Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİKROSKOBİK CANLILAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİKROSKOBİK CANLILAR."— Sunum transkripti:

1 MİKROSKOBİK CANLILAR

2 Mikroskobik canlılar gözle görülemeyen ancak mikroskopla görülebilen canlılardır.
Mikroskobik canlıların zararı olsa da bir çok yararı vardır.

3 VİRÜSLER BAKTERİLER Hastalık yapan en küçük organizmaların genel adı virüstür. Virüsle hastalanan kişiler,hastalığı başka insanlara bulaştırabilir. Virüsler o kadar küçüktür ki ancak elektron mikroskobu denilen çok gelişmiş mikroskoplarla görülebilirler. AIDS de virüslerin neden olduğu bir hastalıktır(HİV virüsü). Virüslerden birazcık büyük olan diğer mikroskobik canlılar bakterilerdir. Bakteriler; Her ortamda ,dokunduğumuz her yerde vardır. Bir kısmı faydalı, bir kısmı da zararlıdır. Genellikle vücut sıcaklığı olan 37 C yaşamaları için uygundur. Işın mikroskobu ile görülebilirler Klorofil taşıyan bazı bakteriler fotosentez yaparak besin üretirler.

4 FAYDALI BAKTERİLER ZARARLI BAKTERİLER Sütü,yoğurt ve peynire dönüştürür. Üzüm suyunu sirkeye dönüştürürler. Ölen bitki ve hayvanları çürütür. Bağırsaklarda sindirime yardımcı olur. Tifo,kolera,verem,tetanoz,difteri ve zatürre gibi hastalıları yapar. Yemekleri ve sütü bozar. Meyveleri çürütür.

5 DİĞER MİKROSKOBİK CANLILAR
1-)Öglena Bazı böceklerin bağırsaklarında yaşarlar. Hareketini kamçı ile sağlar. Klorofilleri olduğu için kendi besinlerini kendileri yapabilir. 2-)Amip Hücre yüzeyinden çıkan yalancı ayak adı verilen uzantıları ile hareket ederler. Tatlı sularda yaşarlar. Lağım suları karışmış içme suları ile insanlara geçerse amipli dizanteriye neden olurlar.

6 3-)Paramesyum(Terliksi hayvan)
Hareketlerini sil adı verilen kirpiksi uzantılarla sağlarlar. Durgun suda ve havuz sularında yaşarlar. ALGLER(SU YOSUNLARI) Birikinti sularda,göllerde,denizlerde,havuz ve akvaryumlarda yaşarlar. Klorofil taşırlar.Besinlerini kendileri yaparlar. Yeşil,kahverengi ve kırmızı renktedirler. Bulundukları suları oksijen bakımından zenginleştirirler. Suda yaşayan bazı canlıların oksijen kaynağıdır. Deniz kenarında yeşil su yosunları

7 HAZIRLAYAN Yararlandığım kaynak LEYLA ÖNAL
İzlediğiniz için teşekkürler… Yararlandığım kaynak 5.Sınıf Tüm Dersler (AYDAN YAYINCILIK’IN)


"MİKROSKOBİK CANLILAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları