Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK."— Sunum transkripti:

1 OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK

2

3 HEDEF DAVRANIŞLAR Okul çağı ve ergenlik dönemini tanımlayabilme,
Obezite oluşumunda kritik yaş dönemlerini ve nedenini söyleyebilme, Çocukluk çağı obezitesinin neden olduğu sağlık sorunlarını söyleyebilme, Okul çağı ve ergenlik döneminde beslenmenin önemini açıklayabilme, Obeziteden korunmak için yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini söyleyebilme

4 TEMEL MESAJLAR Okul çağı 6-14 yaş,ergenlik çağı 10-19 yaş
Anne karnındaki dönem,çocukluk çağı ve ergenlik dönemi kritik dönemlerdir.Bu dönemlerde yağ hücrelerini hacmi ve sayısı artmaktadır. Kalp –damar hastalıkları, Tip-2 Diyabet, karaciğer yağlanması, ortopedik sorunlar, solunum yolu hastalıkları, uyku apnesi, psikolojik sorunlar görülebilir.

5 TEMEL MESAJLAR Büyüme ve gelişme nedeniyle enerji ve besin öğesi ihtiyaçları fazladır. Alışkanlıkların kazanıldığı dönemdir.Beslenme ile ilişkili kronik hastalıkların temeli bu dönemde atılır. Besin çeşitliliği olmalı, öğün atlanılmamalı, kahvaltı yapılmalı, taze sebze ve meyve ile süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.

6 OKUL ÇAĞI Okul çağı 6-14 yaş olarak tanımlanmaktadır.
Bu yaş grubu hem çocukluk hem ergenlik döneminin bir kısmını kapsamaktadır. Okul çağı, ergenlik dönemi fiziksel,cinsel ve psikososyal gelişimi içeren bir dönemdir.

7 OKUL ÇAĞI DÖNEMİNDE OBEZİTE
Büyüme ve gelişme devam etmektedir. Hücre sayısı artmaktadır. İhtiyaçtan fazla enerji alımında yağ hücrelerinin hacmi artmaktadır. Sonuç ‘OBEZİTE’

8 ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OBEZİTENİN NEDENLERİ
Genetik etmenler Çevresel etmenler a)Anne karnındaki ortam b)Beslenme c)Fiziksel aktivitede azalma d)Aile etmeni e)Sosyal sorunlar f)Psikososyal etmenler

9 OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTENİN YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI
Kalp-damar hastalıkları Tip-2 diyabet Karaciğer yağlanması Ortopedik sorunlar Astım vb. solunum yolu hastalıkları Uyku apnesi Psikolojik sorunlar

10 OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTENİN TESPİTİ
Boy ölçümü Kilo ölçümü BKİ hesabı Aile hekimine başvuru

11

12 OKUL ÇAĞI DÖNEMİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
Büyüme ve gelişme nedeniyle enerji ve besin öğesi ihtiyacı artmaktadır. Kemik kitlesinde artış fazladır

13 OKUL ÇAĞI DÖNEMİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
Yaşam boyu sürecek davranışlar ve alışkanlıkların kazanıldığı dönemdir Beslenmeye bağlı kronik hastalıkların temeli bu dönemde atılır. Hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.

14 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLKELERİ
Besin çeşitliliği artırılmalıdır. Öğün atlanılmamalıdır. Üç ana, üç ara öğün şeklinde beslenilmelidir. Taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Günde 2 su bardağı süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Kansızlıktan korunmak amacıyla kızlar demir mineralinden zengin besinler tüketmelidir.

15 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLKELERİ
Enerji alımı ile harcanması arasında denge kurularak obeziteden kaçınılmalıdır. Şeker ve şekerli besin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Fast-food tüketiminden kaçınılmalıdır. Tuz tüketimi azaltılmalı, iyotlu tuz tüketilmelidir.

16 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLKELERİ
Günde 5-7 bardak su içilmelidir.Bol sıvı alınmalıdır. Tv ve bilgisayar başında uzun süre kalınmamalıdır. Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Güneş ışığından doğrudan yararlanılmalıdır.

17 Obezite tanısı konulan çocuklara; hekim, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog vb. uzmanlardan oluşan bir ekiple yaşlarına uygun, beslenme, davranış değişikliği, fiziksel aktivite ve aile eğitimini içeren bir tedavi uygulanmalıdır.


"OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları