Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli."— Sunum transkripti:

1

2 Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler yaparak onları kullanılacak hale getiririz.

3 Doğa olayları da maddeler üzerinde çeşitli değişikliklere yol açar
Doğa olayları da maddeler üzerinde çeşitli değişikliklere yol açar. Nemrut Dağı’ndaki heykellerde oluşan yıpranmalar, doğa olaylarının maddeler üzerindeki etkisine güzel bir örnektir. Bunu yapan ise sıcaklık değişimi, rüzgar ve yağmur gibi doğa olaylarıdır.

4 Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden bulunur
Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden bulunur. Örneğin, toprak, ağaç, su gibi maddeler doğanın bir parçasıdır. Benzer şekilde elma, yumurta da canlıların doğal ürünleridir.Doğada kendiliğinden oluşan maddeler doğal madde olarak adlandırılır.

5 Doğada maddelerin bir kısmını, yapısında değişiklik yapmadan kullanabiliriz. Örneğin, su, süt, kömür gibi maddeleri olduğu gibi tüketiriz. Fakat bazı doğal maddelerin kullanılması için şekil verme, parçalama, eritme gibi işlemlerden geçmesi lazımdır. Bu tür maddeler işlenmiş maddeler olarak adlandırılır.

6 Buğday İşlenir ve Un Halini Alır
Örneğin, un buğdayın, yün kazak ise hayvanlardan elde edilen yünün işlenmesiyle elde edilir. Altın ve gümüş’ün işlenmesiyle de takılar elde edilir. Buğday İşlenir ve Un Halini Alır

7 Bazı maddeler insanlar tarafından üretilir
Bazı maddeler insanlar tarafından üretilir. Örneğin, tutkal, naylon poşet, cam, plastik köpük bardaklar doğal maddelerin yapısının değiştirilmesiyle elde edilir. Bu tür maddelere yapay maddeler denir. Doğal bir madde olan kum çeşitli işlemlerden geçerek cam halini alır. Yani cam işlenmiş bir maddedir. Kum Yüksek Sıcaklıkta Eritilir Bardak Olur


"Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları