Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maddeyİ nİteleyen ÖZELLİKLER VE MADDEnİn deĞİŞİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maddeyİ nİteleyen ÖZELLİKLER VE MADDEnİn deĞİŞİMİ."— Sunum transkripti:

1 maddeyİ nİteleyen ÖZELLİKLER VE MADDEnİn deĞİŞİMİ

2 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Maddeleri saydam-opak, sert-yumuşak, parlak-mat, esnek-berk, suyu çeken-suyu çekmeyen, suda batan-suda yüzen, pürüzlü-pürüzsüz, renk ve koku gibi özelliklerine göre niteleriz. SAYDAM VE OPAK MADDELER: Işığı geçiren maddelere saydam, ışığı geçirmeyen maddelere opak maddeler denir. Cam, su, bazı plastik maddeler, hava saydam maddelerdendir. Tahta, demir, kitap, duvar, çelik tencere gibi maddeler ise opaktır.

3 Sert ve YumuŞak Maddeler:
YARI SAYDAM MADDELER Bazı badeler ise ışığı tam olarak geçirmezler. Bu tür maddelere yarı saydam maddeler denir . Buzlucam,defter yaprağı, şeffaf poşetler, ışıklandırmada kullanılan kapaklar yarı saydam maddelere birer örnektir. Sert ve YumuŞak Maddeler: Çevremizde gördüğümüz ve kullandığımız madde yada cisimlerin bazıları sert, bazıları yumuşaktır. Taş, demir, tahta gibi cisimler sert, hamut, sünger, pamuk, lastik gibi cisimler yumuşaktır.

4 Esnek ve Berk Maddeler:
Lastik gibi maddelere kuvvet uygulayarak şekilden şekle sokabiliriz. Ancak esnek maddeler kuvvetin etkisi kalktığında eski şekillerine döner. Bu tür maddelere esnek maddeler denir. Sünger, paket lastiği gibi maddeler esnektir. Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Kurşun kalem, mermer vazo, cam sürahi gibi berk maddeler esnetildiği zaman kırılırlar.

5 PARLAKLIK-MATLIK yönünden maddeler
Altın, gümüş, çelik çaydanlık, mermer, cilalı mobilya gibi cisimler parlak; halı yazı tahtası, silgi, kumaş gibi cisimler mat tır. Suyu Çeken ve Suyu Çekmeyen Maddeler: Bazı maddelerin su gibi sıvı maddeleri emme özelliği vardır.  Bu durum maddelerin gözenekli bir yapıya sahip olmasından kaynaklanır Yağmur yağdığında bahçede fazla su birikmez. Çünkü toprak suyu çeker

6 Beton veya asfalt yollarda ise su birikir
Beton veya asfalt yollarda ise su birikir. Bunun nedeni beton ve asfaltın suyu çekmemesidir. Yere su döküldüğünde yeri temizlemek için pamuklu kumaş kullanırız. Çünkü pamuklu kumaşın su çekme özelliği vardır. Yapısında naylon bulunan kumaşlar suyu çekmez. Bu nedenle şemsiye, yağmurluk gibi eşyalar naylon kumaştan yapılır.

7 Suda Batan ve Suda Batmayan Maddeler:
Bazı maddeler suda batar, bazıları ise batmaz ve su yüzeyinde yüzer. Maddelerin suda batması veya yüzmesi büyüklüklerine bağlı değildir. Taş, madeni para suda battığı halde; yaprak, plastik top, tahta gibi maddeler suda batmaz. Pürüzlü ve Pürüzsüz Maddeler: Bazı maddelerin yüzeyi pürüzlü, bazılarının yüzeyi pürüzsüzdür. Cam şişenin yüzeyi pürüzsüzdür. Ayakkabımızın altı ise pürüzlüdür.

8 Renk ve Koku yönünden maddeler:
Birçok maddenin kendine has bir rengi ve kokusu vardır. Altın sarı, tuz ve şeker beyazdır. Kolonya, sarımsak ve soğanın kokusu vardır. Tuz ve şekerin kokusu yoktur. Bazı maddelerin rengi zamanla değişebilir. Üzüm taze iken sarı, kuruyunca kahverengi olur.


"Maddeyİ nİteleyen ÖZELLİKLER VE MADDEnİn deĞİŞİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları