Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Iyot yetersizliği hastalıkları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Iyot yetersizliği hastalıkları."— Sunum transkripti:

1 iyot yetersizliği hastalıkları

2 İYOT Kimyasal bir maddedir. İyot vücuda yeterli iyot bulunan toprakta yetişen besinler, su ve deniz ürünlerinden sağlanır. İyot ihtiyacı yetişkinler için günlük150 mcg dir.

3 Normal büyüme ve gelişme,
Beyin ve sinir sisteminin normal çalışması için gereklidir.

4 Yetişkin bir insan vücudunda ortalama 20-30 mg iyot bulunur.
Bunun %75’i troid bezindedir.

5 İyot triodotironin (T3) VE Troksin (T4) hormonlarının bileşiminde bulunur.
*Vücut ısısı ve enerjisinin düzenlenmesi için gerekli olan troid hormonlarının ( T3 , T4 ) yapımı için gerekmektedir.

6 Ülkemizde her 3 kadına karşın 1 erkekte guatr görülmektedir.
Guatr en fazla Karadeniz bölgesinde ve Bolu, Kastamonu, Malatya, Rize, Ordu, Zonguldak, Artvin, Kütahya ve Konya illerinde görülmüştür. Ülkemizde her 3 kadına karşın 1 erkekte guatr görülmektedir.

7 İYH (İyot Yetersizliği Hastalıkları) ile İLGİLİ SORUNLAR YAŞAMIN DÖRT EVRESİNE İLİŞKİNDİR;
1- FETÜS * Fetüsteki iyot yetersizliği, annedeki iyot yetersizliğinin bir sonucudur. * İyot yetersizliği; Ölü doðumlar Düşükler Doğuştan anomaliler, Endemik kretinizm, (kretinizm günlük iyot tüketimi 25 mcg’dan az olduğunda ortaya çıkmaktadır).

8 Kretinizm genellikle iki şekilde görülmektedir:
1- Miksödem kretinizm (Cücelik, mental bozuklukla kendini gösterir ve az görülür.) 2-Nörolojik kretinizm ise mental gerilik, sağırlık ve dilsizlik, spastik dipleji ile belirlenmektedir.

9 2-Neonatal Dönem *Düşük doğum ağırlığı ve doğuştan anomaliler çocukluk döneminde daha belirgin bir risk oluşturmaktadır. *Tiroid fonksiyonunun önemi bebeklerde beynin (doğum sırasında tam büyüklüğünün 1/3 ü kadar olması ve iki yaş döneminin sonuna kadar hızla büyüyerek) tam büyüklüğüne ulaşmasıyla ilişkilidir. *Nenatal hipotiroidizm vakaları görülmekte, mental bozukluk riski artmaktadır.

10 3-Çocukluk Dönemi *Çocuklarda iyot yetersizliği guatr ile ilişkilidir.Guart oranı yaş ile artış göstermekte ve adölesan dönemde maksimum düzeye ulaşmaktadır. *Kızlarda prevelans erkeklerden daha yüksektir.

11 *Yaşları 6-12 olan okul çocuklarında guatr prevelansının saptanması, iyot yetersizliğinin toplumdaki en iyi göstergesidir. *İyot yetersizliği olan bölgelerde, çocukların başarıları ve IQ değerlerinin, iyot yetersizliği olmayan bölgelere oranla daha düşük olduğu gösterilmiştir.

12 4-Yetişkin *Yetişkinlerde iyot yetersizliğinin sonucu guatr dır. *Mental fonksiyonlarda azalma görülmektedir. *İyot yetersizliği bulunan toplumlarda, insanların düşünme ve karar verme yetenekleri olumsuz etkilenmektedir *İnsanların sosyal gelişimi engellenmektedir.

13 Tanım olarak normaldan büyük tiroid bezi demektir.
GUATR Tanım olarak normaldan büyük tiroid bezi demektir. İYOT YETERSİZLİĞİ Yeterli tiroid hormonu yapılamaz Kanda tiroid hormonu düzeyi düşer Pituiterden TSH Salınımı artar Troid bezi daha fazla çalışır GUATR

14 Vücudun yeterince tiroid hormonu sağlayamadığı anlamına gelmektedir.
HİPOTİROİDİZM Vücudun yeterince tiroid hormonu sağlayamadığı anlamına gelmektedir. Hipotiroidizmde; *Hareketlerde yavaşlık, *Soğuğa intolerans, *Kuru deri, *Kabızlık *Uyku hali görülür. *Küçük çocuklarda bunlara bağlı olarak;mental gerilik ve büyümede gerrilik oluşur. Tiroid hormonları beyin ve sinir sisteminin normal gelişimi için elzemdir.

15 IYH TANI YÖNTEMLERİ 1- Klinik yöntemler 2- Biyokimyasal yöntemler
*İdrarda iyot analizi: İdrardaki iyot miktarı, diyetle alınan iyot miktarının iyi bir göstergesidir. İdrarla iyot atımının; < mcg/dl veya < 50 mcg kreatinin/gün altında olması iyot yetersizliğini gösterir. 3-Kan Örnekleri

16 IYH ‘nı ortadan kaldırmak için çözüm yolları
1- İyotlu tuz 2- İyotlu yağ 3- Ağızdan iyot tabletleri

17 Ekmek, şeker, yağ ve suyun iyotlanması gibi yöntemler olmakla beraber
IYH’IN ortadan kaldırılmasında tek çözüm ülke çapında tüm tuzların iyotlanmasıdır.

18


"Iyot yetersizliği hastalıkları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları