Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEH İ R KARAHAN-BORA ÖNCÜL 4C. Do ğ u Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en büyük yüzölçüme, en fazla yükseltiye ve en engebeli yapıya sahip olan bölgesidir.Cilo.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEH İ R KARAHAN-BORA ÖNCÜL 4C. Do ğ u Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en büyük yüzölçüme, en fazla yükseltiye ve en engebeli yapıya sahip olan bölgesidir.Cilo."— Sunum transkripti:

1 NEH İ R KARAHAN-BORA ÖNCÜL 4C

2 Do ğ u Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en büyük yüzölçüme, en fazla yükseltiye ve en engebeli yapıya sahip olan bölgesidir.Cilo ve A ğ rı da ğ larında Türkiye’nin en büyük buzulları bulunur.Türkiye’nin en yüksek da ğ ı (A ğ rı) ve en büyük gölü (Van Gölü) buradadır. Hayvancılık tarımın önündedir ve en fazla büyükbaş hayvan bu bölgede yetiştirilir. Maden ve hidroelektrik potansiyeli bakımından Türkiye’de 1. sıradadır.Nüfus yo ğ unlu ğ u en az olan bölgedir.En uzun kışlar ve en kısa yazlar bu bölgede yaşanır.Suyu en bol olan akarsular (Fırat ve Dicle) bu bölgededir.En düşük sıcaklıklar burada ölçülmüştür. En fazla yıllık sıcaklık fark,ı en fazla kar ya ğ ışı ve en fazla don olayı bu bölgede görülür.

3 Do ğ u Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Tunceli İ li, kuzeyde ve batıda Munzur Da ğ ları ile Karasu Irma ğ ı, do ğ uda Bingöl Da ğ ları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir.

4 Do ğ al, tarihi ve kültürel de ğ erler bakımından büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Muş, Do ğ u Anadolu'nun Yukarı Murat- Van bölümünde, Çar Deresi ve Korni Deresi arasındaki ovaya kurulmuştur.

5 Do ğ u Anadolu Bölgesi'nde Fırat'ın yukarı kısmında yer alan Erzincan, Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinden birisidir. Erzincan kültürel zenginli ğ i kadar do ğ al güzellikleri, co ğ rafyası, mutfa ğ ı ve alışveriş olanakları ile tam bir turizm cennetidir.

6 Van ve çevresi, co ğ rafya bakımından önemli bir konumu oldu ğ u için çok eski dönemlerden beri yerleşim alanı olmuş, birçok uygarlı ğ ın izlerini üzerinde barındırmıştır. Urartu Medeniyetine başkentlik yapan Van, bugüne de ğ in, Hurriler, Hititler, Persler, Medler, Selçuklular, Osmanlılar gibi birçok kültürü ba ğ rında taşımıştır.

7 Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehri. 2013 itibarıyla 799.724 nüfusa sahiptir. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nin bulunması nedeniyle bir ö ğ renci kenti görünümündedir.

8 Tunceli dendi ğ i zaman akla ilk Tunceli balı ve meşur tek dişli Tunceli sarımsa ğ ı akla gelir. Tuncelide gezilecek yerler,Tuncelide nereler gezilir, Tunceli ilimizde gezebilece ğ iniz yerler arasında Munzur vadisi milli parkı, Düzgün baba da ğ ı, Ba ğ ın ılıcası, ve Munzur gözeleri gelir. Tuncelide ne yenir,Tunceli yöresel yemekleri, Tunceli ilimize ait yemekler,nahna köftesi,Hazırlop köftesi,Dö ğ ürcekli içli köfte, Etli köfte, Yo ğ urtlu köfte, Bınbar dolması, Mahluta çorbası, kalbur hurması, Bişi, Erişte pilavı, Hırınç gibi daha adınıda sayamadı ğ ımız birçok yöresel lezzetlere sahip bir ilimizdir.

9 Muş da gezilecek yerler Muş ilimizede gezebilece ğ iniz yerler arasında muş ovası, Malazgirt anıtı, gaz gölü gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz. Muş Yöresel yemekleri, Muş mutfa ğ ınında kendisine has bir zenginli ğ i bulunmaktadır,Muş mutfa ğ ından sizlere yemekleri sayalım.Çorti, muş köftesi, hez dolması, helimaşı, cavbelek, mırto ğ e, herse, teter helvası,kırçikli kelem dolması, hazüt dolması kırçik ve pırvaz gibi yöresel yemekleri mevcuttur.

10

11

12


"NEH İ R KARAHAN-BORA ÖNCÜL 4C. Do ğ u Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en büyük yüzölçüme, en fazla yükseltiye ve en engebeli yapıya sahip olan bölgesidir.Cilo." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları