Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELMA ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELMA ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 ELMA ÇEŞİTLERİ

2 Summer Red Erkenci, ABD orijinli bir çeşit olup, ağacı güçlü ve yarı yayvan gelişir. Çok verimli, tüm anaçlarla uyumu iyidir. Meyve orta irilikte silindirik- yuvarlak şekillidir.Meyve kabuğu açık yeşil zemin üzerine kırmızı renkli olup, sarı beneklidir. Meyve eti beyaz sert, gevrek, sulu ve mayhoştur. Yazlık bir çeşit olup raf ömrü çok  kısa sürelidir. Hasat zamanı, Bursa koşullarında Temmuz ayının son haftası olup hasadın 2 veya 3 seferde yapılması meyve dökümünün önlenmesi için gereklidir. Tozlayıcıları; Golden Delicious, Gala Grubu, Brauburn, Vista Bella  ve Granny Smith çeşitleridir.

3 Galaxy Gala Yeni Zelanda orijinli, ağaçları kuvvetli ve yayvan gelişen. yüksek verimli, güzlük olarak en iyi çeşitlerden olup pek çok çeşit içinde dölleyici olarak kullanılır. Meyveleri orta irilikte, sarı zemin üzerine kırmızı renkli ve belirgin boyuna çizgilidir. Meyve eti krem, sert, sulu, aromalı ve tatlıdır. Hasat Zamanı Ağustos ayının üçüncü haftasıdır. Tozlayıcıları, Fuji, Jersey Mac, Golden Delicious, Brauburn, Granny Smith’dir.

4 Royal Gala Yeni Zelanda orijinli, çok verimli bir çeşit olup ağaçları kuvvetli ve yayvan gelişir. Meyve orta irilikte, meyve kabuk rengi; sarı zemin üzerine parlak kırmızımsı portakal renktedir. Meyve eti krem renginde, sert, sulu, aromalı ve tatlıdır. Hasat Zamanı; Ağustos ayının üçüncü haftasıdır. Tozlayıcıları; Fuji, Jersey Mac, Granny Smith, Brauburn, Golden Delicious çeşitleridir. Soğuk muhafazaya uygun olup hasattaki gecikme sap çukurunda çatmaya neden olur. Diğer çeşitler için iyi bir dölleyicidir.

5 Scarlet Spur A.B.D. orijinli, ağacı orta kuvvetli, yarı dik gelişen oldukça verimli bir çeşittir. Spur çeşit olduğundan tam bodur anaçlarda gelişimi çok zayıf olur. Yarı bodur ve kuvvetli elma anaçları tercih edilmelidir. Meyveleri orta irilikte, iyi bakım koşullarında iri olup uzun- koni şekilli bir çeşittir. Meyve kabuğu üst yüzeyi % oranında kaplayan  koyu  parlak sıvama kırmızıdır. Meyve eti krem renkli,  meyve; tatlı,sert, sulu ve lezzetlidir.  Hasat Zamanı; Golden Delicious'tan 15 gün öncedir.Tozlayıcıları; Granny Smith, Golden Delicious Fuji, Gala Grubu, ve Brauburn çeşitleridir. Çok erken renklenmesinden dolayı üreticiler tarafından  tercih edilmektedir.

6 Breaburn Yeni Zelanda orjinli, dünyada yetiştiriciliği en hızlı yayılan çeşitler arasında yer almaktadır. Ağaçları orta kuvvetli, yarı dik  gelişen, çok verimli, soğuklama süresi yüksek, çiçeklenme dönemi orta erken, erken meyveye  yatan bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte,  yuvarlak – konik şekilli olup, kabuk turuncu zemin üzerine mat kırmızı renktir. Meyve eti sulu, sert, lezzetli, gevrek ve aromalıdır. Soğuk hava tesislerinde 6-7 ay süre ile muhafaza edilebilen yeme kalitesi mükemmel, ticari değeri yüksek bir çeşittir. Hasat Zamanı Golden Delicious''tan 15 gün sonradır. Tozlayıcıları, Golden Delicious, Granny Smith, Gala Grubu Red Delivious, çeşitleridir. Eve Braeburn, Jaburn Braeburn gibi alt  varyetelerinde renklenme daha iyidir.

7 Fuji Japonya orijinli ağaçları çok güçlü gelişen bir çeşit olup. bodur ve yarı bodur klon anaçlarda gelişimi mükemmeldir. Meyvesi orta irilikte olup kabuk sarı zemin üzerine mat kırmızı renktir. Meyve eti sulu, sert, lezzetli ve gevrektir. Soğuk hava tesislerinde 7-8 ay süre ile muhafaza edilebilen yeme kalitesi mükemmel, ticari değeri yüksek bir çeşittir. Hasat Zamanı Golden Delicious'tan 20 gün sonradır. Tozlayıcıları, Golden Delicious, Granny Smith, Gala Grubu Red Delivious çeşitleridir. Fuji çeşidinden geliştirilen Red Fuji, Toshiro, Na Ga Fu 6, Rakun Rakun ve Kuki 8 ve Zhen Aztec  gibi tiplerinde renklenme daha

8 Granny Smith Avustralya orijinli, ağaçları çok güçlü gelişen, yarı dik taç oluşturan bir  çeşittir. Bodur, yarı bodur ve çöğür anaçları ile uyumu iyidir. Meyvesi iri, parlak koyu yeşil renkte, meyve eti  beyaz, sulu, çok hoş ekşi tadı vardır. Depolaması oldukça iyi olup 9 ay muhafaza edilebilir. Özellikle İç Anadolu, Trakya ve Göller yöresinde tam bodur anaçlar üzerinde güneş yanıklığını önlemek için ağaçlarda ışık geçirgenliğini azaltan örtü materyalleri ile gölgeleme yapılmalıdır. Hasat zamanı; Golden Delicious 'tan gün sonradır. Erken hasat edilen meyvelerde depoda kabuk kararması olmaktadır. Tozlayıcıları, Golden Delicious, Fuji, Gala Grubu, Red Delicious çeşitleridir iyidir.

9 Pink Lady Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir. Meyveleri orta irilikte, uzun -silindir biçimindedir. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir. Meyve hasat zamanından birkaç ay sonra tüketildiğinde mükemmel bir aromaya ulaşır. Meyve et dokusu sert olduğu için yola ve soğuk muhafazaya çok uygun bir çeşit olup, yaklaşık 7-8 ay soğuk hava depo koşullarında özeliklerini yitirmeden muhafaza edilebilir. Golden Delicious'tan gün sonra hasat edilir. Tozlayıcıları; Gala Grubu, Granny Smith, Srarkrimson Delicius, Red Delicious, ve Fuji çeşitleridir.

10 Jonagold A.B.D. orijinli, ağaçları oldukça kuvvetli yayvan ve hızlı gelişen, oldukça verimli bir  çeşit olduğu için tam bodur ve yarı bodur anaçlar üzerine aşlanması tavsiye edilir. Meyveleri orta irilikte iyi koşullarda iridir. Meyve; hafif uzun- silindirik, sert et dokulu, kabuk rengi, açık yeşil zemin üzerine kırmızıdır. Meyve eti krem renginde, meyve; tatlı, sulu ve lezzetlidir. Uzun süre soğuk muhafazaya uygun olup taze tüketim yanında sanayi için de önerilmektedir. Eylül ayının ilk haftasında hasat edilir.Tozlayıcıları; Fuji, Gala Grubu  Red Delicious, Granny Smith ve Melrose çaşitleridir. Son yıllarda Red Jonagold, Jonagold 2000, Jonagold Hightwood ve Welmuta Jonagold gibi mutasyonlarda elde edilmiştir.  Yeni tiplerde meyve dış kabuğu daha koyu ve parlak kırmızıdır.

11 Starkrimson Delicious
A.B.D orijinli eski bir çeşit olmasına karşın, ülkemizde en fazla yetiştirilen çeşitler arasında yer almaktadır. Ağacı orta kuvvetli ve yarı dik gelişir. Arzulanan ürün kalitesinin alınması için tozlayıcı kullanılmalı ve yeterli miktarda meyve seyreltmesi yapılmalıdır. Meyvesi orta irilikte ve kalitelidir. Kabuk; sarı zemin üzerine sıvama parlak kırmızı- morumsu renktedir. Meyve eti beyaz, sulu, sert ve lezzetlidir. Soğukta muhafazaya uygun bir çeşit olup soğuk hava tesislerinde 7-8 ay süre muhafaza edilir. Hasat Zamanı; Golden Delicious'tan 5 gün öncedir. Dölleyicileri; Golden Delicious, Granny Smith, Gala grubu,  Brauburn ve Stark Spur Golden Delicious çeşitleridir.

12 Red Chief A.B.D.orijinli, ağacı zayıf yarı dik gelişen oldukça verimli bir çeşittir. Yarı bodur klon anaçlarında ve tohum anaçlarında ağaç gelişimi iyidir. Meyveleri orta irilikte,  iri, basık şekildedir. Meyve kabuk rengi; sarı zemin üzerinde parlak kırmızıdır. Meyve eti kremsi beyaz, tatlı,sert, sulu ve lezzetlidir. Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir. Hasat Zamanı; Golden Delicious'tan 10 gün öncedir. Redcif Zakav ve Redcif Fincav gibi tipleri bulunmaktadır. Tozlayıcıları; Golden Delicious, Granny Smith, Gala Grubu ve  Brauburn çeşitleridir.

13 Mondial Gala Yeni Zelanda orijinli, ağaçları kuvvetli ve yayvan gelişen, çok verimli bir  çeşittir. Meyve kabuğu Royal Gala’dan daha koyu, Galaxy Gala’ dan daha açık  sarı zemin üzerine yoğun kırmızımsı turuncu renktedir. Meyve eti krem renginde, sert, sulu, aromalı ve tatlıdır. Hasat Zamanı; Ağustos ayının ikinci haftasıdır. Tozlayıcılaır, Fuji, Jersey Mac, Brauburn, Golden Delicious, Granny Smith^dir. Derimde gecikilirse diğer Gala çeşitlerinde olduğu gibi sap çukurunda çatlamalar görülebilir.

14 Williams Pride (Red Star)
A.B.D İlinois‘te ıslah edilen bu  çeşidin ağaçları kuvvetli gelişir ve yayvan taç oluşturur. Yazlık elmalar içinde kalite yönünden en iyilerindendir. Kara lekeye ve birçok elma hastalığıma dayanıklıdır. Kademeli çiçek açması nedeniyle geç donlardan korunur.Soğuklama ihtiyacı düşüktür. Aşırı sıcak bölgelerde kabuk yanıklığı ve dokularda yumuşama görülür. Erkenci olmasına karşın mükemmel bir meyve  kalitesine sahiptir. Meyve gösterişli, orta, iyi bakım koşullarında iridir. Meyve kabuğu yeşil- sarı zemin üzerine % koyu kırmızı üst renge sahiptir. Meyve eti gevrek ve sert dokulu olup yaklaşık 6 hafta soğuk depoda saklanabilir. Olgunlaşması temmuz ortalarıdır. Meyvenin dala tutunması kuvvetli olup, meyve dökümü olmaz. Tozlayıcıları; Gala Grubu, Golden Del. Vista Bella, Jersey Mac’tır.

15


"ELMA ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları