Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAÇLI SEFERLERİ Sebepleri Başlıca Seferler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAÇLI SEFERLERİ Sebepleri Başlıca Seferler"— Sunum transkripti:

1 HAÇLI SEFERLERİ Sebepleri Başlıca Seferler
Haçlı Seferlerinin Sonuçları

2 HAÇLI SEFERLERİNİN SEBEPLERİ
Bizans’ın, Türkleri anadolu’dan atmak için Avrupa ülkelerinden yardım istemesi. Avrupalıların, Hıristiyanlığın kutsal kenti Kudüs’ü ele geçirmek ve sevap kazanmak istemeleri. Fakir Avrupalıların müslüman ülkelerini yağma ederek zengin olmak istemeleri.

3

4

5 I. HAÇLI SEFERİ 1096 yılında başladı. 600 000 kişiden oluşuyordu.
Bu ordu Anadolu Selçuklu başkenti İznik’i kuşattı ve aldı. Sultan I. Kılıçarslan başkenti Konya’ya taşıdı. I. Kılıçarslan Haçlı ordusuna karşı yıpratma savaşı verdi. Haçlılar Urfa ve Antakya’yı da alarak, buralarda birer küçük devlet kurdular. I. Haçlı ordusu Kudüs’ü kuşattı ve aldı. Burada da bir krallık kurdular.

6 II. VE III. HAÇLI SEFERLERİ
II. Haçlı seferi, Urfa’nın tekrar Türklerin eline geçmesi üzerine yapıldı. Başarısız oldu. III. Haçlı seferi, Kudüs’ün Selahaddin Eyyubi tarafından alınması üzerine yapıldı. Bu sefere katılan Alman İmparatoru Frederik Barbaross Silifke yakınlarında boğularak öldü. Sefer başarısız oldu. Haçlılar Kudüs’ü bir daha geri alamadılar. Selahaddin Eyyubi Frederik Barbaross’un Silifke yakınlarındaki mezar taşı (1991’de Almanya tarafından yaptırıldı.)

7 IV. HAÇLI SEFERİ Kudüs’ü geri almak için yapıldı.
Haçlılar İstanbul’a geldiler, senelerce kaldılar ve burada bir Latin İmparatorluğu kurdular. İstanbul’u tahrip ettiler. Kudüs’e hiç gitmediler.

8

9 HAÇLI SEFERLERİNİN SONUÇLARI-I
Türkler Anadolu’dan atılamadı. Anadolu ve Suriye haçlılar tarafından tahrip edildi. Haçlılar Kudüs’ü aldılarsa da ellerinde tutamadılar. Avrupa’da din adamlarına duyulan güven sarsıldı. Derebeylik zayıfladı, merkezi krallıklar güçlendi.

10 HAÇLI SEFERLERİNİN SONUÇLARI-II
Avrupa’da derebeylik düzeni sarsıldı. Akdeniz ticareti ve limanları önem kazandı. Avrupa ve müslüman kültürleri birbirinden etkilendi. Avrupalılar müslümanlardan Barut, pusula, kağıt, matbaa, cam, deri işleme, halı dokuma,... gibi, bilmedikleri şeyler öğrendiler.

11 VATAN GAZETESİ  HABER DETAY  28.11.2007
 Haçlı Seferleri için 1000 yıllık özür Müslüman din adamlarına yanıt: "Hıristiyanlar, Müslüman komşularına karşı günahkârdır" Hristİyan dünyasının en önemli bilginlerinin Müslüman din adamlarına yanıt olarak yazdığı mektupta, “Haçlı Seferleri gibi geçmişimizi ve terörle savaş kapsamında bugünümüzü düşündüğümüzde Hıristiyanlar, Müslüman komşularına karşı günahkârdır” denildi ’da başlayan Haçlı Seferleri’ni o günleri bizzat yaşayan Fransız tarihçi Caen’li Rudolf şöyle anlatıyor: “Askerlerimiz kafir Müslümanlar’ı yemek kazanlarında haşladı, çocukları şişlere geçirdiler. Izgarada pişirip yediler.” Papa 16’ncı Benedikt, 2005’te Ortodokslar’dan Haçlı Seferleri için özür dilemişti.


"HAÇLI SEFERLERİ Sebepleri Başlıca Seferler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları