Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ"— Sunum transkripti:

1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
KONU: İNSAN VE DİN ‘’Dinin başı da, ortasında, sonu da İNSANDIR.’’ Feuerbach

2 1.İnsanın Evrendeki Konumu
Evrene baktığımızda canlı ve cansız olmak üzere değişik varlık türlerinin olduğunu görürüz. Bunlar; insanlar, hayvanlar, bitkiler, taşlar, dağlar, denizler, dünya, ay, güneş, yıldızlar ve gezegenlerdir. Sonsuz kâinatta yer alan varlık türleri sadece bunlarla sınırlı olmayıp, bu varlık türlerinin dışında bir de gözle görülmeyen ancak tahayyül edilebilen ve var olduklarına inanılan varlıklar da bulunmaktadır. Melek, cin, ruh gibi.

3 Bütün varlıkların kendilerine ait özellikleri ve bu özelliklere bağlı olarak da onlara verilen görevler vardır. Güneşin ısı ve ışık kaynağı olmasının, ona evreni ısıtma ve aydınlatma görevini getirmesi örneğinde olduğu gibi, varlıkların taşıdıkları özellikler aynı zamanda onlara yüklenilen görevlerin de temelini oluşturur. Bu bağlamda düşünüldüğünde insan; kendisine akıl ve irade gibi diğer varlık türlerinde bulunmayan olağan üstü hasletlerin verildiği ve bunun sonucunda ontolojik olarak, anlama sorgulama ve değerlendirme gibi üstün özelliklerle donatılan bir varlıktır

4 2.İnsanın Doğası Ve Din İnsanda din duygusu doğuştandır. Her insan her çağda kutsal bir varlığa inanmayı ve ona ibadet etmeyi mizaç olarak yaratılışı ile taşırlar. İnsan ister hak ister batıl din duygusu ile ola gelmiştir. Max Müller ve Benjamin Konstan gibi araştırmacılar din duygusunun doğuştan olduğunu göstermişlerdir.

5 Niyekim Kur'an-ı Kerimde Allah-ü Tealâ şöyle buyurmaktadır:"Öyleyse sen yüzünü Allah'ı birleyen (bir hanif) olarak dine, Allah'ın o fıtratına çevir; ki insanları bunun üzerine yaratmıştır. Allah'ın yaratışı için hiç bir değiştirme yoktur. İşte dimdik ayakta duran din (budur). Ancak insanların çoğu bilmezler." (Rum Süresi 30 Ayet)

6 3.Dinin İnsan Hayatındaki Yeri Ve Önemi
Din, birey ve toplum için zorunlu bir ihtiyaçtır. İnsanın maddi ve manevi yönünü etkileyen, düşünce ve davranışlarına yön veren bir olgudur. İnsanın cevap aradığı “Ben kimim? Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Ölüm ötesi nasıl bir hayat vardır? Ben ne olacağım? Beni kim yarattı? Niçin yarattı? Beni yaratan varlığın üstün özellikleri nelerdir? Yaratana karşı olan sorumluluğumu nasıl yerine getiririm?” gibi sorulara ancak din açıklık getirir. Dinin İnsan yaşamındaki etkileri …

7 İnsan, doğası gereği ölümden korkar
İnsan, doğası gereği ölümden korkar. Her canlının mutlaka öleceği de bir gerçektir. İnançlı bir insan için ölüm, yok olmak değildir. Geçici olan dünya hayatından sonsuz olan ahiret yurduna göç etmektir. Bu inancı da insana ancak din verebilir. Dindar insan yaratıcının, her şeyi gördüğüne ve bildiğine, her şeyin onun istemesiyle olduğuna inanır. Böyle bir inanca sahip olan insan engeller karşısında ümidini yitirmez, kendini güvende hisseder. Bu da insana güçlü bir irade ve sağlam bir karakter kazandırır.

8 HAZIRLAYAN: MUHAMMET ALBAYRAK
Sual: Ey veli insan nasıl olmalı söyle! Cevap: Son anda nasıl olacaksan hep öyle!..


"DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları