Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİYABET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİYABET."— Sunum transkripti:

1 DİYABET

2 DİYABET NEDİR?

3 DİYABET ÇEŞİTLERİ Tip 1 Diyabet Tip 2 Diyabet
Gizli Şeker (Pre-diyabet)

4 Tip 1 Diyabet Nedir? Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glikoz” adı verilen basit şekerlerdir. Glikoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır.

5 Tip 1 Diyabet Nedir? Pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan olarak da isimlendirilmektedir. Genelde çocuk ve gençlerde meydana gelir.

6 Kan Şekeri Sürekli Yüksek Seyrederse Hangi Belirtiler Olur?
Çok idrar yapmak, Sık idrara çıkmak Vücutta insülin yapılamadığı zaman, insülin hormonunun normalde sorumlu olduğu işlevler yapılamaz, yani glikoz hücreler tarafından enerji olarak kullanılamaz ve kanda birikir. Belli bir düzeyden sonra da böbreklerden idrar yolu ile şeker atılmaya başlar. İdrarla atılan şeker beraberinde suyu da sürükleyeceğinden kişi çok idrar çıkarmaya ve sık idrara çıkmaya başlar.

7 Kan Şekeri Sürekli Yüksek Seyrederse Hangi Belirtiler Olur?
Çok su içmek İdrarla aşırı su kaybedilince aşırı su içme ihtiyacı duyulur.

8 Kan Şekeri Sürekli Yüksek Seyrederse Hangi Belirtiler Olur?
Zayıflamak Öte yandan alınan gıdalardan yararlanamayan vücut hücreleri enerji kaynağı olarak depolardaki yağları yakıt olarak kullanmaya başlar ve kişi zayıflar. Bu belirtilerin ortaya çıkması için gereken süre, pankreas bezinin beta hücrelerindeki tahribatın miktarına ve yakım hızına bağlıdır. Tahribat haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca sürebilir.

9 Kan Şekerinin Düşme belirtileri

10 Tip 1 Diyabet için Kimler Daha Yüksek Risk Taşır?
  Anne, baba kardeş gibi birinci derecede yakın akrabalarında Tip 1 diyabet olanlarda, Çok sayıda Tip 2 diyabetli yakını olanlarda, Gebelik sırasında diyabet ortaya çıkan kadınlarda daha yüksektir.

11 Sizde veya çocuğunuzda veya bir yakınınızda tip 1 diyabet var mı?
Varsa endişelenmeyin. Diyabet ciddi bir hastalıktır, ancak uygun beslenme tedavisi, medikal tedavi, düzenli egzersiz ve diyabet eğitim ile sağlıklı, uzun bir yaşam sürebilirsiniz.

12 Tip 1 Diyabette Tedavi Nasıl Olmalıdır?
İnsülin Enjeksiyonu: Doktor denetiminde belirli dozlarda alınması mecburidir. Bu tedavi hayat kurtarıcıdır.

13 Tip 1 Diyabette Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı Beslenme: İnsülin tedavi şemasına uygun yeterli miktarda ve uygun zamanda yemek yenmesi Besin tüketiminde çeşitliliği sağlaması, Basit şekerleri (toz ve kesme şeker, bal, tatlı, meyve suyu v.s.) diyetisyen kontrolünde tüketmesi önerilir.

14 Tip 1 Diyabette Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı Beslenme:

15 Tip 1 Diyabette Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Düzenli Egzersiz: Sürekli ve bilinçli egzersiz yaparak diyabetin ilerlemesini ve bize zarar vermesini engelleyebiliriz.

16 Tip 2 Diyabet Nedir? Pankreas yeterli insülin hormonu salgılamasına rağmen doku ve hücrelerde etkisiz kalması nedeniyle kan şekeri yükselir. Herkeste her yaşta bu diyabet olma ihtimali olabilir.

17 Tip 2 Diyabet Riski Kimlerde Daha Fazladır ?
Ailesinde diyabetli olanlar, Şişman kişiler, 4 kg’dan daha ağır bebek doğuran kadınlar Stres altında yaşayan kişilerde

18 Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?
Sık idrara çıkma Ağız kuruluğu Çok su içme Açlık hissi Cilt yaralarının geç iyileşmesi Kuru ve kaşıntılı bir cilt NOT: Bu belirtiler zamanla meydana gelir.

19 Tip 2 Diyabet Tedavisinin Esasları Nelerdir?
1.basamak Düzenli beslenme Düzenli bir egzersiz yapımı 2.basamak İlk basamakta kan şekeri düzelmiyorsa Hap veya insülin tedavisi kullanılır.

20 Gizli Şeker (Pre-diyabet) Nedir?
Eğer bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişi pre-diabetik (gizli şeker hastası) olarak tanımlanır. Pre-diyabet Tip 2 diyabete adaylık durumudur. Gizli şekerli bireyler yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde gizli şekerli olmayı önleyebilir ve geçiktirebilir.

21 Diyabet Riski Testi (1.ADIM )
Boy (cm)    Ağırlık (kg)   147      58.5  150   60  152.5   62.5   155     65 157.5    66.7  160 69   162.5     71  165 73.5   167.5 76    170      78    172.5     80   175 82.5 177.5   85 180   87.5  183      90   185.5   92.5    188     95   190.5     98   

22 Diyabet Riski Testi(2.ADIM)
Riskinizi test edin                                                                                                     Evet                Hayır 1. Vücut ağırlığım yanda verilen tabloya göre eşit veya daha fazla 5 puan 0 puan 2. 65 yaşın altındayım ve gün boyu çok az egzersiz yapıyorum veya hiç yapmıyorum      0 puan 3. 46 ile 64 yaş arasındayım 4. 65 yaşın üzerindeyim  9 puan 5. 4 kilo üzerinde çocuk doğurmuş bir kadınım 1 puan  0 puan 6. Kız veya erkek kardeşimde diyabet var 7. Diyabetli akrabam var Toplam Puanlar Değerlendirme Aldığınız puanları toplayın. Eğer elde ettiğiniz sayı; 3 ile 9 puan arası ise: Muhtemelen şu an için diyabetli olma riskiniz düşüktür. 10 veya daha fazla puan ise: Diyabetli olma riskiniz yüksektir. Eğer puanınız 10 veya yukarısında ise doktorunuzdan randevu alarak en kısa zamanda görüşmelisiniz. Sadece doktorunuz diyabetli olup olmadığınızı tespit edebilir. Bunun için şeker yükleme testi yaptırmanız gerekecektir. Eğer şu an için risk altında değilseniz bile diyabeti unutmayınız. 45 yaş üstündeki tüm insanların diyabet yönünden test edilmesi gerekmektedir. Test için bir gece açlık sonrası sabah alınan açlık kan şekerinin 126 mg/dl’nin üzerinde olması diyabet teşhisini koydurmaktadır. Test sonucu normal çıksa bile, üç senede bir testin tekrarlanmasını öneririz. TESTİN SONUCU


"DİYABET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları