Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM."— Sunum transkripti:

1 MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM

2 BENİ ANCAK MİKROSKOPTA GÖREBİLİRSİNİZ
BENİ ANCAK MİKROSKOPTA GÖREBİLİRSİNİZ. BENİ VE ARKADAŞLARIMI TANIMAK İSTERMİSİNİZ ?

3 BAKTERİLER MANTARLAR MİKROSKOBİK CANLILAR PROTİSTLER VİRÜSLER

4 VİRÜSÜN HÜCREYE GİRİŞİ
BAKTERİ HÜCRESİ 1) Virüs hücreye gelir. 2) Virüs kalıtsal maddesi ile hücreyi kontrol altına alır. Yeni virüsler için kalıtsal madde ve kılıflar oluşturur. Yeni virüsler oluşur. 5) Sonuçta kullanılan hücre zarar görür.

5 VİRÜSLER BEN SU ÇİÇEĞİ VİRÜSÜYÜM. BİZ SOĞUK ALGINLIĞI VİRÜSÜYÜZ.
BİZ KUDUZ VİRÜSÜYÜZ. BEN KIZAMIKÇIK VŞRÜSÜYÜM. BEN GRİP VİRÜSÜYÜM. Virüsler kendi başlarına var olamazlar. Canlı varlıkların hücrelerini işgal ederler, Böylece çoğalıp hastalıklara neden olurlar. BEN KABAKULAK VİRÜSÜYÜM.

6 VİRÜS MODELİ BAŞ GÖVDE KUYRUK

7 ANTİBİYOTİK BAKTERİLERİN NEDEN OLDUKLARI HASTALIKLARIN
TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİK ADI VERİLEN İLAÇLAR KULLANILIR.

8 BAKTERİ BİZ DİŞLERİNİZDE BULUNURUZ BİZ KOLERA BAKTERİSİYİZ.
BİZ SİVİLCE YAPARIZ. BİZ BADEMCİKLERE SALDIRIRIZ. BİZ KULAĞINIZI AĞIRTIRIZ. BAKTERİLER BİR HÜCRELİ ORGANİZMALARDIR. BAKTERİ HÜCRESİNİN STOPLAZMASI VE KALITSAL YAPISI VARDIR.

9 BAKTERİLERİN YARARLARI
Yediğimiz besinleri sindirmemizi Kolaylaştıran bakteriler midemizde yaşar. 2) Sütün yoğurt durumuna gelmesini Bakteriler sağlar. 3) Bitkilerin köklerinde yaşayan bakteriler Azotun alınmasına yardımcı olur. Bu bakterilere azot bağlayıcı bakteriler denir.

10 1) Mantarlar ılık,karanlık, nemli ve besin
Bakımından zengin ortamlarda yaşar. 2) Açıkta bırakılan uzun süre beklemiş Yemek, sebze, meyve ve salçaların Üzerinde küf mantarı oluşur. 3) Küf mantarı onlarla beslenip çoğalarak yiyeceklerin bozulmasına neden olur.

11 AYRIŞTIRICI BAKTERİLER

12 BAKTERİLERDEN KORUNMA YOLLARI
1) Bakteriler tenine yapışabilir, vücudundaki bakterilerden kurtulmak için haftada en az iki kere banyo yapmalısın. Dişlerini fırçalayarak ağzından ve dişlerinden bakterileri uzaklaştırırsın. 3) Su ve sabun senin en büyük yardımcılarındır. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka ellerini yıkamalısın.

13 PROTİSTLER 1) Biz protistler deniz, göl ve dere sularında yaşarız.
2) Bir damla deniz suyunda bir protist dünyası bulunabilir. 3) Deniz kıyısındaki taşların üzerindeki yeşilliğin sebebi biziz. 4) Sularda yaşayan canlılar için algler, besin ve oksijen kaynağıdır.

14 ZARARLI PROTİSTLER 1) İnsanlardaki bazı hastalıklara protistler neden olur. Örneğin temiz olmayan yiyeceklerle ve kirli sularla İnsanların bağırsaklarına yerleşen bir çeşit protistin neden olduğu hastalık amipli dizanteridir. 2) Protistler kalıcı izli yaralar oluşturur. Bunlara örnek olarak şark çıbanı verilebilir.

15 BUZDOLABI MAĞARA KURUTMA BESİNLERİ KORUMAK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER TURŞU TUZ SİRKE KONSERVE

16 BESİNLERİ KORUMA YÖNTEMLERİNİN
ÖZELLİKLERİ 1) Sirke bakterileri üzüm suyunda yaşayıp çoğalarak üzüm suyunu sirkeye dönüştürür. Oluşan sirke de başka bakterileri öldürür. Bu nedenle sirke içerisinde saklanan yiyecekler uzun süre kalabilir. 2) Buzdolabında saklanan yiyecekler bir süre bozulmadan kalabilir.Çünkü bakterilerin soğuk yerde çoğalmaları daha uzun zaman alır. 3) Kurutulan yiyeceklerde su olmadığı için bakteriler yaşayamaz 4) Konserve yapılmış yiyecekler bütün bakterileri öldürecek kadar yüksek bir sıcaklıkta ısıtılır.

17 DEĞERLENDİRME D Y D Y D Y D Y D Y D Y
* Aşağıdaki cümlelerin bazıları doğru bazıları yanlış verilmiştir. Doğru cümlelerde “D” ‘yi , yanlış cümlelerde “Y”’yi tıklayınız. 1) Virüsler bakteri grubunda yer alır. 2) Bakterilerde hastalık etkeni olabilir. 3) Tüm bakteriler zararlıdır. 4) Protistler karada yaşayan canlılardır. 5) Küfler çok sayıda mikroskobik mantarların bir araya gelmesiyle oluşur. 6) Algler tek hücreli canlılardır. D Y D Y D Y D Y D Y D Y

18 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

19 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP


"MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları