Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ A Y - 1 Ergenlik Çağı Ne Zamandır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ A Y - 1 Ergenlik Çağı Ne Zamandır?"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ A 02 - 03 Y - 1 Ergenlik Çağı Ne Zamandır?
/ / / Çocukluk Erinlik (Bluğ) ERGENLİK 0-12 yaş yaş yaş Ergenlik buluğ ile başlar ve gencin erişkinliğe varmasıyla da biter.

2 A Y - 2 ERGENLİK DÖNEMİ ERİNLİK (BLUĞ ÇAĞI) : Çocukluğun sona erdiği, cinsel özelliklerin belirginleştiği ve ergenlik evresinin başlangıç dönemi sayılan özelliklerin ortaya çıktığı dönemdir.

3 "Buhran Çağı", "Delikanlılık", "Ateşli Gençlik", "Kabına Sığmazlık"
Y - 3 ERGENLİK : "Buhran Çağı", "Delikanlılık", "Ateşli Gençlik", "Kabına Sığmazlık" İnsan gelişiminde erinlikle başlayıp, yetişkinliğe kadar devam eden önemli fiziksel, zihinsel ve toplumsal değişimlerin olduğu dönemdir. Hızlı büyüme ve gelişmenin olduğu, çocuklukla yetişkinlik arasında yer alan, kız-erkek cinsel özelliklerinin belirdiği, kendine özgü özellikleri ve sorunları olan bir devredir.

4 ERGENLİK DÖNEMİ SORUNLARI
Y - 4 ERGENLİK DÖNEMİ SORUNLARI . Baş ağrısı, sindirim bozukluğu gibi bedensel yakınmalar, . Yalnız kalma isteği, . Çalışmaya karşı isteksizlik, . Dikkatini yoğunlaştırmada güçlük, . Çabuk sıkılma, çabuk yorulma,

5 ERGENLİK DÖNEMİ SORUNLARI
Y - 5 ERGENLİK DÖNEMİ SORUNLARI . Kıskançlık, başkalarını çekememe, . Karşı cinse yöneltilmiş zıtlık, . Kendine güvensizlik, . Kendini eleştirme, beğenmediği yönleri ile aşırı uğraşma, . Aşırı hayal kurma görülebilir.

6 ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI
. Sağlığı ile ilgili, . Ailesi ile ilgili , . Toplumdaki yeri ile ilgili, . Kız – erkek arkadaşlığı ile ilgili, . Okul ile ilgili, . Meslek seçimi ve geleceği ile ilgili, . Ahlak ve değerler sistemi ile ilgili olabilir.

7 ERGENLİKTE BÜYÜME VE GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1. Kalıtım, 2. İç salgı bezlerinin faaliyetleri ve hormonal denge, 3. Beslenme, 4. Sağlık koşulları, 5. İklim ve coğrafi koşullar, 6. Aile içi iletişim ve içinde bulunulan diğer sosyal ortamlar büyüme ve gelişme üzerinde rol oynar.

8 Besinlerin sindirimini etkiler.
A Y - 9 İÇ SALGI SİTEMİ EPİFİZ BEZİ HİPOFİZ BEZİ TROİD BEZİ PARATROİD BEZİ Ergenliğe kadar cinsel olgunluğu geriletir. Cinsel ve bedensel büyümeyi sağlar. Kemik gelişimini sağlar. Besinlerin sindirimini etkiler.

9 İÇ SALGI SİTEMİ TİMÜS BEZİ Erinliğe Sinir Kadınlarda kadar sistemini
ADRENALİN CİNSEL BEZLER Erinliğe kadar çalışır. Çocuklukta büyümeyi sağlar. Sinir sistemini uyarır. Organizmayı uyarılmışlık haline sokar. Kadınlarda ÖSTROJEN Erkeklerde TESTİSLER

10 ERGENLİKTE BEDENSEL DEĞİŞME VE GELİŞMELER
A Y - 11 2. İlave (ikincil) cinsel gelişmeler a. Beden yapısındaki değişmeler, b. Bıyık ve sakal çıkması, c. Yüzdeki sivilcelerin artması, ç. Sesin kalınlaşması, d. Ter bezlerinin çalışmasının hızlanması...vb.

11 ERGENLİKTE PSİKO-SOSYAL GELİŞİM
Enerjilerinin çoğunu kendilerini anlamaya çalışmak ve sosyal çevreleri tarafından benimsenmek için harcarlar. Kimi zaman duygusal iniş - çıkışlar yaşarlar ; bir an güvenin, iyimserliğin zirvesine tırmanıp, bir sonraki an güvensizliğin, karamsarlığın derinliklerine düşebilirler.

12 ERGENLİKTE PSİKO-SOSYAL GELİŞİM
Bir genç “BENİ ANLAMIYORSUN!” diye patladığında bunun nedeni ; *Gencin kendisini yalnız hissederek içine kapanması, kendisini ifade etmeye çekinmesi, *Yaşantıların yalnızca kendi başlarına geldiğine inanması, *Yetişkinin, kendisini gencin yerine koyamaması olabilir.

13 ERGENLİĞİN GELİŞİM GÖREVLERİ
. Her iki cinsiyetteki yaşıtlarıyla olgun ilişkiler kurabilme, . Yetişkin kadın - erkek rollerini üstlenebilme, . Yetişkinlerden bağımsız duygusal özerkliğini elde etme, . Bir mesleğe doğru yönelip hazırlanmaya başlama, . Evliliğe ve bir aile kurmaya ilişkin duygusal altyapının kurulmaya başlaması, . Toplumsal sorumluluklar alabilme ve bu sorumlulukları yerine getirebilme.

14 Ergenin Ailesinde Neler Değişir?
Çocuklar için harcanan para miktarı artar. Aileyle geçirdikleri zaman azalır. Akranlarla geçirilen zaman artar. Anne ve babayla ilişkinin doğası değişir. Aile içinde yeni bir denge kurulması gerekir.

15 ANNE-BABA-ERGEN ÇATIŞMASI
Anne babalar genellikle çocuklarının bir günde olgun yetişkinler olmalarını beklerler ve bu yolculuğun yıl aldığını göz ardı ederler. Çatışmalar genellikle çok ciddi konular yerine aile yaşamıyla ilgili günlük olayları içerir. Beş aileden birinin, tekrar eden, yoğun, sağlıksız ve uzayıp giden çatışmalarla uğraştıkları tahmin edilmektedir. Bu türden çatışma bir dizi ergen sorunuyla bağlantılıdır. Çatışma, kültüre göre değişmektedir.


"ERGENLİK DÖNEMİ A Y - 1 Ergenlik Çağı Ne Zamandır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları