Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANADOLU UYGARLIKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANADOLU UYGARLIKLARI."— Sunum transkripti:

1 ANADOLU UYGARLIKLARI

2 MEZOPOTAMYA Mezopotamya kelimesi “İki Nehir Arası”anlamına
gelir.Bu iki nehir kaynağını Anadolu’dan alarak Basra Körfezine dökülen Dicle ve Fırat ‘dır.

3

4 SÜMERLER MÖ 4000 yıllarında doğudan (Ön Asya'dan) Aşağı Mezopotamya'ya gelerek bu topraklara yerleşen Sümerler şehir devletleri kurmuşlardır. -En önemli şehir devletleri: Ur,Uruk, Lagaş, Eridu, Kiş, Nippur gibi yerleşim merkezleridir.

5

6 BABİLLER * İlk "Mutlak Krallık" anlayışı Babil'de ortaya çıkmıştır. * Ünlü kralları HAMMURABİ, ilk ANAYASA olarak bilinen "Hammurabi Kanunlarını" oluşturdu. Hammurabi kanunları Sümer kanunlarına göre biraz daha serttir. Ancak toplumun bütün kesimlerinin hakları teminat altına alınmıştır. (Medeni, ceza, ticaret, miras)Bu kanunlar Urukagine kanunlarından yararlanılarak hazırlanmıştır.)

7

8 ASURLULAR * Yukarı Mezopotamya'da(Güneydoğu Anadolu) kurulmuşlar, Toroslar ve Kapadokya'ya kadar yayılmışlardır. * Anadolu'da ticaret kolonileri kurdular. (KÜLTEPE'de) * Çivi yazısını Anadolu'ya öğreterek, Anadolu'da tarih devirlerini başlattılar.

9

10 HİTİTLER (M.Ö M.Ö. 1200) MÖ yıllarında Orta Anadolu'da kurulmuşlar. Başkent Hattuşaş`dır. (Boğazköy) Mısırlılarla Suriye yüzünden 16 yıl savaşmışlar ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması'nı imzalamışlardır (MÖ. 1280).

11 KADEŞ ANTLAŞMASI

12 HATTUŞAŞ

13 LİDYALILAR (M.Ö. 700 – M.Ö. 546) Batı Anadolu'da kurulmuştur.
Başkent Sardes`dır.

14 İYONLAR (M.Ö M.Ö. 700) Foça ile Büyük Menderes nehri arasında kurulmuş şehir devletleridir. Başlıca İyon şehirleri şunlardır: Efes, Milet, İzmir, Foça, Bodrum. Denizcilik ve deniz ticaretiyle uğraşmaları, zengin olmaları, özgür düşünce ortamı oluşturmaları bilim, sanat, mimari ve edebiyatın gelişmesini sağlamıştır.


"ANADOLU UYGARLIKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları