Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORURUZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORURUZ"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORURUZ

2 EBEVNLER ARASINDAKİ ŞİDDETTEN SONRA
Anne baba arasındaki gerginlikten dolayı çocukları suçlamayın Çocuğun anne babası arasında taraf tutmasını istemeyin Şiddetin haklı bir nedeni yoktur, açıklama yapmaya çalışmayın Psikolojik destek alın

3 ÇOCUĞA UYGULANAN ŞİDDET
Şiddet eğitimin bir parçası değildir, Çocuğunuza şiddet uygulayarak problemleri halledemezsiniz Olumsuz davranışlara ani ve sert tepkiler göstermeyin Öfkelendiğinizde nefes egzersizlerini uygulayın Onlara olumlu model olun

4 Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin
Çocuğunuz gelişim dönemi özellikleri hakkında bilgi edinin Öğretmenleri ile sık iletişime geçin Çocuğunuzu etkin dinleyin Çocuğunuza koşulsuz sevgi verin

5 ANNE BABALARIN BİLMESİ GEREKENLER...
Çocuklar, yetişkinlerin bakımına ve korumasına muhtaçtırlar ve hiç bir şekilde fiziksel istismara maruz kalmamaları gerekmektedir. Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006

6 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Ne yaparsa yapsın, hiç bir çocuk dövülmeyi ya da istismar edilmeyi hak etmez ve bu tür bir davranıştan öğrenebileceği hiç bir olumlu ders yoktur. Çocuğun öğrenebileceği tek şey, bunun bir sorun çözme yolu olduğudur.

7 Şiddet çatışma yaratır.
Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006 Çocuklar doğruyu yanlışı ebeveynlerini taklit ederek bulurlar. Eğer siz ona vurursanız, o da başka birine vurmanın yanlış olmadığını düşünecektir. Şiddet çatışma yaratır.

8 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Pek çok yetişkin, bunu terbiye vermenin bir yolu olarak görse de fiziksel ceza çocuğa zarar verir ve ciddi hasarlara yol açabilir.

9 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
EBEVEYNLERE ÖNERİLER

10 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Öncelikle ebeveyn olarak bilmeniz gereken şey, küçük bir bebeğin ya da çocuğun gereksinimlerine, isteklerine sürekli aynı sabırla ve ilgiyle yanıt vermenin oldukça zor bir iş olduğudur.

11 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Bu durum, özellikle sıkıntılı, stresli, yorgun ya da üzgün olduğumuz zamanlarda ya da çocuğun bakımında bize yardım edecek bir aile üyesi ya da arkadaşımız olmadığında daha da zorlaşır.

12 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Her ebeveyn çok zor ve sorunlu günler geçirebilir ya da olan bitenin acısını çocuklardan çıkardıkları zamanlar olabilir. Bu, onların iyi ebeveynler olmadıklarının göstergesi değildir.

13 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Onlar sadece zorlu koşullarda uygun sorun çözme becerilerini kullanamaya bilirler. Anne babaya düşen uygun sorun becerilerini geliştirmek; topluma düşen de anne babaların bu tür becerileri öğrenmeleri için gerekli koşulları sağlamaktır.

14 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Çocuğunuza sık sık onu sevdiğinizi söyleyin. İster bebek olsun ister bir ergen, tüm çocuklar sevildiklerini ve değer verildiklerini hissettiklerinde: *Daha mutlu olurlar. *Yeni şeyleri denemek için kendilerine olan *güvenleri artar. *Kendi başarılarını fark eder ve bundan keyif *alırlar. *Kendilerine ve diğer insanlara değer veririler. *Gelecek için umutları olur.

15 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Her ebeveyn çocuklarının doğru seçimler yapması ve iyi davranışlarda bulunması konusunda onlara yol göstermekten sorumludur. Bunu yapabilmenin en uygun yolu, çocuğunuza sizin ulaşmaya çalıştığınız sonuçlardan oluşan bir dizi seçenek sunmaktır.

16 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Örneğin, sizin istediğiniz çocuğunuzun iyi beslenmesi ise, onun sevmediği bir şeyi yemesi için onu zorlamak yerine, onun eşit besin değerine sahip yiyeceklerden bir seçim yapmasını sağlamaktır. Bu, sizin ve çocuğunuz arasında yaşanacak bir güç savaşını önler.

17 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Çocuğunuzdan bir şey yapmasını isterken, onun anlayabileceği bir dille bunun nedenini de açıklayın. ? ... Uufffff...! ??? ! Ama nedeeennn?

18 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
‘Çünkü ben öyle istiyorum’ demenin bir dahaki sefere hiç bir yararı olmayabilir. Bu nedenle, çocuğunuz bir şeyi yanlış yaptığında hatanın ne olduğunu ve bunu nasıl düzeltebileceğini onunla tartışın.

19 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Çocuğunuzla konuşurken onun kendisini, varlığını değil, davranışını reddettiğinizi anlaması gerekir.

20 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Örneğin, çocuğa oyuncaklarını doğru düzgün toplamadığında ‘Sen ne beceriksiz çocuksun?’ diye çıkışmakla, ‘eline sağlık güzel olmuş, hadi gel bakalım biraz daha toplayabilir miyiz?’ demek arasında gerçekten çok büyük bir fark vardır.

21 Çocuğunuzu dinleyin ve görüşlerine saygı gösterin
Çocuğunuzu dinleyin ve görüşlerine saygı gösterin. Onunla iletişim kurun ve sorunların çözümünü beraberce bulmaya çalışın. Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006 Kimse yok mu?

22 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Çocuğunuzun davranışları için yaşına uygun, mantıklı sınırlar koyun. Gerekiyorsa çocuğun gelişim dönemlerine ilişkin bilgi toplayın, uzmanlara danışın.

23 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Eğer kontrolünüzü kaybedip istemediğiniz bir şeyi öfkeyle çocuğunuza söylerseniz asla özür dilemekten utanmayın.

24 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Bu şekilde çocuğunuz yetişkinlerin de hata yapabileceğini ve bunu açıklayabileceklerini görür.

25 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Çocuğunuza davranışını, görünüşünü etiketleyen isimler takmayın. Bu isimler onun benlik saygısına zarar verebilir.

26 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Çocuğunuzu, iyi ve olumlu davranışından dolayı takdir etmekten çekinmeyin. Bu onu şımartmaz; aksine bu iyi ve olumlu davranışı yeniden yapması için onu yüreklendirir ve kendine güveninin artmasını sağlar.

27 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Onların yeteneklerine saygı duyun. En ufak başarılarını bile övün. Unutmayın- ayakkabısını bağlamak gibi basit bir şey bile küçük bir çocuk için çok büyük bir başarıdır.

28 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Siz onların iyi davranışlarını gördükçe ve bunun için onları takdir ettikçe onlar dikkatinizi çekmek için daha az yakınacaklardır.

29 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Çocuklara ve ergenlere başarısızlıklarla ve hayal kırıklıklarıyla nasıl baş edeceklerini öğretin. Hiç kimse her şeyi mükemmel bir biçimde yapamaz.

30 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Çocukların bazen başarısız olacaklarını öğrenmeleri çok önemlidir. Onların hayal kırıklıklarını paylaşın ve onlarla konuşun.

31 Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü-2006
Duygusal istismarda dahil, pek çok ihmal ve istismar kasıtlı olarak gerçekleşmez. Çok büyük bir kısmı ebeveynin çocuk gelişimine ilişkin yetersiz ya da uygun olmayan bilgilerinden kaynaklanır.


"ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORURUZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları