Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR"— Sunum transkripti:

1 OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA RESUSTASYON

2 DEFİBRİLATÖR Kalp ventriküler fibrilasyona girdiğinde, dışarıdan yeterli miktarda elektrik akımı vererek normal sinüs ritmine döndürme işlemine defibrilasyon denir. Elektrik akımı vermede kullanılan cihaza, defibrilatör (elektro şok cihazı) denir. Defibrilatör ile kalbe elektrik akımı vererek myokarddaki düzensiz titreşimleri sonlandırıp kalbin normal bir şekilde çalışmasını sağlamaya yönelik hayat kurtaran bir işlemdir.

3 DEFİBRİLATÖR BÖLÜMLERİ
Monitör: LCD ekran özelliğinde olup kalbin elektriksel aktivitesinin izlenmesini sağlar. Cihaz, kalbin elektriksel aktivitesini, defibrilatör elektrotları ya da EKG hasta kablosu ile algılar. Güç kaynağı (batarya, akü): Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren bölümdür. Defibrilatörler, şebeke elektriğine güven olmadığından elektrik şebekesine takılı olsalar dahi akü ile çalışır, bundan dolayı akü daima dolu olmalıdır.

4 Kondansatör (kapasitör): Elektrik depolama, bilgi kaybı engelleme, elektrik akımları arasında dönüşüm yapmada kullanılan elektronik bir devredir. Önceden tasarlanmış seviyede enerjiyi şarj edebilme özelliğine sahiptir. Elektrotlar: Kondansatörün deşarj edilmesiyle elektrik enerjisini hastaya iletilmek için göğüs duvarına uygun pozisyonda yerleştirilen iki adet elektrot bulunur. Jelli elektrot (paddle) ya da metal plaka şeklindedir. Metal olanlara pedal ya da kaşık da denir.

5 Yazıcı (kayıt ünitesi): Her defibrilasyon sonrasında otomatik olarak kayıt yapan, uygulanan enerji miktarı, tarih, saat vb. bilgileri kayıt altına alan bölümdür. Hafızalıdır ve EKG alınabilmesini sağlar. EKG kâğıdı takılı olmalıdır.

6 ERKEN DEFİBRİLASYON Erken resusitasyon ve defibrilasyon (1-2. dakikalarda) %60′dan fazla yaşama şansı verebilmektedir. Müdahale edilmeyen hastalarda ne yazık ki geçen her dakika hastanın yaşama şansını yaklaşık %7-10 oranında azaltmaktadır.

7 OED İleri yaşam desteğinin bir parçasıdır.
Non-invazif uygulanmaktadır. Kolay taşınabilir. Havaalanları, uçaklar, alışveriş merkezleri gibi insan popülasyonunun çok olduğu yerlerde bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

8 OED;

9 Şokun  kalbe iletilip ventriküler fibrilasyon ve nabızsız ventriküler taşikardi gibi ritimlerin düzenlenmesini sağlarlar Kendiliğinden yapışan elektrodları vardır. Kalp ritimlerini tanıyan sistemi vardır; kalbin ürettiği elektriksel aktiviteyi kaba VF’de %100, ince VF’de %92 gibi oldukça yüksek bir spesifite ile tanımlayarak şoklanabilir ritimleri tespit edip kullanıcıyı yönlendirir.

10 Monofizik ve bifazik olmak üzere 2’ ye ayrılır.
Bifazik OED’ ler düşük elektriksel akım vererek monofazik OED etkisini oluşturmaktadır. Teknik yapılarına göre de 2’ye ayrılır. Tam ve yarı otamatik OED. Fark; tam otomatik olanların şoklanabilir ritmi belirlediklerinde kullanıcıdan başka bir komut belemeden şoku uygulamalarıdır. Yarı otomatiklerde kullanıcı bir tuşa basarak şokun uygulanmasını sağlar

11 Açma-kapama düğmesi yoktur.
Günlük, aylık olarak ve kapağı her açıldığında otomatik olarak kendini test eder. Durum gösterge ışıkları evrensel renkler olan kırmızı ve yeşil renkte yanar. Böylece cihazda bir sorun olup olmadığı standart ve herkesin anlayabileceği şekilde bildirilmiş olur. Otomatik olarak hastanın EKG’sini ve olay verilerini dahili hafızasına kaydeder.

12 OED UYGULAMA 2 adet ped vardır; Anterior ve Apex
Kendinden yapışkanlıdır. Anteriyor Ped; sağ köpürücük kemiği altına  inter kostal aralığa gelecek şekilde yapıştırılır. Apex Ped; göğsün sol tarafında 5. interkostal aralığın altına denk gelecek şekilde yapıştırılır.

13 PEDLER YAPIŞTIRILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER;
Yapıştırılacak bölge ıslak-nemli olmamalıdır. Gerekirse kuru bir havluyla temizlenmelidir. Yapıştırılacak bölgede kıl yoğunluğu varsa temizlenmelidir. OED analiz yaparken etrafta bulunan elektronik cihazlar uzaklaştırılmalıdır. Özellikle 8 yaşın ve/veya 25 kg’nin altındaki çocularda pediatrik pedlerin kullanılması gerekmektedir. 1 yaş altı genellikle önerilmez!!!!!!!!

14 OED ALGORİTMASI Hastanın bilinç durumu değerlendirilir
Ağız içi kontrolü yapılır. Solunum değerlendirilir. Dolaşım varsa- solunum yoksa 5-6 saniyede bir 1 kurtarıcı soluk verilir. 2dk bir nabız kontrol edilmeli. Dolaşım yoksa- 30/2 TYD uygulanır.

15 Solunumu değerlendirin. Var ise; koma pozisyonu.
TYD devam edilir. OED’ nin elektrotları hızlıca yapıştırılır. Elektrotlar yapıştırıldıktan sonra hastaya dokunulmaz- OED ritim tanımlaması yapar. Şoklanabilir ritim ise; şok düğmesine basılır ve şoklanır. (tam otomatik ise otomatik olarak uygulanır) Şoklanabilir ritim değilse; 30/ 2 devam edilir.

16 OED KULLANIMI


"OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları