Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME"— Sunum transkripti:

1 YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
TÜRKİYEDE YERLEŞMELER

2 I-KIR YERLEŞMELERİ Genel olarak nüfusları küçük nüfusu 'in altında olan, genel olarak köy ve köy altı yerleşmelerden oluşan ve geçimlerin kaynaklarında tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin birlikte yapıldığı ya da ön plana çıktığı yerleşmelere denir.

3 Kırsal yerleşmelerin bazılarında yerleşik hayat tarzı (köy gibi), bazılarında konar - göçerlik veya yaylacılık gibi yarı yerleşik tarz görülür.

4

5 Kır yerleşmelerin ortak özellikleri:
1-Nüfus sayıları ve yoğunlukları azdır.              2-Ekonomileri tarım ve hayvancılığa dayanır.  3-Yayıldıkları alanlar dardır.

6 4-Sosyal dayanışma ve işbirliği kuvvetlidir
4-Sosyal dayanışma ve işbirliği kuvvetlidir. 5-Sınırları ve ortak malları vardır. 6-Bazıları geçici yerleşmeler olup, özel mülkiyet olanları vardır. 7-Köylerde mesleki faklılık az ve etnik yapı bakımından sade yapıdadır.

7 II-KENT YERLEŞMLERİ:

8 Şehir: Az çok bir plan dâhilinde kurulmuş, nüfusu 10
Şehir: Az çok bir plan dâhilinde kurulmuş, nüfusu ’nin üzerinde olan ekonomisi tarım ve hayvancılık sektörleri dışında başta ticaret, sanayi, hizmetlere dayalı büyük alanlara yayılan, yönetim ve eğitim olmak üzere çeşitli görevleri bir araya toplayan, hayat tarzı ve çevresine etkileri bakımından farklı olan büyük yerleşme birimidir. Yerleşim birimlerinin en büyüğü şehirlerdir.

9

10 Kent yerleşmeleri büyüklüklerine göre a-Küçük b-Orta c-Büyük kent Ekonomik Fonksiyonlarına göre a-Tarım b-Sanayi Madencilik c-Turizm d-Ticaret ve Liman

11 Kültürel Fonksiyonlarına göre 
a-Üniversite kentleri İdari Fonksiyonlarına göre  a-Başkent şehirleri diye özellik kazanırlar.


"YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları