Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ

2 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
! Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’nun fethiyle görevlendirilen Danişment Ahmet Gazi, Saltuk, Artuk, Mengücek, Süleyman Şah gibi beyler, Bizans, Gürcü ve Haçlılar ile mücadele ederek Anadolu’ya Türklerin yerleşmesini sağladılar.

3 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Avrupalıların 11. yüzyılın sonları ile 13. yüzyılın sonları arasında Müslümanların elinde bulunan ve Hıristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve dolaylarını geri almak için düzenledikleri seferlere Haçlı Seferleri denilmiştir.

4 Haçlı Seferleri'nin dini, siyasi ve ekonomik nedenleri vardır.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ Haçlı Seferleri'nin dini, siyasi ve ekonomik nedenleri vardır.

5 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Avrupa'da kiliseye ve din adamlarına duyulan güven sarsıldı. Skolastik düşünce zayıfladı. Kilise ve Papa'nın otoritesi sarsıldı. Türklerin batıya doğru ilerleyişleri bir süre için durdu. Bizans, Batı Anadolu'daki toprakların bir kısmını ele geçirdi. Haçlılar ile yapılan mücadeleler, İslam Dünyası'nı, Moğol saldırıları karşısında güçsüz bıraktı.

6 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Doğu ile Batı arasındaki ticaret hızlandı. Akdeniz limanları önem kazandı . Ticaret sayesinde doğu kültürü ile batı kültürü birbirinden etkilendi. Pusula, barut, kağıt ve matbaa, Avrupa'ya götürüldü. Bunlar, Avrupa'da bilim ve teknik alanında gelişmelere yol açtı. Avrupalılar, İslam Medeniyeti'ni yakından tanıdılar ve faydalandılar. Avrupa'da kültür hayatı canlandı.

7 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Bütün mücadeleler sonucunda Türkler hâkim oldukları bölgelerde cami, medrese, han, kervansaray, hastane, köprü gibi dinî ve sosyal kurumlar inşa ederek ülkenin imarına katkıda bulundular. Aynı zamanda Anadolu’da yaşayan farklı milletlere inanç özgürlüğü tanıyarak Anadolu’ya barış ve huzur getirdiler.

8 İlk Türk Devletleri ve Beylikler
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ Anadolu’da Kurulan İlk Türk Devletleri ve Beylikler

9 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Niksar Ulu Cami Yağıbasan Medresesi Danişmentlilerin, Tokat Niksar’ da açtıkları Yağıbasan Medresesi Anadolu’ daki ilk medreselerdendir.

10 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Divriği Ulu Cami Mengücekler ‘ in inşa ettirdikleri Sivas’ taki Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, taş işlemeleri ile ünlüdür. UNESCO tarafından korunması gereken dünya mirası listesine alınmıştır.

11 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Erzincan’ da Saltuklu hükümdarlarından Mama Hatun Külliyesi içinde kervansaray, hamam, mescit ve türbe bulunmaktadır. Mama Hatun Külliyesi

12 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Malabadi Köprüsü Artuklular Döneminde inşa edilen Diyarbakır’daki Malabadi Köprüsü dünyanın en büyük taş kemerli köprüsüdür.

13 Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
! NELER ÖĞRENDİK Türkler, Malazgirt Savaşı’ ndan sonra Anadolu’ ya yerleşmeye başladılar. Bu uğurda, haçlı seferleri adı verilen savaşları yaptılar. Haçlı savaşları sonucunda Türk ilerleyişi yavaşlamış ancak Batılılar Doğu Medeniyetini tanımışlardır. Anadolu’da kurulan Türkiye Selçuklu Devleti ve Anadolu Beylikleri sayesinde Anadolu Türkleşmiştir.


"Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları