Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4-5 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4-5 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 4-5 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

2 4 yaş Karşı gelme yaşıdır.
Çocuk isteklerine karşı gelindiğinde, yetişkinlerle uygunsuzca, az çok kaba bir üslupla konuşabilir Oyun arkadaşlarıyla kavga edebilir. Sınırları zorlar, yetişkin otoritesine meydan okur. Tahrik edildiğinde vurur, tekme atar, mutlu olmadığında bulunduğu ortamı terk etmek ister. Şamatalı güler, yüksek sesle ağlar, duygularında uç noktalarda dolaşan bir değişkenlik görülür. Kaba sözcükler kullanmaktan hoşlanır. 4 yaşındaki çocuk özellikle aynı cinsten olan aile bireyiyle çatışma yaşar. Bu yaş çocuğuna, doğru ve yanlış kavramları verilmeye başlanmalıdır. Gerektiğinde çok sevdiği bir etkinliğe katılmasına izin vermemek gibi basit cezalar uygulanabilir. Ancak, çocuğun niçin ceza aldığını bilmesi gerekir. Çünkü cezalandırılmasının sebebini merak eder ve bu açıklanmazsa kendisine haksızlık yapıldığını düşünebilir.

3 5 yaş 5 yaş çocuğu, kendi kendine yeter, sosyaldir, kendinden emindir, uyumludur. Kas hakimiyetinin gelişmiştir. Daha çabuk karar verebilir, düzenli cümleler kurabilir, sosyal ilişkileri artmıştır. Anne, 5 yaş çocuğu için dünyanın merkezidir. Annesini memnun etmek, onun yanında olmak, ona yardımcı olmak ister. Hep konuşmak ister, Bilgisini arttırmak için sorular sorar, her şeyin neden ve niçini ile ilgilenir. Rahat ve ciddidir, dikkatli ve kararlıdır. Nazik bir dosttur. 5.5 yaşına geldiğinde ise zaman zaman öfke nöbetleri ve somurtma tepkileri görülür. Çok yorulduğunda saldırgan davranır, ağlamaklı olur, kolayca ağlayabilir. Baş ağrısı, soğuk algınlığı ve karın ağrısından sıkça şikayet eder olmuştur. "Beni seviyor musunuz?" sorusunu sıkça sorar ve yanıt bekler. Çocuğu grup içinde utandırmamaya, özen gösterilmelidir. En sevdiği şey, insan figürü çizmektir.

4 El becerileri oldukça gelişmiştir
El becerileri oldukça gelişmiştir. Kalem kullanmaya, çizgiler çizmeye başlarlar. Bu dönem çocuklar çok hareketlenirler. Kazaların en fazla rastlandığı yaş 4 yaş civarıdır. Dış dünyaya ve olgulara ilişkin sorular sorarlar , çok meraklıdırlar. Sosyal anlamda çok gelişmiştirler. Başka çocuklarla bir arada olmaktan keyif duyarlar. Ben merkezcilik daha da azalmış olduğu için grup oyunlarında daha az sorun yaşarlar.

5 Özellikle bu dönemde çocuk çevresindeki yetişkinlerin sorun çözme biçimlerini taklit eder.
Zihinsel gelişimi için çocukların sorularına uygun ve doğru yanıtlar bulunması, öğrenme isteklerinin kırılmaması açısından önem taşır.

6 KAZANDIRILMASI GEREKEN
OKUL ÖNCESİ GRUBUNA KAZANDIRILMASI GEREKEN DAVRANIŞLAR 1- Temizlik alışkanlığı kazandırılması 2 -Sorumluluk alma 3-Sınıf içi kurallara uyma 4-Sosyal davranışlar kazanma 5-Duygusal davranışlar kazanma 6-Ahlaki davranışlar kazandırma


"4-5 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları