Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Bilgi Teknolojileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Bilgi Teknolojileri"— Sunum transkripti:

1 Temel Bilgi Teknolojileri
Yrd. Doç. Dr. Doğan Aydoğan

2 Office Programları Kelime İşlemci Sunu Programı Hesap Tablosu Programı
Veritabanı Programı E-Posta Yöneticisi Windows – Microsoft Office Sun Microsystems – Open Office

3 Office Programları Dosya Açma- Kapatma Yeniden Adlandırma
Windows – Microsoft Office Sun Microsystems – Open Office Dosya Açma- Kapatma Yeniden Adlandırma İçerik üzerindeki temel işlemler (kes-kopyala- yapıştır) Metin Biçimlendirme Genel Program Penceleri. AYNIDIR

4 Office Program Penceresi

5 Office Programları Bütün Office Programlarında İşlemler Menü Çubuğunda Yer Alan Başlıklardan Gerçekleştirilir. (Dosya, Giriş, Ekle, Sayfa Düzeni, Yardım v.b.) Bunlara tıklandığında açılır menüler ve alt menüleri görüntülenir. Menülerin sağ altındaki küçük oklarda açılır menüleri gösterir. Biçimlendirme çubuğunda bir nesnenin üzerine imleci getirdiğimizde gerçekleşecek olan eylemi açıklayan bir ekran ipucu görünür.

6 Office Programlarında Kısayollar
Kaydet: Ctrl + S Aç: Ctrl + O Kopyala: Ctrl + C Yapıştır: Ctrl + V Kes: Ctrl + X Bul: Ctrl + F Geri Al: Ctrl + Z Tümünü Seç: Ctrl + A Kalın: Ctrl + B italik: Ctrl + I Altı Çizili: Ctrl + U

7 Office Programlarında Kısayollar
F1 tuşu yardım ekranını açar. Büyün office dökümanları PDF olarak kaydedilebilir. Pdf dosyası: içinde yazı, resim, video barındırabilen, interaktif bir okuma sürecine izin veren gelişmiş ve popüler bir dosya biçimidir. Adobe Acrobat Reader programı ile okunabilir.

8 MS WORD - Sözcük İşlemci
Başlık Çubuğu: Menü Şeridi: Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Belge Alanı Durum Çubuğu: Görüntü Kısayolları:

9 MS WORD – Dosyalarla Çalışmak
Dosya – Yeni – Boş Belge Dosya – Yeni - Şablondan Dosya – Aç – Kayıtlı Dosya MS WORD – Dosyaları Kaydetmek Ctrl - S Hızlı Erişim Araç Çubuğu Dosya – Kaydet Dosya – Farklı Kaydet

10 MS WORD – Menü Çubuğu – Dosya Sekmesi
Dosya ile ilgili temel işlemler yapılır. Açma – Kaydetme- Yazdırma – Şifre koyma Özellikler seçeneğinden görünüm, menüler ve çalışma şekli ile ilgili temel değişiklikler yapılabilir.

11 MS WORD – Menü Çubuğu – Giriş Sekmesi
Metin Biçimlendirme ile ilgili komutların yer aldığı sekmedir. Bölümleri Yazı Tipi Grubu – Yazı Tipi İşlemleri Paragraf Grubu – Paragraf düzeni işlemleri Stiller Grubu – Hazır stil uygulamaları Düzenle Grubu – Arama ve değiştirme

12 MS WORD – Menü Çubuğu – Ekle Sekmesi
Metne eklenebilecek nesne ve özelliklerin yer aldığı sekmedir. Bölümleri Sayfalar Grubu – Kapak Sayfası, Sayfa ve Sayfa Sonu Tablo Grubu – Yeni Tablo, Tablo Çiz, Şablon Tablo v.b. Şekiller Grubu – Resim, Grafik, Ekran Alıntısı, Smart Art Bağlantılar Grubu – Web Köprü, Çapraz Başvuru Üst-AltBilgi Grubu – Sayfaya Üst ve Alt Bilgi Ekler Metin Grubu – Metin Kutusu, Word Art, Paragrafa Büyük Harf, İmza Satırı, Tarih ve Yazar Bilgisi Simgeler Grubu – Formül ve Simgeler

13 MS WORD – Menü Çubuğu – Dizayn Sekmesi
Tema düzenleri ile ilgili ayarların yapıldığı sekmedir. Bölümleri Temalar Grubu – Hazır tema seçilebilir Temaların renk düzeni değiştirilebilir Temaların font düzeni değiştirilebilir Sayfa Arkaplanı Grubu- Sayfa rengi ve çerçevesi ayarlanabilir.

14 MS WORD – Menü Çubuğu – Sayfa Düzeni Sekmesi
Genel Sayfa düzeninin değiştirildiği sekmedir. Bölümleri Sayfa Yapısı Grubu – Marjinler, sayfa yönlendirme, sayfa boyutu, kolon sayısı, heceleme yapma Paragraf Grubu – Girintiler ve paragraf boşlukları ayarlanır. Yerleştir Grubu – Resim, Grafik, Ekran Alıntısı, Smart Art gibi nesnelerin sayfa üzerindeki sıralamasını ayarlayabilirsiniz.

15 MS WORD – Menü Çubuğu – Başvurular Sekmesi
Metinde yer alan başvuruların düzenlendiği sayfadır. Akademik çalışmalarda en çok kullanılan sekmedir. Bölümleri İçindekiler Grubu – İçindekiler Menüsü oluşturulur Dipnotlar Grubu – Dipnotlar Verilir Alıntılar ve Kaynakça Grubu – Alıntı ve Kaynakça Gösterme Resim Yazıları Grubu – Metne resim, grafik ekleme ve bunlara açıklama yazıları ekleme Dizin Grubu – Dizin oluşturma özelliği Kaynakça– Metinde yer alan otoritelerin dizinlendiği bölümdür.

16 MS WORD – Menü Çubuğu – Mail Sekmesi
Metnin bir zarf ile birleştirilerek postalanmasını, aynı metnin birçok kişiye göre zarflanarak postalanmasını sağlayan paneldir. Outlook gibi servislerle birlikte kullanılır.

17 MS WORD – Menü Çubuğu – Gözden Geçir Sekmesi
Metnin içeriğinin dil ve yazım denetiminden geçirildiği bölümdür. Belgede yazım denetimi yapma Eşlanlamlı sözcük araması Çeviri aracını kullanma Belgeye açıklama ekleme İzleme Panelinden diğer kullanıcıların yaptığı değişikleri görebilir, onaylayabilir ya da iptal edebiliriz.

18 MS WORD – Menü Çubuğu – Görünüm Sekmesi
Word Penceresinin nasıl görüntüleneceğine dair seçeneklerin bulunduğu paneldir. Belge görünümünü değiştime (Sayfa Düzeni, Tam Ekran, Web Düzeni, Anahat, Taslak) Cetvel, kılavuz çizgileri, gezinti bölmesini görüntüleme Belgenin görünümünü büyütme ya da küçültme Gösterilecek sayfa sayısını belirleme Belgeyi yeni bir pencerede görüntüleme Pencereleri yerleştirme Görüntüyü bölme Pencereler arasında geçiş yapma Makroları kullanma

19 MS WORD – Menü Çubuğu – Bağlamsal Sekmeler (Tasarım ve Düzen)
Word Metnine tablo, resim, grafik, smart art eklediğinizde o nesneyle ilgili ayarların yapılabileceği iki sekme daha açılır. Bu sekmeler üzeinden seçili nesnenin tasarım ve düzenini yönetebiliriz.


"Temel Bilgi Teknolojileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları