Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ."— Sunum transkripti:

1 ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ

2 Orhan Gazi imar ve şehir planlamasına da önem veren bir padişahtı
Orhan Gazi imar ve şehir planlamasına da önem veren bir padişahtı. İznik'in fethedilmesinden sonra, 1331 yılında İznik'teki meşhur Ayasofya Kilisesi camiye çevrildi. Ayrıca 1333'de yine İznik'te Osmanlı tarihinin ilk camisi olan Hacı Özbek Camii yaptırıldı. Orhan Gazi'nin yaptırdığı diğer eserler şunlardır; İznik Hacı Hamza Camii ve Kümbeti, İznik Yeşil Camii, Bilecik Orhan Camii, Bilecik Orhan Gazi İmareti,Gebze Orhan Camii, Bursa Orhan Camii,İznik Nilüfer Hatun İmareti.Bilime ve eğitime büyük önem veren Orhan Gazi Bursa Medresesini de yaptırdı.

3 YEŞİL CAMİ

4 AYASOFYA CAMİİ

5 HACI ÖZBEK CAMİİ

6 İznik Hacı Hamza Camii ve Kümbeti

7 İznik Nilüfer Hatun İmareti

8 Bilecik Orhan Camii

9 YILDIRIM BAYEZiD DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ

10 Mimari EserleriTimurtaş Paşa adına bir Camii,Mudurnu Yıldırım Camii,Bergama Ulu Camii,Bursa Ulu Camii o dönemde yapılmış önemli mimari eserlerdendi. Yıldırım Bayezid ayrıca 1396 yılında İstanbul'un fethi için bir aşama olan Anadoluhisarı'nı yaptırdı. Yaptırılan Bursa Yıldırım Darüşşifası ve Bursa Yıldırım Sağlık Ocağı Osmanlı İmparatorluğunda sağlık alanında yapılan ilk eserlerdi. Bursa Yıldırım Medresesini de inşa ettiren Yıldırım Bayezid, Bursa'nın ilim adamlarının merkezi olmasını sağladı.

11 ANADOLUHİSARI

12 Bergama Ulu Camii

13 Bursa Yıldırım Sağlık Ocağı

14 Bursa Yıldırım Medresesi

15 MEHMED ÇELEBİ DÖNEMİNDE YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ

16 Medreseler, imarethaneler ve pek çok camii yaptırdı
Medreseler, imarethaneler ve pek çok camii yaptırdı. Bunlardan; Amasya Beyazid Paşa Camii, Merzifon Çelebi Sultan Mehmed Medresesi, Bursa Yeşil Camii, Dimetoka Çelebi Sultan Mehmed Camii, Edirne Eski Camii ve Edirne Yıldırım Camii önemlidir

17 Edirne Eski Camii

18 Merzifon Çelebi Sultan Mehmed Medresesi

19 Bursa Yeşil Camii

20 Dimetoka Çelebi Sultan Mehmed Camii

21 DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK
FATİH SULTAN MEHMED DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ

22 Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli şehirlerinde 300 kadar cami, 57 medrese, 59 hamam, 29 bedesten, çeşitli saray, hisar, kale, sur, han ve köprüler yaptırdı. İstanbul'u fethettiği zaman başta Ayasofya olmak üzere sekiz tane kiliseyi camiye çevirdi. Bugünün üniversitesi olan Fatih Külliyesi'ni 1470 yılında tamamladı.Hz.Eyyub-i Ensari'nin kabri, Fatih'in hocası Akşemseddin tarafından keşfedildi ve üzerine Eyüp Camii yaptırıldı.

23 Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un Fatih semtinde yaptırılan Fatih Camii, 1470 yılında yine onun tarafından ibadete açıldı. Fatih zamanında inşa edilen Kapalıçarşı, ilerde İstanbul'un en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelecekti. Devrin mimari eserleri arasında bulunan Yeni Bedesten de çok ünlüdür. Saray-ı Cedide-i Amire adı verilen Yeni Sarayı (Topkapı Sarayı) da Fatih Sultan Mehmed yaptırdı.

24 Saray-ı Cedide-i Amire
(Topkapı Sarayı)

25 Fatih Camii

26 Hz.Eyyub-i Ensari'nin kabri

27 Kapalıçarşı


"ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları