Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :"— Sunum transkripti:

1 4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :

2 İnsanı yoktan var edip ona akıl ve beden gibi nimetler veren, Allah’tır. Sahip olduğumuz bu nimetler Allah’ın bize verdiği emanetlerdir.

3 Kendimize karşı sorumluluklarımızın başında Allah’ın emir ve yasaklarına uyarak akıl, beden ve ruh sağlığımızı korumak gelir.

4 Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmak gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak da sorumluluklarımızdandır. Çünkü sigara, alkol ve uyuşturucu alışkanlığı, insanın akıl ve ruh sağlığına zarar verir, çeşitli hastalıklara yol açar.

5 Kişinin Allah’a karşı sorumluluklarını yerine getirmesine engel olur Kendimize karşı sorumluluklarımızdan biri de sağlıklı ve düzenli beslenmektir.

6 Bir Müslüman, helal ve temiz gıdalarla beslenmelidir
Bir Müslüman, helal ve temiz gıdalarla beslenmelidir. Düzensiz ve aşırı yemekten sakınmalıdır.

7 Bu hususta Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurur: “Hiç kimse midesinden daha tehlikeli bir kap doldurmamıştır. Oysa insana kendisini ayakta tutacak kadar yemesi yeter.

8 Kişi,yiyeceği zaman midesinin üçte birini yemeğe, üçte birini içeceğe ve üçte birini de nefes alıp vermeye ayırmalıdır.”

9 Kendimize karşı vazifelerimizden biri de beden temizliğimize ve kılık kıyafetimize özen göstermektir.

10 5. Annemize ve Babamıza Karşı Sorumluluklarımız

11 Anne ve babamız bizim dünyaya gelmemize vesile olan insanlardır
Anne ve babamız bizim dünyaya gelmemize vesile olan insanlardır. Onlar, doğumumuzdan itibaren hiçbir karşılık beklemeden bizim için her türlü fedakârlığa katlanmışlardır.

12 Bu nedenle anne ve babamıza karşı yerine getirmemiz gereken birçok görevimiz vardır. Anne-babamıza karşı sorumluluklarımızdan bazıları Kur’an-ı Kerim’de İsrâ suresinin 23 ve 24. ayetlerinde şöyle anlatılır:

13 “Rabb’imiz şöyle buyurdu: Allah’tan başkasına ibadet etmeyin
“Rabb’imiz şöyle buyurdu: Allah’tan başkasına ibadet etmeyin. Anneye ve babaya güzel davranın. Şayet onlardan her ikisi veya biri yaşlanmış olarak senin yanında bulunursa sakın onlara ‘Öf!’ bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve gönül alıcı sözler söyle. Onlara merhamet ederek şefkat kanadını üzerlerine ger ve ‘Rabb’im! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse şimdi de sen onlara (öyle) rahmet et!’ diyerek dua et.”

14 Yüce Allah, anne ve babamıza iyilik etmemizi ister.

15 Peygamber Efendimizin yanına gelen bir adam, “Kendisine iyilik yapmaya en çok layık olan kimdir?” diye sormuştu. Peygamberimiz,“Annendir,” diye cevap verdi.

16 Adam,“Ondan sonra kimdir. ” diye sordu
Adam,“Ondan sonra kimdir?” diye sordu. Peygamberimiz“Annendir,” buyurdu. Adam tekrar “Ondan sonrakim gelir?” diye sordu.

17 Hz. Peygamber (s. a. v) yine“Annendir,” dedi
Hz. Peygamber (s.a.v) yine“Annendir,” dedi. Adam tekrar “Sonra kim gelir?”diye sorunca Peygamberimiz (s.a.v) “Babandır cevabını verdi.

18 Anne ve babanın görevi, çocuklarını güzel ahlaklı yetiştirmek, onlara iyi ve güzel şeyleri öğretmektir. Çocukların görevi de anne ve babanın isteklerine ve öğütlerine itaat etmektir.

19 Sorumluluklarımızdan biri de anne ve babaya güzel sözler söylemektir
Sorumluluklarımızdan biri de anne ve babaya güzel sözler söylemektir. Anne ve babaya dua etmek de sorumluluklarımızdandır. Anne ve babaya karşı sorumluluklarımızdan biri de onların vefatından sonra yapmamız gerekenlerdir.

20 Onlar için Allah’a dua etmek bu görevlerin başında gelir
Onlar için Allah’a dua etmek bu görevlerin başında gelir. Ayrıca insanlara faydalı, dürüst ve hayırlı bir evlat olarak onların ahirette mükâfat elde etmelerini sağlamak bu görevlerden bazılarıdır.

21 Sevgili Peygamberimiz bu hususta şöyle müjde verir: “İnsan ölünce amel defteri kapanır. Ancak üç şeyin sevabı yazılmaya devam eder

22 Bunlar sadaka-i cariye (okul, cami, hastane, vb
. Bunlar sadaka-i cariye (okul, cami, hastane, vb. yaptırmak), faydalı ilim ve kendisine dua edecek hayırlı bir nesil bırakmaktır.”

23


"4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları