Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
Ahmet KAÇAR-TAVŞANLI ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ

2 KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DEVRİ
Kanuni tahta çıktığında Avrupanın en güçlü devleti konumunda Roma-Germen İmparatorluğu ve bu devletin başında ŞARLKEN bulunmaktaydı. Şarlken hem Osmanlı bölgesi olan balkanlarda genişleme politikası benimsiyor,hem de Osmanlı aleyhine İran ile ittifak yapıyordu. Portekizliler ise coğrafi keşiflerle Hindistan’a ulaşmış ve Osmanlı denetimindeki baharat ticaretini engellemeye çalışıyordu. BATIDAKİ GELİŞMELER: 1-OSMANLI-MACARİSTAN İLİŞKİLERİ:

3 Macaristan Seferi Osmanlı devletinin Balkan Toprakları Macarlar Tarafından tehdit ediliyordu. Osmanlı'lar bunun üzerine 1521 yılında Belgrad'ı alarak orta Avrupa'nın kapısını açmış oldular. Macarların Belgrad'ı geri almak için saldırmaları ve FRANSIZ Kral'ı Fransuva’yı Alman imparatoru Şarlkenin elinden kurtarmak isteyen Osmanlı Macaristan seferine çıktı. 1526 Mohaç meydan savaşı'nda Macar ordusu 2 saatte imha edildi ve Macaristan Osmanlı'ya bağlandı.

4 1. Viyana Kuşatması 1529 yılında Macaristan üzerinde hak iddia eden Avusturya üzerine sefere çıkıldı ve başkentleri Viyana kuşatıldı. Ağır toplar götürülmediği ve kış mevsimi yaklaştığından kuşatma kaldırılmıştır. 1532 yılında Osmanlı ordusu Alman seferine çıkmıştır bu seferde Alman imparatoru Şarlken ve Avusturya Kral'ı Ferdinand Osmanlı'ların karşısına çıkma cesareti gösterememiştir. 1533 İstanbul Anlaşması Osmanlı-Avusturya Arasında yapılmıştır bu Antlaşma ile Osmanlı devleti Avrupa'da üstünlüğü ele geçirmiştir.

5 Osmanlı-İran ilişkileri
Kanuni İran üzerine 4 sefer yapmıştır. Bu seferlerle Bağdat,Revan,Nahçivan ve Karabağ ele geçirilmiştir. İran'ın barış istemesi üzerine 1555 Amasya antlaşması yapılmıştır. Bu antlaşma İran'la yapılan ilk resmi antlaşmadır.

6 Kanuni devri denizlerdeki gelişmeler
Osmanlı donanması Kanuni Döneminde Dünya'nın en güçlü donanmalarından biri haline gelmiştir. Osmanlı'lar Coğrafi keşiflerle bozulan baharat yolunu tekrar canlandırmak için SÜVEYŞ KANAL projesini düşünmüşlerdir. Ayrıca orta Asya'daki Türkleri Rus tehdidinden korumak için Don- Volga Kanal Projesi'de düşünülmüştür. RODOSUN FETHI 1521:Sen Jan şövalyelerinin elinde bulunan Rodos alınır ve Suriye-Mısır deniz yolunun güvenliği sağlanır.

7 Cezayir Cezayir BARBAROS HAYREDDİN PAŞA’nın Osmanlı Donanması'nın başına geçmesi ile Osmanlı topraklarına katıldı. 1538 yılında Osmanlı donanması Andrea Dorya komutasındaki Haçlı Donanması'nı ağır bir yenilgiye uğratarak PREVEZE DENIZ ZAFERINI kazanırlar. Venedik ile bu zaferden sonra antlaşma imzalanarak Akdeniz üstünlüğü Osmanlı'lara geçmiştir. DiĞER DENiZ FETİHLERİ 1551 yılında Trablusgarp fethedilir.

8 Deniz fetihleri 1560 yılında CERBE DENIZ ZAFERI ile Haçlı donanması bir kez daha mağlup edilir ve kuzey Afrika üstünlüğü Osmanlı'lara geçer. 1565 yılında MALTA ADASI kuşatılır ancak Turgut Reisin şehit olması üzerine kuşatma kaldırılır. 1566 yılında SAKIZ ADASI fethedilir. Portekizlilere karşı 4 adet Hint deniz seferi yapılmıştır Ancak gerek seferlere önem verilmemesi ,donanmanın okyanuslara uygun olmaması üzerine seferlerde istenen başarı sağlanamaz.

9 Fransa'ya verilen kapitülasyonlar
Avrupa Haçlı ittifakını parçalamak ve Akdeniz ticaretini canlandırmak için Fransa'ya ticari ayrıcalıklar verilmiştir .(1535) 1541 yılında Barbaros Hayrettin Paşa donanma ile Fransa'ya Yardıma gitmiştir.


"10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları