on pump bypass yapıldı, CPB’dan ayırdık
LAD ve Cx'e on pump bypass yapıldı, CPB’dan ayırdık. Hastayı kapatırken hasta tekrar VT’ye girdi. Arkasından VF’ye girdi. VF’den çıkmadı, tekrar CPB'a girildi. Support sonrası CPB'dan ayırdık, YBÜ 'ye aldık.

6 Tekrar VF’ye girdi. Kardiyoversiyon yapıldı
Tekrar VF’ye girdi. Kardiyoversiyon yapıldı. On dakika da bir VT arkasından VF’ye girdi. ECMO cihazı ile tedaviye karar verdik. Amacımız tam support ile aritmi olmayacağı, eğer olursa da visseral organ hasarı olmaması idi.

7 Sağ subclavian arter ve femoral ven katateri ile, veno-arterial ECMO desteği sağlandı. İlk gece VT’ye girmedi. Post op 1. Gün; VT’ye girip arkasından VF’ye girdi. Sürekli kardiyoversiyon yapmak zorunda kaldık. 200 joule ile ancak dönüyordu. EMCO olduğu için dolaşım yetmezliği olmuyordu. Bu süreç 10 gün devam etti.

8 ECMO ‘ya rağmen aritminin devamı, artık ablasyon yapılmasını zorunlu kıldı. Pamukkale üniversitesi kardiyoloji aritmi laboratuvarından, Kardiyolog Prof. Dr. Harun Bey hastamızı ablasyon için kabul etti. Bundan sonraki süreçte ECMO ile transferi nasıl yapmamız gerektiğini tartıştık.

9 Hasta entübe, İABP kateterli ve ECMO cihazı ile tam yaşamsal destek sağlanıyordu ve bu şekilde transfer edilmesi gerekiyordu.

10 Ambulansı transfer için hazırladık
Ambulansı transfer için hazırladık. İçindeki gerekli olmayan ekipmanları çıkarttık. ECMO’ yu ana parçalarına ayırdık, bataryayı kullandık. YBÜ’ den transport ventilatörü, ECMO cihazı ve İABP cihazı ile ekip anlayışı içinde hasta ambulansa taşındı.

11 Bir arkadaşımız da defibrilatörün başına geçti
Bir arkadaşımız da defibrilatörün başına geçti. Transport esnasında kez VF gelişti. Sürekli kardiyoversiyon yapıldı.

12

13

14 1 saat 45 dk sürede Pamukkale Üniv. Hastanesine ulaştık.

15 Hastamızı aritmi laboratuvarına aldık
Hastamızı aritmi laboratuvarına aldık. İlk kez ECMO’lu bir hastanın ablasyonunun yapılıyor olduğu söylendi. Ablasyona başladılar.

16 Arada VF’ye giriyordu. Ekip VF’de kaldığı sürenin uzatılması halinde, myokartda ki sorunlu alanın daha iyi ayırt edilebileceğini söyledi. VF’ye girdikten sonra 3 dak. kardiyoversiyon yapılmadı. Bu esnada ECMO dolaşımı sağladı.

17 Sorunlu alan bulunup, RF ablasyon ile izole edildi.

18 İşlem bittiğinde, hastayı VF’ye sokmak için aritmi yapılarak provoke edildi. Ancak VF’ye girmedi. İşlem bitti ve hastayı aynı şekilde ambulans ile Aydın'a transfer ettik. Transfer esnasın da VF'ye girmedi.

19 Hastayı YBÜ’ne aldık.

20 İlk gün hiç problem olmadı. Ertesi gün birkaç defa VF gelişti
İlk gün hiç problem olmadı. Ertesi gün birkaç defa VF gelişti. Artık 50 joule ile sinus ritmi sağlanıyordu, ancak buna rağmen ciltte yanık oluşması önlenemedi.

21 Cordorone tedavisine devam edildi. Bir hafta bu süreç devam etti
Cordorone tedavisine devam edildi. Bir hafta bu süreç devam etti. Bu arada diğer rutinlerde problem yoktu. Troponin normal seviyeye düşmüştü. Hastanın ECMO'dan ayrılması sağlandı.

22 Daha sonra İABP kateteri çıkartıldı
Daha sonra İABP kateteri çıkartıldı. İki gün sonra hastayı uyandırmaya karar verdik, sorunsuz extübasyon yapıldı.

23

24

25

26 3 gün YBU kaldıktan sonra hastayı servise aldık.

27

28

29 Bir hafta serviste kaldıktan sonra, Pamukkale Üniversitesinde ICD cihazı takıldı. Aydın Medline hastanesine geri getirildi. 1 hafta daha kontrol amaçlı serviste tutuldu. Sonra taburcu oldu.

30

31 TEŞEKKÜRLER


"Perfüzyonist Serpil CANPOLAT Op. Dr. Mustafa ÜNAL Op. Dr" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları