Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE DÖNGÜLERİ www.gokcefortaci.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE DÖNGÜLERİ www.gokcefortaci.com."— Sunum transkripti:

1 MADDE DÖNGÜLERİ

2 Doğanın dengesi..

3 1. Su Döngüsü

4

5 Güneş, su döngüsünde enerji kaynağıdır
Güneş, su döngüsünde enerji kaynağıdır. Durgun ve akar suların buharlaşması, canlılardaki terleme atmosferin su kaynağıdır.

6 Buharlaşarak atmosfer üst katmanlarına çıkan su buharı, bulutları oluşturur. Üst katmanlarda soğuk hava ile karşılaşan su buharı yoğunlaşır.

7 Yoğunlaşan su buharı kar ve yağmur olarak yeryüzüne geri döner.

8 Bu suların bir kısmı yüzeysel sularda birikip, bir kısmı da yer altı sularına karışmaktadır. Yer altı sularının son toplanma yeri ise deniz ve okyanuslardır. Burada toplanan sular, su döngüsüne devam eder .

9 Ayrıca fotosentez yapan bitkiler kökleri ile topraktan su alır
Ayrıca fotosentez yapan bitkiler kökleri ile topraktan su alır. Bu suyun bir kısmını terleme yoluyla atmosfere geri verirler. Ayrıca hayvanlarda soluk alış-verişi ile su buharı atmosfere ulaşır.

10 2. Karbon Döngüsü:  Fotosentez olayında, hava­daki C02 yeşil bitkiler tarafından alınınca, C02‘in karbonu fotosen­tez yapan canlılara geçer. Bitkiler­den besinlerle hayvanlara aktarı­lır. Bu arada besinlerin yıkılması sonucu oluşan C02 tekrar atmos­fere döner. 

11 Ayrıca bitki ve hay­vanların ölüleri ve artıkları, ayrıştırıcılar tarafından parçalanarak C02 oluşur. Oluşan bu C02 tekrar at­mosfere geçer.

12

13

14 3- Oksijen Döngüsü Fotosentez yapan organizmalar, C02 ve H20 kullanılıp organik maddeleri üretirken ortama serbest 02 verirler. Canlıların yaptıkları oksijenli solunumda, dışarıdan 02 alınır. Solunum sonunda dışarıya C02 ve H20 verilir.

15

16

17 4- Azot Döngüsü

18 Havada en fazla bulunan gaz azot gazıdır
Havada en fazla bulunan gaz azot gazıdır. Azot öncelikli olarak protein ve nükleik asitlerin yapısında bulunur. Bitki ve hayvanlar azot ihtiyacını direkt havadan karşılayamazlar. Havadaki azot yıldırım ve şimşek gibi hava olayları sırasında su ile birleşip toprağa bağlanır.

19 Ayrıca baklagillerin köklerinde yaşayan azot bağlayıcı bakteriler havanın serbest azotunu toprağa bağlayabilir. Bitkiler azotu topraktan, otçullar ise azotlu bitkilerden karşılar. Etçiller de otçullar ile beslenerek azot ihtiyacını karşılar.

20 Bitki ve hayvanların artık ve cesetleri ayrıştırıcı bakteriler tarafından çürütülür ve amonyağa dönüştürülür. Toprakta bulunan bazı bakteriler amonyağı bitkilerin kullanabileceği azot tuzlarına dönüştürür. Bazı bakteriler ise topraktaki fazla azotun havaya tekrar aktarımını sağlar.


"MADDE DÖNGÜLERİ www.gokcefortaci.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları