Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI"— Sunum transkripti:

1 YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr.Dyt.Özlem EŞSİZ YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI

2 Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır.

3 Geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan alzheimer, halk arasında bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarında bozukluk vardır. Hastanın düşünmesinde sorun ortaya çıkar. Alzheimer, ciddi bir hastalıktır. Belirtiler görüldükten 7-8 yıl sonra ölüme yol açabilmektedir.

4 ALZHEİMER HASTALIĞI KİMLERDE, NE KADAR SIKLIKLA GÖRÜLÜR?
Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda biraz daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir.

5 Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır
Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Bu hastaların sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ve yaşlı insan sayısı artmaktadır

6 ALZHEİMER HASTALIĞININ NEDENLERİ VE HASTALIĞIN SEYRİ
KALITSAL FAKTÖRLER BEYİN HÜCRELERİN ÖLÜMÜ BEYİNDE PROTEİN BİRİKİMİ SİNİRSEL İLETİMİN BOZULMASI

7

8 ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma Günlük işleri yapamama ( yemek yapmak gibi) Kelimeleri bulurken zorlanma Tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama Çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme Hesap yapamama,pratik düşünmede zorluk çekme Eşyaların yerlerini karıştırmak Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik Karakter özelliğinin değişmesi,insanları suçlama Sorumluluk sahibi olmaktan kaçınma

9 ALZHEİMER HASTALIĞI TANISI NASIL KONUR?
Belirtilerden bazıları sizde varsa bir psikolog ya da sinir hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir. Çekilen beyin filmi, yapılan kan tahlilleri ve laboratuvar tetkikleri ile alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. Çünkü her unutkanlık, bu hastalığın belirtisi değildir. Bu şekilde hastalığın kesin tanısı konur.

10 ALZHEİMER HASTALIĞI TEDAVİSİ NEDİR?
Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabilir.

11 ALZHEİMER HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Fazla kilolarınızdan kurtulun ve düzenli egzersiz yapın Doymuş yağlar yerine doymamış yağlar tercih edin. Omega 3 ihtiyacınızı karşılayabilmek için her gün 1-2 adet ceviz veya 1 tatlı kaşığı keten tohumu tüketmeye çalışın Haftada en az 2 kez balık tüketin Bol sebze ve meyve tüketin(günde en az 5 porsiyon) Folik asit,B6,B12 vitamininden zengin besinler tüketin(ıspanak,semizotu,brokoli,turunçgiller,kurubaklagiller vb) Alkolden uzak durun

12 ALZHEİMER HASTASI VE YAKINLARININ BİLMESİ GEREKENLER
Öncelikle hastanın kendisine, cesaret ve güven duygusunu aşılamak gerekir. Hastaya her zaman yardım edilmeli ve bu yardımın hastaya kabul ettirilmesi gerekir. Hastanın hislerini paylaşmak gerekir. Gerekirse hasta, doktora nasıl bir durumda olduğunu anlatmalı ve bu yönde de tedavi uygulanmalıdır. Hastanın sağlığına ve beslenmesine dikkat edilmelidir. Hastalık ilerlemeden, hastanın ilerideki bakım durumu görüşülmelidir. Alzheimer, sadece kişinin kendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, bu hastalıkla yaşamaya alışmak ve başedebilmek için destek almak gerekir.

13 TEŞEKKÜRLER


"YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları