Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUĞUNUZUN ÖZGÜVENİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUĞUNUZUN ÖZGÜVENİ."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUĞUNUZUN ÖZGÜVENİ

2 Çocuğun özgüveni ve eğitim çabaları
Çocugun özgüveni anne babasının birbiriyle ilişkisinden ailenin sevgi gösterme biçiminden,anne babanın özgüven düzeyinden,öğretmenlerin davranışlarından etkilenir. Çocuğun özgüven düzeyi yanlızca eğitimini değil,duygusal,sosyal,entelektüel,cinsel,mesleki ve spiritüel gelişimin de etkiler.

3 Akedemik gelişme açısından özgüveni güçlü çocuk aşağıdaki nitelikleri sahiptir
Doğal merakını korumaktadır. Öğrenmeye isteklidir. Mücadele etmeyi sever. Gerektiği anda dikkatini yoğunlaştırabilir. Eleştiriye karşı hoşgörülüdür. Başkalarıyla değil kendisiyle yarışır. Güçlü ve zayıf yönlerinin farkındadır. Akademik çaba göstermekten zevk alır.

4 Akedemik gelişme açısından özgüveni orta veya zayıf düzeyde olan çocuk aşağıdaki nitelikleri sahiptir Doğal merakını kaybetmiştir. Başarısızlıktan ve hata yapmaktan korkar. Kaçınma stratejileri kullanır(düşük motivasyon,çalısmalara hiç katılmama,derslere devamsızlık) Utangaçlık,duygusal olarak içe kapanma,gürültücü yıkıcı ve zorba olmak. Başarısızlık ve reddedilme konusunda kehanetlerde bulunma. Kendine matematikte iyi değilim sporda işe yaramam gibi yaftalar yapıştırır. Yanlışlarının düzeltildiği veya daha sorumlu davranıp çaba göstermesi talep edildiği zaman,düşmanca bir tavırla veya susup içerliyerek tepki verir.

5 Çocugun özgüvenini geliştirmek
Fiziksel benlik(görünüş,bedenin ölçüleri ve biçimi,göz rengi,saç rengi): Sosyal bir ortama giren yetişkinlerin çoğu, içeriye göze çarpamaya çalısarak süzülür arkalara oturur, önüne bakar ya da etrafına kaçamak bakışlar atar. Bu davranışların tümü fiziksel benlikle ilgili kuşkuların işaretidir.İnsanlarda fiziksel çekiciliğinden kuşku duymak çok sık rastlanan bir güvensizliktir. Bu kuşkuların hepsi çocuklukta alınan mesajlardan kaynaklanır. Hiç birimize bedenimizin her zaman doğru,iyi kendine özgü ve güzel olduğunu başkasına benzemeye gerek olmadığını söylemediler.

6 “Bedeniniz herzaman haklıdır”
Bu cümleyle ne demek istediğimi vereceğim örneklerle açıklayacağım. İdrar kaçırma ya primer ya da sekonder olur.Primer durumunda çok mesanesini kontrol etmeyi hiç öğrenmemiştir,problem organikte olabilir veya sosyalde olabilir.Sekonder durumunda ise çocuk mesanesini kontrol etmeyi ögrenmiştir ama sonra bu yetisini kaybetmiştir. Bu örnekte anne babanın fiziksel semptomlar gösteren bir çocuk getirdiği zaman kendisine sorduğu ilk soru “bu semptomun çocugun ne açıdan haklı olduğunu söylüyor?”

7 Dört yaşındaki çocuğun babasıyla olan ilişkisini incelediğimizde böyle bir ilişkinin yok olduğunu gözlemliyoruz.Baba aşırı hırslı kendisini tamamen işine vermiş ve çocuğuyla ilişkisini ihmal eden bir adamdı .Babanın bir özgüven sorunu vardı ve kendi gözündeki imajını aşırı çalışarak telafi etme çabasındaydı ve bundan hem kendisi hem de çocuğu zarar görüyordu.Bu sorunu babayla konuşarak çocuğuna ilgi göstermesi ihmal etmemesi gerektiğini öğretildi çocuğunda bu sorunu iki hafta içerisinde ortadan kalktı.

8 Bazı anne babalar çocuğa yemek yedirmek için kandırmaya rüşvete hatta tehtide bile başvuruyor.Bu girişimlerin tümü çocuğun beden sinyallerine kuşkuya düşmesine yol açar ve fiziksel özgüvenine zarar verir. Çocuklar karınları acıktığı zaman yerler çocuk aç değilse tabağını kaldırınki acıkmamanın bi sorun olmadığını bilsin.

9

10

11 Anne ve babanın kendi fiziksel çekiciliğinden kuşkuları varsa bunu hiç farkına varmadan çocuklarında telafi etmeye çalışır. İkinci doğumundan sonra gelen bi kadın bebeğinin arabasına yaklaşan insanların “aman tanrım ne güzel bir çocuk tıpkı kocanıza benziyor.” demelerine ne kadar kızdığını belirtti.Ona çocuğunun kendisine benzediğini söyleselerdi harika hissedirdim cevabını aldım.İlk çocuğunda da aynı şeyleri yaşayan kadın kendisini duygusal olarak çocuklarına uzak hissediyordu.Kadının bedeniyle ilgili imajı çok düşük olduğu için çocukları aracılığıyla onaylanmak istemişti.Bu onayı sağlamayınca fiziksel görüntüsüne dair en olumsuz inançları doğrulamış gibiydi.

12 Çocukların boyuna da saygı göstermek gerekir
Çocukların boyuna da saygı göstermek gerekir.Yetişkinler çocukların göz hizasına kadar eğilip iletişim kuracaklarına onlara “yukardan bakmak” eğilimindedirler.Küçük çocuklar kendi düğmelerini iliklemek,kendi bardaklarını yıkamak,kendi başlarına giyinmek gibi şeyleri becermekten hoşlanırlar.Onların fiziksel benliğine mümkün olduğunca bu hakkı tanımak gerekir. Okula giden çocuğun sınıfa,kendi benzersiz kişiliğinden ve bedeninin doğruluğundan emin olarak girmesi ona büyük avantaj sağlar.Bu çocukların okul deneyimleri ,kafaları fiziksel görünüşleriyle ilgili kuşkulara takılmış olan çocuklara kıyasla çok daha mutlu ve çok daha mutlu yaşanır.Çocuk bedeninin yanlışlığına ne kadar inanmışsa okuldaki kavramsal öğrenme sürecine konsantre olması o kadar zor olacaktır.

13 Duygusal benlik Çocukların kendileri oldukları için sevildiklerini bilmeye ihtiyacı vardır.Anne ve babanın çocuklarla ilişkilerinde iletilmesi gereken mesaj : “koşulsuz olarak ailenize aitsiniz” Çocuğun ailenin özel bir üyesi olduğunu ve evinde özel bir yeri bulunduğunu hissetmeye ihtiyacı vardır.Bunun birçok yoldan ifade edilme şekli vardır bunlar; kucaklanmalı,dinlenmeli,iyi danranılmalı,olumlu şekilde konuşulmalı,oynanmalı,empati gösterilmeli,cesaretlendirilmeli,onaylanmalı Ne yazık ki öğretmenler de çoğu zaman fark etmeden çocuklara cezalandırıcı bir tutum içinde olurlar.Bu tavır çocukların kendileri hakkındaki duygusal kuşkularını büsbütün pekiştirecektir.

14 “Hem varlığınız önemlidir hem de yokluğunuz”
Çocukların,evdeyken varlıklarına önem verildiğini,evde değilkende özlendiğini hissetmeye ihtiyacı vardır.Çocuk başbelası olarak kabul edildiğini hemen farkeder,yanından ayrılırken bir yetişkinin rahat bir nefes aldığını daha da çabuk anlar.Bu davranışlar çocukların istenmediği duygusuna kapılmasına ve sık sık evden uzaklaşmasına neden olur. Otuzbeş yaşındaki bir kadın çocukken sabah erkenden kalktığını,kendi kendine yıkanıp giyindiğini ve evden kendi kendine çıktığını anlatıyor.Onu en çok üzen şeyin hiçbir zaman kimsenin arkasından gelmemesi aç mı tehlikede mi kayboldu mu bakmamasıydı.Sonunda bu reddedilmiş olan duygusunu annesiyle konuştu anne “eh..eğer o zamanlar seni sevmemişsem şimdi sevmeye başlamam çok zor” diye sert bir karşılık vermiş.Kadın bu sözleri reddedilme olarak değil annesinin zayıf özgüveninin açık bir ifadesi olarak kabul etti.

15 Entelektüel benlik Çocukların dünyayı anlamak için sınırsız bir kapasitesi vardır.ancak bu kapasiteyi ortaya çıkarmak için önce tüm ihtiyaçlarının karşılandığı,güvenli ve düzenli bir dünyada yaşadıklarını keşfetmeleri gerekir.Anne baba diğer yetişkinlerin çocuklarla ilk ilişlilerinde iletilmesi gereken mesaj “Dünyada bir anlam ve düzen olduğunu görebilrsin” Burdaki anahtar,çocukların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda kendilerini güvende hissetmesidir. Bebeğin pek az temel ihyiyacı vardır;kucaklanmak doyrulmak karın ağrısından kurtulmak ve temizlenmek.Bebekler bu temel ihtiyaçlarının karşılanması sağlamak için çok aktif davranırlar.Kıvranırlar yuvarlanırlar kafalarını biryerlere vururlar ve değişik şekillerde ağlarlar.Eğer ihtiyaçları çoğu zaman karşılanıyorsa ihtiyaçlarının farkedilip karşılandığı bir dünyada olduklarını hissederler.İhtiyaçları arada sırada hatta pek ender karşılanıyorsa ilerde hiç bir şey bu çocuğu,dünyanın düzenli ve anlamlı bir yer olduğuna ikna edemez

16 Çocuklar büyüyünce onlara ihtiyaçlarını ortaya koymaya her türlü hakları olduğu,ancak bunların karşılanmasının her zaman mümkün olamayabileceği izah edilebilir.Ailenin finansal kaynakları sınırlıysa bazı ihtiyaçların karşılanması mantıklı olamaz. Çocuklar okula,karınları gerektiği şekilde doyrulmadan yıkanmadan giyinmeden ve rahatlatılmadan gelirlerse,sınıf çalışmalarına katılmakta zorlanır.


"ÇOCUĞUNUZUN ÖZGÜVENİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları