Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HARCAMA YÖNETİM SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HARCAMA YÖNETİM SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 HARCAMA YÖNETİM SİSTEMİ
TAŞINIR UYGULAMASI

2

3 ÖEB DIŞI GİRİŞ İŞLEMLERİ ÖEB DIŞI ÇIKIŞ İŞLEMLERİ
HYS TAŞINIR ( TKYS ) ÖEB İŞLEM SATIN ALMA DEĞER ARTIRIMI ÖEB DIŞI İŞLEM ÖEB DIŞI GİRİŞ İŞLEMLERİ ÖEB DIŞI ÇIKIŞ İŞLEMLERİ TKYS Uygulamasından HYS Taşınır Uygulamasına sadece muhasebeleşmeye esas işlemler gönderilmektedir. Örneğin ambarlar arası devir işlemi HYS Taşınır Uygulamasına gelmemektedir. Bu işlem için muhasebe kaydı düzenlenmemektedir. Ayrıca HYS Taşınır Uygulamasına gönderilen her işlemler için de TİF düzenlenmektedir. TİF düzenlenmeyen işlemler HYS Taşınır Uygulamasına gelmemektedir.

4 ÖEB DIŞI GİRİŞ İŞLEMLERİ
ÖEB DIŞI İŞLEM Bağış veya Yardım Alma Devir Alma Envanter Girişi ÖEB DIŞI GİRİŞ İŞLEMLERİ ÖEB Dışı işlemlerde en çok kullanılan işlemler bağış veya yardım alma ile devir alma işlemleridir. İade Sayım Fazlası

5 ÖEB DIŞI İŞLEM ÖEB DIŞI ÇIKIŞ İŞLEMLERİ Devretme Sayım Noksanı
Kayıttan Düşme ÖEB DIŞI ÇIKIŞ İŞLEMLERİ Tüketim Malzemesi Çıkışı Satış işlem türü henüz geliştirilme aşamasındadır yılı içerisinde uygulamaya açılması planlanmaktadır. ÖEB dışı çıkış işlemlerinde en fazla kullanılan işlem tüketim malzemesi çıkışı ve devretmedir. Bağış Yapma veya Yardım Etme Satış *Satış işlem tipi henüz tamamlanma aşamasındadır.

6 HYS TAŞINIR GİRİŞ Harcama Yönetim Sistemi Taşınır (TKYS) uygulamasına girilince, ÖEB İşlem veya ÖEB Dışı İşlem menülerine giriş yapılınca ekrana otomatik olarak muhasebeleştirilmek üzere bekleyen kayıtlara ilişkin bilgi penceresi gelmektedir.

7 ÖEB İŞLEM SÜRECİ HYS HYS ÖEB SAY TİF (TKYS ) 2000i (HYS ye gönder)
Fiş iptal butonu ile tahakkuk iptal edilebilir .(Fiş durumu HYS de (X) , SAY 2000i de (I) durumunda ) (HYS ye gönder) HYS (Tahakkuka Bağlanmamış TİF ) HYS ÖEB SAY 2000i TİF (TKYS ) Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi TKYS’de TİF’i HYS ye gönder işlemi yaptığında TKYS ve HYS işlem süreci başlamaktadır. TİF te hata var ise tahakkuka bağlanmamış olan TİF TKYS ye iade edilebilir. TİF te hata yok ise taşınır hesabına ilişkin bütçe tertip bilgileri girildikten sonra ödenek kontrol butonuna basılır ve ÖEB oluştur butonu aktif hale gelir ve T durumunda tahakkuk oluşturulabilir. Bu aşamada iken T durumundaki tahakkuk fiş iptal butonu ile iptal edilebilir. Tahakkukta hata yok ise ve ödenek var ise T durumundaki tahakkuk muhasebe birimine gönder butonu ile işlem say2000i ye gönderilebilir ve bu aşamadan sonra T durumundaki fiş M durumuna dönüşür. M durumundaki fişte hata var ise fiş HYS ye iade edilir ve R durumuna dönüşür. Hata yok ise kabul ve onay aşamalarından sonra fiş O durumuna dönüşür. Muhasebe birimince geri gönderilebilir. (Fiş durumu (R) durumunda ) TİF’te hata varsa, TKYS ye iade edilebilir. Muhasebe birimince onaylanabilir. (Fiş durumu (O )durumunda )

8 Oluşturulan kaydın Say 2000i sistemine aktarılmasını sağlar.
Düzeltilmesi istenen TİF veya bir tahakkukun FİŞ İPTAL butonu ile tahakkuk /işlem numarası iptal edilir. İptal edilen fişler düzeltilmesi için TKYS’YE İADE ET butonuyla TKYS ‘ye iade edilir.

9 ÖEB İŞLEM TKYS den gelen TİF ler öncelikle Taşınır Sorgula butonu ile sorgulanır. TİF numarası ile sorgulama yapılabileceği gibi işlem tipi ve işlem tip detay bazında da sorgulama yapılabilir. Taşınır sorgulama aşamasında açılan pencerede damga vergisi hesaplanmayacak işlemler için damga vergisi kesilmeyecek seçeneği seçilebilir. ÖEB işlem sayfasında ilgilinin kimlik ve banka bilgileri manuel girilmemektedir. Taşınır sorgulama ekranından TİF seçilince TİF’e ait faturadaki kimlik bilgileri otomatik olarak ekrana gelmektedir.

10 ÖEB İŞLEM Taşınır sorgulama neticesinde TİF seçildikten sonra kimlik bilgileri ve hesap bilgileri otomatik olarak ekrana gelir. Ayrıca banka bilgisinin seçileceği pencere de ekrana otomatik gelir ve bu pencereden banka bilgisi seçilir.

11 ÖEB İŞLEM /ÖDENEK KONTROL
Ödenek Kontrol butonu ile birlikte, pasif olan ÖEB Oluştur butonu aktifleşecektir. Harcama yapılacak bütçe tertibinde yeterli ödenek varsa, ÖEB oluşturulabilecek ve muhasebe birimine gönderilebilecektir. Harcama yapılacak bütçe tertibinde yeterli ödenek yoksa, ÖEB oluşturulabilecek fakat muhasebe birimine gönderilemeyecektir.

12 ÖEB İŞLEM Banka bilgisi seçildikten sonra ÖEB oluşturabilmek için taşınır hesabına ilişkin tertip bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Tertip bilgileri girilip ödenek kontrol butonuna basılınca pasif durumda olan ÖEB oluştur butonu aktif hale gelir. Tahakkuk oluşturulduktan sonra TİF artık Taşınır Sorgulama ekranından düşer. Tahakkuk iptal edilince ise kayıt Tahakkuk Sorgulamadan düşer ve Taşınır Sorgulama ekranına geri gelir.

13 ÖEB İŞLEM /KESİNTİ YAP Ödeme yapılacak firma / kişiye ait vergi borcu, SSK borcu ,işlemin niteliğine göre vergi tevkifatı olması durumlarında « Kesinti Yap » butonu aracılığıyla ödenecek tutardan kesinti yapılabilir.

14 ÖEB DIŞI İŞLEM SÜRECİ SAY 2000İ HYS HYS MİF TİF (TKYS )
Fiş İptal Butonu ile MİF ler X durumuna çekilebilir. HYS MİF SAY 2000İ HYS (İşleme Bağlanmamış TİF ) TİF (TKYS ) ÖEB Dışı İşlem Sürecinde ÖEB İşlem Sürecinden farklı olarak ÖEB değil MİF oluşturulur. TKYS’den gelen TİF te hata var ise işlem MİF oluşturulmadan önce TKYS’ye iade edilebilir. Kaydet butonu ile oluşturulan MİF T durumundadır ve Muhasebe Birimine Gönder butonuyla say2000i ye gönderilir. Bu aşamada kayıt M durumuna dönüşür. M durumundaki kayıt harcama birimine iade edilince fiş R durumuna dönüşmez doğrudan iptal (X) konumuna dönüşür. İade edilip iptalli konuma dönüşen kayıt TKYS’ye iade edilebilir. MİF te hata yok ise say2000i de kabul ve onay yapıldıktan sonra fiş O durumuna dönüşür. Muhasebe birimince geri gönderilebilir. (Fiş durumu HYS de (X) ; Say 2000i de (I) durumunda ) TİF’te hata varsa ; TKYS’ye iade edilebilir. Muhasebe birimince onaylanabilir. (Fiş durumu (O) durumunda )

15 ÖEB DIŞI İŞLEM ÖEB İşlemde faturadaki kimlik bilgileri otomatik olarak ekrana getirilirken ÖEB Dışı İşlemde ilgilinin TCKN/VKN’si manuel girilir. Taşınır sorgula butonuna basılarak işlem tipleri bazında TİF sorgulaması yapılabilir. ÖEB Dışı İşlemde de ÖEB İşlemdeki gibi TİF raporu alınabilir. Ancak oluşturulan MİF’e ilişkin döküm alınamaz. MİF dökümü say2000i’den alınabilir.

16 ÖEB DIŞI İŞLEM ÖEB Dışı İşlemde taşınır sorgulama sonucu ekrana getirilen TİF’e çift tıklanınca TİF’teki muhasebeleşmeye esas veriler otomatik olarak ekrana getirilir. Bu alanda değişiklik veya veri girişine izin verilmez. Veriler ekrana getirildikten sonra fiş iptal yapıldıktan sonra TKYS’ye iade yapılabilir ya da kaydet butonu sonrası MİF oluşturulabilir ve Muhasebe Birimine Gönder yapılabilir. Muhasebe birimine gönderilen işlem say2000i den HYS ye iade edilince fiş doğrudan iptalli konuma geçer. X durumundaki bu fiş TKYS ye iade edilebilir. Kaydet butonu ile MİF oluşturulduktan sonra TİF taşınır sorgulamadan düşer ve kayıt artık İşlem Sorgula ekranından sorgulanabilir. MİF iptal edilince ise İşlem Sorgulam ekranından düşer ve artık Taşınır Sorgula ekranına geri gelir.

17 DİKKAT!! Oluşturulan TİF lerin Say2000i sisteminde muhasebeleştirme işlemi tamamlandıysa artık düzeltme/silme işlemleri hiçbir sistemde yapılamamaktadır. Muhasebeleştirme işlemleri tamamlandığı için hatalı muhasebe kayıtlarının ancak yeni bir muhasebe kaydı ile düzeltilmesi gerekmektedir.  

18 İlginiz için Teşekkürler…


"HARCAMA YÖNETİM SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları