Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI)."— Sunum transkripti:

1 PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI)

2 Pinaceae SİSTEMATİK Latince Adı : Türkçe Adı : İngilizce Adı : Alem :
Bölüm :  Familya :  Cins :  Tür :  Pinus halepensis Halep çamı Aleppo Pine Plantae Açık Tohumlu Pinaceae Pinus SİSTEMATİK

3 MORFOLOJİ Ortalama Boy: 15-20 metre
Yaprak : İğne yapraklar ince 6-10 cm uzunluğunda sarımsı yeşildir.    Herdem Yeşil Sürgün : Sürgünler grimsi-beyazdır. Gövde ve Kabuk : Eğri gövdesindeki kabuk genç ağaçlarda düz, parlak, gümüşi renkte olup, ağaç yaşlandıkça kabuk derin çatlaklı bir yapıya bürünür. Rengide kırmızımsı kahverengi olur. 

4 Dal Formu : Dalları ince yapıda olup yana doğru gelişmektedir.
Tomurcuk : Tomurcukları küçük, silindirik formlu ve reçinesizdir. Pulları geriye doğru hafif kıvrıktır. Kozalak : Kozalaklar dar konik 5-10 cm uzunluğunda gençken kapalıdır. Kozalaklar ilk zamanlarda yeşil, 24 ay sonra kırmızımsı-kahverengiye dönüşür.

5 Çiçek : Dişi çiçeklerin uzunluğu yaklaşık 1 cm. dir.
Çiçeklenme Zamanı :  Bahar Sonu (Mayıs) Budama : Budamaya dayanıklıdır ancak fazla budama ihtiyacı göstermez. Tohum : Kanatlı tohumları, 5-6 mm uzunluğunda, oval ve siyahtır. Kök :  Kazık kök Tepe Özelliği : Gençlikte sivri, yaşlandıkça dağınık tepeli bir form alır.

6

7 EKOLOJİ İklim : · Sıcağa Dayanıklı · Ilıman
Işık :    Güneş sever    Işık sever Toprak : Toprak isteği bakımından uyumludur. Kurak, besin maddece fakir, kumlu topraklarda gelişebilir. Tuzlu topraklara dayanıklıdır. Sahil kumluklarında, tepelik arazide, hemen hemen her çeşit topraklarda, özellikle kalkerli topraklar üzerinde yetişir. Nem : Nem isteği bakımından uyumludur.

8

9  ÜRETİM Tohumla Üretim : Tohum ile üretim yapılır. Tohumlar toplanır toplanmaz ekilebilir. Tohum Ekim ve Toplama Zamanı : Bahar Nisan Bahçe Tesisi : Ekim, araziye serpme ya da sıraya ekim şeklinde olur. Sulama :    Az

10 BİTKİ TANIMA Yaşam Süresi : Çok yıllık. Toleransları :
· Sıcağa dayanıklı · Kuraklığa dayanıklı · Rüzgara dayanıklı · Tuzluluğa dayanıklI. Yetiştiği Şehirler : Ülkemizde çok lokal olarak dağılımı vardır. Seyhan-ceyhan nehirleri arasında ve Milas- Bodrum arasındaki Güvercinlik Körfezi'nde bulunur.

11

12 Orman Alanı ve Orman Özelliği: Yurdumuzda daha çok kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Yer yer gruplar halinde saf olarak görüldüğü gibi Kızılçamlarla karışık olarak da bulunur ve Arhopsyr pinus halepensise zarar verici bir türdür. Anavatanı, Kökeni ve Dünyada Doğal Yayılış Alanları : Akdeniz kuşağının ağacıdır. Yayılış Batı Akdeniz'den başlar, doğuya doğru giderek daralır. Halep çamı (Pinus halepensis), Pinaceae (çamgiller) familyasından Akdeniz bölgesine özgü bir çam türüdür. Fas ve İspanya, güney ve kuzey Fransa, İtalya ve Hırvatistan, batıda Yunanistan, Kuzey Libya ve güney Türkiye'de yayılış gösterir.

13

14 Halep çamı, kanarya çamı (Pinus canariensis), kızılçam (Pinus brutia) ve sahil çamı (Pinus pinaster) ile karışık türler oluşturur.Türkiye'nin güney kısımlarında özellikle Adana'da kızılçam ile birlikte görülür. Güneybatı Anadolu da Milas-Bodrum arası Güvercinlik körfezinde saf ya da kızılçamla karışık meşcereler oluşturmaktadır.

15 KULLANIM Park ve Bahçe Yol (Alle) ağacı Kurak alanlar Kumluk alanlar
Peyzajda Kullanım : Park ve Bahçe Yol (Alle) ağacı Kurak alanlar Kumluk alanlar Tuzlu alanlar Rüzgar perdesi

16 Erozyona Uygunluk : Özellikle kumul alanların tutulmasında çok etkilidir.

17


"PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları